Skocz do zawartości

Gnome - Optymalizacja Prędkości

Serg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ciąg dalszy mojej przygody z FC4.

Czy to jest normalne, że środowisko graficzne GNOME w FC4 nie należy do najszybszych? Czy może jest to wina konfiguracji?

Komputer: Celeron 2,4Ghz, 1GB ram, hdd WD z 8MB Cachem (Inne parametry chyba nie grają roli).

Mam sporo nawyków nawyków z Windows - lata pracy - i brakuje mi (albo ne moge znaleźć) konfiguracji GUI. Nie zależy mi na wyglądzie, ale na szybkości i stabilności.

Gdzie tego szukać?

Mam sporo nawyków nawyków z Windows - lata pracy - i brakuje mi (albo ne moge znaleźć) konfiguracji GUI. Nie zależy mi na wyglądzie, ale na szybkości i stabilności.

ależ konfiguracja GUI to tylko i wyłącznie sprawa wyglądu; nic tam się więcej nie zrobi; gdzieś w menu pewnie masz Edutor Konfiguracji, są tam wszystkie dostepne opcje dotyczących Gnoma, może kreatorków nie ma, ale wszystko po polsku opisane

sprecyzuj trochę problem, bo mi Gnome zawsze wolno działa :) doprecyzuj swoje pojęcie "szybkości" i napisz co cię najbardziej irytuje - powalczymy

Polecam poszukać na forum wątku z wyłączaniem usług systemowych. Przyspieszy to uruchamianie systemu i zwolni część pamięci ram używanej przez system podczas pracy w środowisku graficznym.

Witam.

Czy to jest normalne, że środowisko graficzne GNOME w FC4 nie należy do najszybszych? Czy może jest to wina konfiguracji?

Oczywiscie, ze nie nalezy do najszybszych. Wrecz przeciwnie. Jest bardzo wolne z powodu tego, ze jest bardzo rozbudowane.

Jesli zalezy Ci na szybkosci, to moze zainteresuj sie jakims lekkim srodowiskiem graficznym jak: fvwm, windowmaker, xfce, czy jakims innym. Moze ich GUI nie jest zbyt rozbudowane i nie ma jakichs obslugujacych wszystko kreatorow, ale ich obsluga jest raczej prosta i dosc szybko powinienes sie przyzwyczaic.

Gdzie tego szukać?

Proponuje zaczac tutaj: http://xwinman.org/

Pozdrawiam