Matju Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Windows XP ze słynnej stajni $M mi sie kompletnie sp***, mam XP i fedorkę, chcę teraz przeinstalować windows. Czy ktoś wie jak to zrobić żeby grub mi się podem odpalił ?. Z góry dzięki i pzdr. PS. Wiem że było bo sam czytałem ale przeszukałem forum i po godzinie stwierdziłem że albo mi sie wydaje albo już nie ma postu także prosze o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Źle Ci się wydaje, bo postów na ten temat jest ***. http://forum.fedora.pl/index.php?act=Searc...te=grub-install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Windows zawsze zrobi fixmbr i lipa. Gruba instaluj w /boot, wydzielając sobie nową partycje na ten katalog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Windows zawsze zrobi fixmbr i lipa. Gruba instaluj w /boot, wydzielając sobie nową partycje na ten katalog. nie zawsze akurat ja uzywam wlasnej wersji xp sp2 unattended ale typowa plytka podczas intsalki psuje gruba Longhorn leci w tym jescze dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 wystarczy zrobić : dd if=/dev/hda of=/boot.img bs=512 count=1 po reinstalce xp odpalić fedorę z płytki w rescue i: dd if=/boot.img of=/dev/hda wszystko Pozdro PS. Oczywiście zakładam że to dysk hda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Longhorn leci w tym jescze dalej Nie chcesz chyba przez to powiedziec, że kosi z automatu wszystkie partycje z linuksową włącznie Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Longhorn leci w tym jescze dalej co masz na myśli? poza tym Longhorna to chyba nie ma, to jakaś beta? czy może vista jakaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Longhorn leci w tym jescze dalej Nie chcesz chyba przez to powiedziec, że kosi z automatu wszystkie partycje z linuksową włącznie : Znając metody microsoftu wcale bym się nie zdziwił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Marzec 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2006 No nic spróbuje wersji snake, jutro się zabieram. Dzięki za podjęcie dyskusji i pozdro . Najwyżej poczekam do 20 i będzie reinstall na core 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2006 No nic spróbuje wersji snake, jutro się zabieram. to samo możesz zrobić programami do zapisywania mbr-a ja to robiłem takim starociem MST Boot 4.2 jest to do robienia ... ale posiada możliwość robienia kopi MBR-a narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZSmok Napisano Marzec 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2006 Ogólnie nie widzę problemu. 1. Instaluj Winowsa jakbyś nie miał Fedory 2. Windows nadpisze MBR ale to nic 3. Odpal instalator Fedory jest tam opcja naprawa istniejącego systemu - i wydaje mi się że na nowo zainstaluje GRUBa pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2006 ... 3. Odpal instalator Fedory jest tam opcja naprawa istniejącego systemu - i wydaje mi się... No to niestety musze powiedziec, ze zle Ci sie wydaje... Gdyby to bylo "takie proste", to nie byloby *** postow "Jak zbootowac...?", "Fedora mi nie startuje", "Jak sie dostac do Fedory?", "Nadpisany MBR", "GRUB nie dziala", Fedora i windows"... Instalator nie naprawi Ci GRUBa ani MBR (nawet go nie tknie) jesli za jego pomoca nie zainstalujesz nowego kernela - wtedy - przy okazji uaktualniania grub.conf - jest szansa na naprawe. Poszukaj na forum - bylo ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZSmok Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Przecież tak robiłem - ale była to Fedora 2 - nie wiem moze pod 4 nie mozna. Ale mam wrażenie, że "wyważacie otwarte drzwi" Niestety jestem w miejscu,gdzie nie mam szansy tego sprawdzić. Odpalałem normalnie instalator wybrałem język, potem instalator mi wyszukiwał istniejący system (Fedora była zainstalowana Windows nadpisał mbr), Po znalezieniu Fedorki była tam opcja napraw istniejący system, pytanko o systemy (menu w grubie) i luuu grub się instalawał może faktycznie z jądrem -ale to chyba nie jest problem Zresztą spróbuję to w domu sprawdzić Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 No niestety w/w metody nie pomogły i teraz mam win XP i nie moge się dostać do fedorki . Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł ew. jest w stanie jeszcze coś dodać to będę bardzo wdzięczny. Pozdrówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 No niestety w/w metody nie pomogły i teraz mam win XP i nie moge się dostać do fedorki . Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł ew. jest w stanie jeszcze coś dodać to będę bardzo wdzięczny. Pozdrówka. A tradycyjny "grub-install" po wystartowaniu linuksa z płyty instalacyjnej (w tzw. trybie linux rescue) to nie działa? Poszukaj na forum... (pamiętaj zmienić w wyszukiwarce zakres czasu na "kiedykolwiek") Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi