Skocz do zawartości

ZMIANA ROZDZIELCZOSCI

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc sluchajcie Hmm nawet po zainstalowaniu nowych driverow do mojej grafiki nadal nie mam mozlisoci zmiany rozdzielczosci na 1600 na 1200 hmm co nalezy zrobic zeby zmienic sobie rozdzielczosc na wieksza bo domyslnie przez fedore moge ustawic sobie max 1024 na 768 , no a niestety ja potrzebuje wieksze :-(

Prosze o pomoc.

Menu Kapelusz -> System Settings -> Display [logujesz się] -> zakładka Hardware -> przy "Monitor Type" Configure -> Wybierasz "Genric CRT 1600 [bla, bla]" -> zakładka Settings -> Resolution podciągamy wyżej -> OK -> CTRL + ALT + BACKSPACE (restart X). Logujemy się, Włala ;)

BTW. Polecam trochę myślenia, ag.bocznica.org, oraz przycisk F1 na klawiaturze...

• 3 years later...

Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi pomóc gdyż mam pewien mały problem. Otóż po zainstalowaniu nowej Fedory 6 (jestem ZIELONY jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT ) system nie włącza się. Dochodzi do uruchamiania programów, i w pewnym momencie wyskakuje okienko abym zmienił rozdzielczość na 1280/1024 60 Hz. Kolega próbował mi pomóc i w konsoli zalogować sie jako root, a później wpisać-xorgconfig. i tam poustawiać, jednak system wmawia mi ze takie polecenie nie istnieje. Nie wiem co robić w takiej sytuacji.POMOCY.

kolega ma zapewne Slackware, a nie Fedorę; w FC zamiast xorgconfig jest system-config-display (choć moim zdaniem xorgconfig jest lepsze)

SeeM, ale on chyba nie ma Xow.

Badi, czy mozesz odpalic tryb graficzny??

Dochodzi do uruchamiania programów, i w pewnym momencie wyskakuje okienko abym zmienił rozdzielczość na 1280/1024 60 Hz.
Podobne historie były już omawiane. Szukaj "xorg.conf".

Wg mnie należy wejść w edycję /etc/X11/xorg.conf i dopisać (lub odpowiednio zmodyfikować) sekcję "Screen". Coś takiego:

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Videocard0"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes    "1280x1024_60"
        EndSubSection
EndSection

Swoją drogą to dziwaczne żądnie systemu. Masz LCD? Bo to chyba najczęściej przy LCD tak się sypie.

Swoją drogą to dziwaczne żądnie systemu. Masz LCD? Bo to chyba najczęściej przy LCD tak się sypie.
To raczej nie jest zadanie systemu - to komunikat monitora po przekroczeniu parametrow.

I zapewne jest to LCD. 1280x1024@60Hz to natywna rozdzialka/czestotliwosc odswiezania wiekszosci 17-tek...

Pozdro

To raczej nie jest zadanie systemu - to komunikat monitora po przekroczeniu parametrow.

I zapewne jest to LCD. 1280x1024@60Hz to natywna rozdzialka/czestotliwosc odswiezania wiekszosci 17-tek...

Pozdro

Jest dokładnie tak jak piszesz exbros, to wyskakuje komunikat od monitora nie od systemu. Środowisko graficzne się nie włącza. NIe wiem czym to moze być spowodowane:/. Do konsoli idzie sie dostac.:D Ale w końcu co zrobic?

Jedyne co mi przychodzi na mysl - pewnie nie zainstalowales X'ów jak trzeba. Polecenie xorgconfig powinno byc w paczce z X'ami z tego co wiem.

PS. Albo twój sprzet nie jest obslugiwany, ale to raczej malo prawdopodobne.

Jest dokladnie tak jak piszesz exbros, to wyskakuje komunikat od monitora nie od systemu. Srodowisko graficzne sie nie wlacza. NIe wiem czym to moze byc spowodowane:/. Do konsoli idzie sie dostac.:D Ale w koncu co zrobic?

otworz plik /etc/X11/xorg.conf przy pomocy jakiegos edytora (miejmy nadzieje, ze zainstalowales na przyklad vim) czyli z konsoli (jako root) daj

vim /etc/X11/xorg.conf

tresc tego pliku wyglada jak w poscie WalDo.

tam znajdz linijke odpowiedzialna za rozdzielczosc i ja zmodyfikuj wg tego co Ci system podpowiada (1280x1024/60).

pamietaj zeby zanim to zrobisz poczytac troche o edytorze vi/vim, bo to nie jest takie prymitywne jak Notatnik w Windzie i trzeba znac podstawowe dzialania zeby go obslugiwac.

mozesz tez skorzystac z LiveCD. sciagnij sobie obraz plyty i wypal na nosniku. wtedy zaladujesz system z plyty i bedziesz mogl wyedytowac xorg.conf w okienkach. moje zdanie jest jednak takie, ze lepiej ten problem wykorzystac do nauki edytora vi. przyda sie zawsze.

ma ktos lepszy pomysl?

ja tez nie moglem zmienic rozdzielczosci na geforce 420 go w laptopie toshiby i juz myslalem ze tego sie nie da zrobic i znalazlem rozwiazanie ;P a wiec w logach xorg znalazlem cos o module EDID to chyba jest odpowiedzialne ze ustawienia synchronizacji pionowej i poziomej (na sile ustawial mi mniejsze wartosci co uniemozliwialo mi zwiekszenie rozdzielczosci) wpisz w sekcji device nastepujace linijke

Option "IgnoreEDID" "true"

jezeli to nie zadziala to dopisz jeszcze w tej samej sekcji

Option "ExactModeTimingsDVI" "true"

Option "ConnectedMonitor" "DFP"

pozdrawiam