patchu Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 probowalem ten "eksperyment" z przezroczytoscia kozystajac z tego linka: http://www.haxite.org/index.php3?site=arty...kul_view&id=516 niestety po wpisaniu Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection do xorg.conf nie chca sie odpalic X'y mial ktos podobny problem ? wkleic jakis log albo zawartosc xorg ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Skrawek loga i cały xorg byśmy prosili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 moj xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the # file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally # no need to change the default. # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of # the X server to render fonts. RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules" FontPath "unix/:7100" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "glx" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc104" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbRules" "xorg" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "SyncMaster" DisplaySize 340 270 HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce FX (generic)" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Ja w tym xorg.conf nie widzę section "extensions" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patchu Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 no i wcale sie nie dziwie :] bo jak by byl to bym nie odpalil X'ow ;] to sobie poprostu wyobraz ze jest na koncu pliku xorg i "nie odpalaja sie X'y" ;] co moze byc przyczyna ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Nie mam pojęcia. Jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, żeby extensions nie pozwalało uruchomić x'ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 ja sie spotkalem ze wywalilo sterownik karty graficznej (u mnie) ale oznaczalo to w praktyce ze zaladowala mi sie mesa zamiast fglrx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 ma ktos geforca i kde i dziala mu przezroczystosc? ja mam wlasnie taka konfiguracje i jak odpalam Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection to wiesza mi sie kde? moze ktos mial cos podobnego ja chce przezroczystosc - w kde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Jak już mówiłem experymentowanie na wielorybach może się udać lub nie, aczkolwiek ponownie odradzam... Wieloryby są pod ochroną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 ostatnio same wyplywaja na plaze ;] a tak serio? nie da rady cos z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 a tak serio? nie da rady cos z tym zrobic? jak widac na pokazowych screenach auroksa, nvidia i kde bardzo dobrze sobie radzi z przezroczystoscia, wiec najprawdopodobniej popelniasz jakis blad, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 wszystko robie jak nalezy opcje composite daje na koncu xorg.conf, w sekcji driver dodaje wartosci allow .... tak jak powinno byc xy startuja, ale jak centrum sterowania.... crash... myszka chodzi, sys sie wiesza ?!? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 zobacz w logach co sie dzieje dokladnie i daj znac mi co prawda trudno sie wypowiadac bo nie milem czasu nad przezroczystoscia jeszcze przysiasc ale pewnie sorror pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 otoz nic w tym logu za bardzo nie pisze... po prostu sie wiesza jak odpalam centrum sterowania! moze nie obsluguje tej karty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 EDIT: edit na początku dla odmiany: wyrzuć tego loga, jest niepotrzebny. Yyy, lysyr... W sekcji co? Sprawa jest prosta jak pół kilometra sznurka w kieszeni. Zaczynasz zawsze standardowo, czyli: - W Section "Device" następujące wpisy: Driver "nvidia" Option "RenderAccel" "on" Option "AllowGLXWithComposite" "true" - W Section "Module": Load "glx" - A na końcu pliku: Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection I teraz jeśli masz problemy, pierwszą rzeczą jaką powinienneś zrobić jest sprawdzenie czy glx się nie gryzie, czyli nadanie wartości "false" w sekcji Device, Option "AllowGLXWithComposite". Jeśli nadal dzieją się rzeczy nadprzyrodzone nie ładuj modułu glx czyli w sekcji "Module" kasujesz linijkę Load "glx" (i oczywiście "AllowGLXWithComposite" nadajesz wartość "false"). Te czynności pozwolą nam sprawdzić, czy to nieszczęsne glx jest przyczyną zmartwień. Jeśli nie, pomyślimy dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi