Boxer1987 Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Jestem czy ktorykolwiek poczatkjacy (ten ktory przeniusl sie z Winszmelca na Linuksa wie co traci a co zyskuje) Jak myslicie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
night Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Jestem czy ktorykolwiek poczatkjacy (ten ktory przeniusl sie z Winszmelca na Linuksa wie co traci a co zyskuje) Jak myslicie ??? Moze nominacja do postu miesiąca ? <rotfl> A jeśli DOBRZE zrozumiałem pytanie : Zyskuje system który może skonfigurować wedle swojego własnego życzenia, Zyskuje elastyczność i bezpieczeństwo. No ale wiadomo - Mediamarkt (nie dla idiotów ;P ). www.pwn.pl - mają dobre słowniki internetowe Matura w tym roku - rozważ tę ofertę (wybaczcie - nie mogłem się powstrzymać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 ...z WinszmelcaHehe, dobre dobre . Ja już taki całkiem początkujący nie jestem, ale co według mnie się traci: - łatwość obsługi i konfiguracji systemu (draki-śmaki, YASTy itp to jednak nie to samo co kreatory Windowsa), choć z czasem przestaje to mieć znaczenie; - wirusy i trojany ; - gierki (Lin wypada tu słabo); - komercyjny soft (niekiedy wymagany w pracy). Z Linuksem trzeba trochę popracować by móc ocenić co się zyskało, a co straciło, tak więc początkujący użytkownicy na pewno nie są w stanie dobrze ocenić przesiadki z jednego systemu na drugi. Niewątpliwie jest więcej zalet niż wad przejścia z Win na Lin, ale to się zauważa dopiero po pewnym czasie. Takie moje zdanie, pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxer1987 Napisano Październik 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Ja w linie siedze juz rok wiec wiem co stracilem (dla mnie tylko gierki) a na serio duzo zyskalem .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Legion nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ktoś przeczyta i uwierzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Ja w sumie to nic nie straciłem, bo grać grm mało a w to co czasem zagram jest na linuksa, czyli w miarę popularne gry są w wersjach na pingwina np. Doom 3, QuakeX, UT i dużo więcej No może straciłem możliwość pełnego wykożystania karty grafcznej ale w Q3A na radku 9000 wyciągałem bez problemu ponad 100 FPS, więc chyba nie jest źle Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 Ja was nie rozumiem, po co rezygnować z grania, tylko po to, żeby być "czystym Linuksowcem". Dopóki gry (cRPG-i) będą mnie i rodzinę bawić, dopóty nie usunę Windows (oryginalny 98 OEM jakby co ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 ja jestem poczatkujacym linuksiarzem, ale mysle ze duzo nie trace, jedynie gry mnie troche bola.... ma kto moze cedege? bo wine nie zawsze styknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 I Cedega nie "styknie", Linux w grach wypada marnie i tyle, ale w coś tam da się jednak pograć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Dobre pytanie więc i ja się wypowiem jako użytkownik który teraz jest w pewnej kropce czy popełnił dobrą decyzję. Co zyskuje: - kiedy pisze w php w eclipse mogę od razu przeglądać wyniki, tak wiem w win też było to możliwe po instalacji niewiadomo czego, ale nie mogłem testować jak będzie działało na serverze np. uprawnienia itp. i jakoś tak wygodniej - Wiem że co robie robie legalnie darmowo, i w ew. wykorzystaniu w firmie tez będzie za darmo - Maskarada która działa duuużo lepiej i bardziej elastycznie niż ta z WinXP - Mam postawiony swój server ftp, ssh, więc będąc gdzie indziej mogę łatwo przenosić duże pliki, ew pomagać w tym innym. - Nie boje się żadnych virusów czy trojanów ... - postgres i mysql można wreszcie normalnie zainstalować i używać - Wreszcie czuje się usatysfakcjonowany wyrażając też czynnie odwieczna nienawiść do Billa Ok. Teraz więc wady linuksa albo sytuacje kiedy musze przechodzić do Win: - gdy musze (_kożystać_ → korzystać) ORT z AutoCad'a lub VisualC++ --nikt jeszcze niestety nie napisał nic takiego pod linuksa - Gdy chce obejrzeć film z napisami (mimo starań, przeczytania chyba ze 20 artykółów i wiele dyskusji na forum jak zrobić polskie napisy itak nie działają, zainstalowałem Caffeine, Mplayera, Xine - w mplayerze nie działają polskie znaki w dwóch pozostałych nie ładuje napisów ) - Brak czegoś jak Kazza, DC++, emule - wiem że jest MLDONKEY ale też poczytałem dużo i mim o to nie działa - pocieszam się że torrent działa mi lepiej pod linuksem. -No i denerwuje mnie brak możliwości zapisu spod linuksa na NTFS -Konfiguracja windowsa po reinstalce była duużo szybsza niż linuksa, aż strach pomyśleć ile znowu stracę czasu na konfigurację reinstalce . To może tylko wierzchołek góry lodowej ale to chyba sprawy, które najbardziej irytują, czekam na dalszy ciąg dyskusji bo jest ciekawa. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Konfiguracja windowsa po reinstalce była duużo szybsza niż linuksa, aż strach pomyśleć ile znowu stracę czasu na konfigurację reinstalce Konfiguracje programów zapisują się dla danego usera w jego katalogu domowym. Wystarczy je przekopiować i po reinstalacji przywrócić z powrotem. Będzie jak przed formatem Jezeli przypadkowo zrobiłeś sobie podczas instalki osobną partycje /home, to nic nie musisz kopiować, poprostu podczas reinstalacji tej partycji nie dotykasz (sam sobie to w końcu musze zrobić ) -No i denerwuje mnie brak możliwości zapisu spod linuksa na NTFS Poczytaj troche na forum nt. captive (mogłem przekręcić). Brak czegoś jak Kazza, DC++, emule - Masz valknuta, amula, zmula, xmula, lmula i pewnie jeszcze się coś znajdzie (amule rox). Co do mplayera, to musi poprostu działać. W xine był jakiś taki skrót klawiaturowy do ładowania napisów (nie używam, więc nie pamiętam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 -Do programowania w C/C++ jest masa programów, iędzy innymi Kdevelop i Anjuta i w ogóle do programowania w czym kolwiek... -p2p jest masę a Kazaa jest do d*py (już nie będę wymieniała, ale np. takie aMule działa dobrze ) -Gierki, te popularne z czasem są portowane, albo z miejsca pisane (UT, Q, NWN, DOOM + wine + cedega i nie jest najgorzej ) -Filmy wiadomo i w ogóle multimedia Wadą jest to że większość producentów ma gdzieś (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów takich systemów jak linux, ale to się powinno zmienić Bardzo dużą zaletą jest możliwość wyboru Np. środowiska graficznego, dystrybucji, polityki, wsparcia i innych takich tam. Z założenia ludzie kożystający z tego systemu są w pytę To trzeba zobaczyć, dotchnąć, poużywać i zakochać się Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 w sumie linux jest bardziej "kłótliwy" bo czy można sobie wyobrazić użytkowników windowsa kłócących się o wyższość środowiska graficznego X nad Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 w sumie linux jest bardziej "kłótliwy" bo czy można sobie wyobrazić użytkowników windowsa kłócących się o wyższość środowiska graficznego X nad Y w win sytuacja jest duzo prostsza, podobna do tego co powiedział kiedyś Henio F.: mozesz wybierać spośród różnych kolorów nadwozia Forda T, pod warunkiem ze wybierzesz kolor czarny :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2005 Chociaż mam dużo problemów z linuxem Ale wydaje mi sie owiele lepszy niż WnidoSzmelc Ponieważ 1.Eclipse moge zobaczyć co robie 2.Gry popularne są (_odrazu_ → od razu) ORT na Linke (a także na winde) 3.Moge użądzić system tak jak chcem a nie jak chce tego Microsoft 4.Można sie pobawić z kompilacją (niekturzy nazywają to pracą a ja zabawą ) Wady Windy 1.Brak programów Zainstakowanych z systemem potrzebnych od 1 uruchomienia 2.Jest płatny i wszystkie do niego programy także 3.Microsoft mi urządza system a nie ja Dobra kończe a zna ktoś darmową cedege Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi