@perl Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 zastanawiam sie ktory z kandydatow popiera GNU Open Source/Free Software? bo jakos nie moge znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolik Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 moze sie myle ale sądze że to nie jest forum na temat polityki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Może i nie ale Hydepark, to Hydepark, gada się co się chce. Janusz Korwin-Mikke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Ciekawe czy w ogóle którykolwiek z kandydatów wie co to open source Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Przypuszczem, że PiS jest za Open Source ale czy ich kandydat to nie wiem. Mają nawet kurs linuksa na swojej stronie!!! http://linux.pis.org.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Hm, zapomniałem jak się nazywał ten co to głosować na niego chciałem... Auliusz Ilasz czy jakoś tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Przypuszczem, że PiS jest za Open Source ale czy ich kandydat to nie wiem. Mają nawet kurs linuksa na swojej stronie!!! http://linux.pis.org.pl/ no popatrz, tu mnie zaskoczyles, zupelnie nie wiedzialem ze tym fakcie Ciekawe czy w ogóle którykolwiek z kandydatów wie co to open source mam nadzieje tylko ze to nie "światłość" jednostki spowodowala ze ta strona zaistaniala, obawiam sie rzeczywiscie, czy ktorykolwiek z przyszlych prezydentow wiec cokolwiek na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 no popatrz, tu mnie zaskoczyles, zupelnie nie wiedzialem ze tym fakcie Ja się o tym dowiedziałem niedawno. Słyszałem kiedyś, że PiS ma zamiar stworzyć "społeczeństwo informatyczne" czy coś o podobnym znaczeniu cokolwiek mieli na myśli Auliusz Ilasz czy jakoś tak Liwiusz Ilasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Liwiusz Ilasz Dzięki, teraz już wiem na kogo głosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Liwiusz Ilasz Dzięki, teraz już wiem na kogo głosować hehe a ja moze sobie bede glosowal na Henryke Bochniarz tak dla zachowania status quo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergo Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Przed wyborami napisałem emaila do Tuska z zapytaniem czy w ramach oszczędzania na administracji będzie za rezygnacją z Win w administracji państwowej (np: wzorem Monachium, czy Chińskich szkół) i przesiadką na (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Odpisała jakaś pani asystentka, a odp była bardzo ogólna: "Szanowny Panie Platforma Obywatelska jako partia która "od zawsze" starała się promować "tanie państwo" a także jej kandydat na Prezydenta są jak najbardziej zwolennikami otwartego oprogramowania w administracji publicznej - wszędzie tam, gdzie ma to ekonomiczne i racjonalne przesłanki. Jednocześnie - naszym zdaniem - otwarte standardy powinny być praktycznie w administracji standardem. Pozwoli to uniknąć tak kuriozalnych sytuacji, jakie mają miejsce w przypadku programu Płatnik, czy też niedawnych zakusów Pani Minister Łybackiej. Pragnę zwrócić uwagę, że to dzięki m. in. dzięki aktywnej postawie eurodeputowanego z PO - Jerzego Buzka - udało się zablokować wprowadzenie patentów na oprogramowanie. Wydaje się, że jest to najlepsze potwierdzenie naszego stanowiska w tej sprawie." Do PISu i innych wynalazków sceny politycznej już pisać mi się nie chciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Jasne, jasne, wierzcie w tą żałosną propagandę. PO w pierwszej kolejności zadba o "inwestycje" na polskim rynku ze strony takich gigantów jak MS więc już widzę jak z dnia na dzień administracja publiczna przechodzi na Open Source... Śmiechu warte powiadam, obiecanki są dobre gdy walczy się o głosy wyborców, a co będzie po wyborach to każdy rozsądny Polak, doświadczony historią poprzednich rządów i prezydentów powinien już wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 PO w pierwszej kolejności zadba o "inwestycje" na polskim rynku ze strony takich gigantów jak MS Może byś poparł to stwierdzenie jakimiś argumentami? Bo póki co, to wygląda na to, że racji nie masz. I od razu piszę, że zwolenikiem PO nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Heh, powinniśmy modlić się o inwestycje MS.. to M$ decyduje o atrakcyjności rynku, jeśli go nie ma innych przedsiewzięć tym bardziej nie uświadczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 @Raven: Choćby sławetny podatek liniowy 3x15 jest faktycznie atrakcyjny dla przedsiębiorców, ale najbardziej dla tych bogatych, a samym obniżaniem podatków inwestorów do Polski się nie przyciągnie co wiadomo nie od dziś. @Sorror: A to tylko MS jest na tym świecie ?? MS faktycznie ma sporo do powiedzenia z uwagi na swoją pozycję rynkową, co wcale nie znaczy, że trzeba całować po rękach Billa G. żeby łaskawie zechciał inwestować w naszym kraju. Im potężniejsza pozycja MS w Europie, a więc także i w Polsce tym bliżej jesteśmy patentów na oprogramowanie. UE dawno rozpoczęła kampanię promocyjną Open Source wbrew interesom takich gigantów jak MS, jedynie w Polsce mentalność ludzi nie pozwala rozstać się, w sektorze administracji publicznej z uwielbianym oprogramowaniem MS, finansowanym z budżetu państwa, a kwoty są jak wiadomo nie małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi