dawidson Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Jezeli ma sie łacze 1024 bit/s To jakie jest teoretycznie w kb/s Bo juz sie zgubilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Podziel przez 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Podziel przez 8. Przez 8 to jak zamieniamy bity na bajty 1024 bity (b ) = 1 kilobit (kb) = 128 bajtów = 0,125 kilobajta (kB) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 ja słyszałem taką teorie: 128 = 12 kb/s ; 256 = 25kb/s ; 512 = 51 kb/s itp. heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 No, jeśli chodzi o samą rzeczywistą przepustowość łącza, to ja zawsze odliczam jakieś 5-10% na ramki, pakiety broadcastowe itp Czyli przepustowość wyrażoną w kb/s dzielę przez 8 i mnożę przez 0,9 i wychodzi mi ile mogę ściągnać bajtów w sekundę przy full transferze. Czyli w przypadku łącza 1kb/s (czyli to co podał dawidson), to będzie: 1024/8*0.9 = 115.20000000000000000000 Czyli praktycznie jakieś 115-120 bajtów/s, czyli mniej więcej 0,1 kB/s Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Styczeń 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Dzieki za posty ale jeszcze tak dla upewnienia mam transferek 120Kb/s czyli kilobitów czy kilobajtów. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 To zalezy jaka masz literke b - bitow B - bajtow W tym wypadku 120 "kilo bitow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Dzieki za posty ale jeszcze tak dla upewnienia mam transferek 120Kb/s czyli kilobitów czy kilobajtów. ? O to musisz zapytać administratora sieci Małe "b" sugerowałoby bity, ale to by było naprawdę mało (policz ile czasu ściągałbyś ponad 2GB obraz FC4 ), więc stawiam raczej na kilobajty (120 kB/s) czyli coś kolo 1 Mb/s (megabita) co jest prędkością już przyzwoitą. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 na pewno masz takie łącze? 1024 bit? bo jeśli masz transfer 120 kb/s to raczej masz łącze 1mb czyli 1024kbit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 na pewno masz takie łącze? 1024 bit? bo jeśli masz transfer 120 kb/s to raczej masz łącze 1mb czyli 1024kbit. Ludzie, zlitujcie sie!! jezeli jest napisane za "b" to oznacza bit, jezeli "B" to oznacza bajt.. przedrostki tez sa znormalizowane: nie mozna bezkarnie zamiennie uzywac sobie kb, kB, KB, Kb, MB, mb, mB... bo wlasnie totalne bzdury wychodza... juz wystarczy ze producenci HD zaokraglaja tak, jak im marketingowcy karzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Styczeń 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 więc stawiam raczej na kilobajty (120 kB/s) czyli coś kolo 1 Mb/s (megabita) co jest prędkością już przyzwoitą. Pytam dlatego ze wlasnie chce sprawdzic dostawce ktory okreslil 1024 kbit a po rozmowach i jego obronie juz sie zgubilem wiec dla upwenienia Was spytalem dzieki za posty Pomogly mi stanac na "nogach". Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2006 ale fajny wątek sie wywiązał. Jeszcze gwoli uzupelnienia tematu: trzeba pamietac, ze są instytucje które prawia herezje i czasem mozna usłyszeć, że 1 KB = 1000B, co nie jest prawdą, a raczej nie powinno nią być. Stąd sie biorą czasem niewielkie rozbierzności w informacjach o pojemnosciach dysków twardych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi