Skocz do zawartości

Kde 3.5 - Jak Zainstalowac?

redhot_xpsoft

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zuk87

Wrzuć respozytoria z FAQ i zaktualizuj system.

Nowe KDE jest w updates-released więc nawet bez dodawania nowych repo powinno Ci się zaktualizować.

Najszybciej najnowsze paczki z KDE dostępne przez yuma pojawiają się tutaj: http://kde-redhat.sourceforge.net/ - jest tam m.in. repo do paczek pod Fedorę.

Są już chyba 3.5.1 czy może nawet więcej dokładnie nie wiem, bo używam Gnome a z tego repo instalowałem tylko dla kilkudniowych testów.

Pozdr,

W.

pobrac konstruct'a stad i skompilowac.

I potem już każdą aktualizację, każdej biblioteki, każdą poprawkę w tym poprawki bezpieczeństwa załatwiać w ten sam sposób wink.gif Bo rpm/yum niekoniecznie musi zapisywać w to samo miejsce w systemie, w które wrzuci to konstruct tongue.gif Powodzenia! Szczególnie tym mało doświadczonym tongue.gif

W krótkim czasie system będzie bardziej dziurawy niż szwajcarski ser tongue.gif

Ja bym jednak zdecydowanie polecał repozytoria z paczkami przygotowanymi pod konkretne distro.

Pozdr,

W.

Gość amdfanatyk
pobrac konstruct'a stad i skompilowac.

I potem już każdą aktualizację, każdej biblioteki, każdą poprawkę w tym poprawki bezpieczeństwa załatwiać w ten sam sposób wink.gif Bo rpm/yum niekoniecznie musi zapisywać w to samo miejsce w systemie, w które wrzuci to konstruct tongue.gif Powodzenia! Szczególnie tym mało doświadczonym tongue.gif

W krótkim czasie system będzie bardziej dziurawy niż szwajcarski ser tongue.gif

Ja bym jednak zdecydowanie polecał repozytoria z paczkami przygotowanymi pod konkretne distro.

Pozdr,

W.

jesli nie dajesz sobie rady to jest Twoj problem;

ja wszystko kompiluje na wlasna reke a jedyne pakiety jakie mam w systemie, to te, ktore wgral instalator i nie jest ich zbyt duzo; pojscie na latwizne i korzystanie z gotowcow to m.in. brak optymalizacji.

jesli nie dajesz sobie rady to jest Twoj problem;

W przypadku KDE to na pewno nawet sobie nie daję, bo nie używam laugh.gif

A co do kompilacji, to napisałem, że nie polecam początkującym. Jakbyś uważniej poczytał, to zauważyłbyś, że redhot_xpsoft należy właśnie do początkujących. Chyba, że się mylę w mojej ocenie, wtedy sorry redhot_xpsoft wink.gif

Trzeba mieć poza tym sporo wolnego czasu żeby się bawić w kompilacje i samodzielne śledzenie stron związanych z bezpieczeństwem, ściąganie łatek itd.

A co do optymalizacji, to raczej mnie wali czy system wstaje 60 czy 15 sek. - aż taki zaganiany nie jestem. Że się programy uruchamiają 30 sek a u Ciebie 5? Bez przesady, nie mam serwera produkcyjnego z setkami użytkowników tylko zwykły desktop do domowych zastosowań i optymalizacja w tym przypadku to wyłącznie sztuka dla sztuki. Ew. (bez obrazy) zgrywanie się na hardcorowca wink.gif, bo programistą nie jestem.

Tak więc pozostanę przy swojej opinii, że dla osoby początkującej zwykła instalacja pakietów i to najlepiej przez yuma, żeby uniknąć walki z zależnościami, jest zdecydowanie najlepsza.

Pozdr,

W.

Do argumentów WalDo można dodać to, że paczki są bardzo dobrze zoptymalizowane. Przy samodzielnym kompilowaniu bardzo często zapomina się o ustawieniu odpowiednich zmiennych, więc taka zabawa NIC nie daje, a wręcz obniża wydajność.