Technoboy Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 chcialem uruchomic dowolny program pod wine i o to co mi sie pokazalo: wine: creating configuration directory '/root/.wine'... err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"gdi32.dll": libstdc++.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory err:module:import_dll Loading library gdi32.dll (which is needed by L"c:\\windows\\system\\user32.dll") failed (error c000007a). err:module:import_dll Library user32.dll (which is needed by L"C:\\windows\\rundll32.exe") not found err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\windows\\rundll32.exe" failed, status c0000135 wine: wineprefixcreate failed while creating '/root/.wine'. [root@localhost root]# wineserver: could not save registry branch to /root/.wine-fBF3cK/system.reg : No such file or directory wineserver: could not save registry branch to /root/.wine-fBF3cK/user.reg : No such file or directory co z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 U mnie po uruchomieniu (nie pamiętam ale chyba wpisałem tylko wine bez żadnych parametrów) wine wyskoczyły też takie błędy ale zaraz poniżej było jakieś pytanie. Chyba odpowiedź twierdząca tworzyła te katalogi (~/.wine i ~/.wine-cośtam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 pierwsza sprawa dlaczego z roota włączasz wina???? a druga jaka masz wersje wine instalowales go przez yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Technoboy Napisano Grudzień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 taka mam wersje wine-20050419-1fc3winehq a to mi sie pokazalo jak spod zwyklego uzytkownika uruchamiam: wine: creating configuration directory '/home/redlo/.wine'... err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"gdi32.dll": libstdc++.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory err:module:import_dll Loading library gdi32.dll (which is needed by L"c:\\windows\\system\\user32.dll") failed (error c000007a). err:module:import_dll Library user32.dll (which is needed by L"C:\\windows\\rundll32.exe") not found err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\windows\\rundll32.exe" failed, status c0000135 wine: wineprefixcreate failed while creating '/home/redlo/.wine'. [redlo@localhost root]$ wineserver: could not save registry branch to /home/redlo/.wine-UFpNZY/system.reg : No such file or directory wineserver: could not save registry branch to /home/redlo/.wine-UFpNZY/user.reg : No such file or directory a instalowalem to nie przez yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 tu masz linka do nowego wine odinstaluj starego http://www.winehq.com/site/download-rh polecam tez winetools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Wine nie uruchomi się z roota:] Musisz go uruchamiać jako zwykły user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Technoboy Napisano Grudzień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 wine dziala [; thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Witam, tak BTW (pomijajac bezsens 'normalnej pracy' na koncie roota / uruchamiania wine jako root) u mnie wine dziala takze dla roota. Nie powinno? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Heh no... nie wiem.. u mnie przy próbie uruchomienia wine na roocie (czyli po wylogowaniu się i zalagowaniu jako root) działa ale.... z oporami (krzaczki zamiast liter, wysypki, komunikaty o błędach z kosmosu), a przy uruchamianiu na su wywala monit o tym że nie powinnienem uruchamiać wine na koncie roota. I tyle:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Przypominam o takich poleceniach jak winecfg i winefile. Mam pytanie: gry chodzą mi bardzo wolno, jakby im brakowało directx. Czy mogę/muszę to zainstalować w wine? Jak to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Oczywisicie nie ma directx pod Linuksa jest tylko openGL taksa programiki które tłumaczą directx na openGL ale są płatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trOcu Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Przypominam o takich poleceniach jak winecfg i winefile. Dziwna sprawa, bo u mnie polecenie winefile nie dziala. Mam wine winetools-0.9-3jo (instalowany recznie) i wine-0.9.6-1.fc4 (instalowany przez yum). Czy moze chodzic o niezgodnosc wersji wine i winetools? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Oczywiscie winetools pracuje tylko z odp wersja wine wszystko jest na stronie winetools opisane ktora wersja jest do ktorego wine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Wine nie uruchomi się z roota:] Musisz go uruchamiać jako zwykły user. Twierdzenie absolutnie fałszywe Aczkolwiek z drugiej strony praca pod rootem a nie jako zwykły user urąga podstawowym zasadom pracy na linuksie. Ale to w końcu kwestia wyboru - wolny kraj, wolny system [Edit] No i jeszcze jak najbardziej słuszna uwaga webona: zainstaluj to yumem. Dlaczego ściągasz jakieś pakiety skoro w repozytoriach extras jest gotowy działąjący jak najbardziej poprawnie pakiet wine. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Mam pytanie: gry chodzą mi bardzo wolno, jakby im brakowało directx. Czy mogę/muszę to zainstalować w wine? Jak to jest? http://wiki.winehq.org/BenchMark-0.9.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi