InIrudeBwoy Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 siema Dobrałem sie do programu bootchart i muszę powiedzieć, że to bardzo fajna zabawka. Chciałbym poznać czas startu systemu u innych użytkowników. Proponuję żeby umieszczać tutaj wyniki z tego programu. W ten sposób porównując wyniki, każdy może troszkę przyspieszyć czas startu fedory...mnie udało się oszczędzić 10s. Teraz system bootuje sie w 42s a jak jeszcze pogrzebę w usługach to z pewnością uda się to przyspieszyć. podaję link do programu Bootchart jak ktos będzie miał problemy z instalacją to proszę niech założy osobny wątek, spróbuję pomóc jak tylko będe mógł. to mój log bootchart.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 jezeli ktos chce to moge zarzucic moimi paczkami (lepiej uwazajcie- jestem poczatkujacy), ktore zrobilem odpowiednio adaptujac FAQ o instalacji javy http://www.megaupload.com/?d=II3C86DK PS [root@localhost noarch]# rpm -ivh bootchart-* Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:bootchart-logger ########################################### [ 33%] grubby: kernel not found 2:bootchart ########################################### [ 67%] 3:bootchart-javadoc ########################################### [100%] [root@localhost noarch]# bootchart /var/log/bootchart.tgz not found [root@localhost noarch]# bootchart /var/log/bootchart.tgz not found [root@localhost noarch]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 InIrudeBwoy Mój Slak startuje w 17 sec, co ciągle uważam za zbyt długo Zainteresowanych odsyłam do Link. Co prawda bezpośrednio nie jest adresowany dla użytkowników Fedory ale po drobnych modyfikacjach praktycznie wszystko dało by się wdrożyć w życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 gratulacje wyniku, ja sie zabieram właśnie za kompilację jądra, mam zamiar wyciąć wszystkie zbędne rzeczy i pozostawić tylko te najważniejsze rzeczy (to będzie prawdopodobnie metoda prób i błędów bo może sie okazać że wytne za dużo). usługi już zacząłem wyłączać ale to jeszcze nie koniec. a propos startu to fedora u jednego kolesia odpala w 14 s. tutaj ja sie nie kwalifikuję do tego bo używam logicalvolume, muszę poczytać dokładniej dlaczego nie radzą tego robić w moim wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 InIrudeBwoy Dzięki U gościa z mojego linka Slak startuje w 8 sec, ale on całkowicie zrezygnował z pracy pod konsolą (czego sobie czasem darować nie moge). Pamietaj o zapasowym jajku jakby coś poszło nie tak powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Topic z czasami bootowania FC jest już na forum, można poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 moj czas (mioerzylem stoperem bo bootchart mi nie styknal)... to... 1:58:89 od nacisniecia enter do momentu pokazania sie gdm.... jakie uslugi mozna spokojnie wylaczyc? macie liste uosiu@localhost init.d]$ ls acpid hpoj ntpd anacron httpd nvidia-glx apmd iptables pand atd irda pcmcia auditd isdn portmap autofs killall proftpd bluetooth kudzu psacct btseed lirc rdisc bttrack lisa rpcgssd cpuspeed lm_sensors rpcidmapd crond mdmonitor rpcsvcgssd cups mdmpd saslauthd cups-config-daemon mDNSResponder sendmail ddclient messagebus single dhcdbd mysqld snmpd diskdump named snmptrapd dund netdump spamassassin eagle-usb netfs sshd firestarter netplugd syslog functions network vncserver gdm-allow-login NetworkManager winbind gdm-early-login NetworkManagerDispatcher wine gpm nfs xfs haldaemon nfslock ypbind halt nifd yum hidd nscd zzz-bootup-complete z tego aktywne acpid anacron apmd atd auditd autofs bluetooth(mam adapter,uzywam) cron cups cups-config-demon eagle-usb gpm haldaemon hpoj iptables isdn kudzu lm_sensors mdmmonitor messagebus netfs network nifd nvidia-glx portmap rpcgssd rpcidmapd sendmail wine co powlaczac, co powylaczac? chcialbym zejsc tak do 1:15 do 1:30. na ext3 sie robi defragi dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 ja posłużyłęm sie tym linkiem i wyłączyłem te które uważałem za słuszne link oraz wyłączyłem usługi auditd, cups, iptables (router mi służy jako firewall, chociaż nie jestem do końca przekonany), isnd, kudzu (mam laptopa i konfiguracja mi się nie zmieni), mdmmonitor,sendmail, wine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 oraz wyłączyłem usługi auditd, cups, iptables (router mi służy jako firewall, chociaż nie jestem do końca przekonany), isnd, kudzu (mam laptopa i konfiguracja mi się nie zmieni), mdmmonitor,sendmail, wine Wyłączanie sendmaila nie jest najlepszym pomysłem, bo nie będziesz dostawał na konto roota maili z informacjami o stanie systemu i ewentualnych problemach. Jak chcesz się pobawić w przyspieszanie startu, to zainteresuj się initng. Jeszcze jest w nim trochę błędów, ale niedługo trafi do Extras → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=173459 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 zainteresowałem się i próbuję odpalić go ale mam problemy, wyniki są zachęcające więc powalczę z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Dodałem opcję early-login w grub.conf i wg. bootcharta system przyspieszył mi start z ok.50 s. do 25 s. Ale na stoperze jakoś tego nie zauważyłem no może z 10 sek. ale na pewno nie 25. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi