Skocz do zawartości

Łza Się W Oku Kręci.

enter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Serwis Fun Mansion http://www.funmansion.com/html/fm-Vintage-...mputer-Ads.html przedstawia historyczne reklamy komputerów. Można tam odnaleźć reklamy sprzętu sprzed wielu lat. M.in. znajdują się tam reklamy ATARI, Amigi, Commodore. Sam swego czasu wiele godzin przesiedziałem przy 800xl biggrin.gif

Ciekawe jak reklamowali/czy reklamowali najstarsze Odry biggrin.gif

"Czy masz wolną halę i nie masz czym jej zając...

Czy masz kupę pieniędzy i nie masz na co jej wydać?

Teraz tylko u nas możesz kupić najdroższy i największy kalkulator w swoim życiu..

Grzeje się jak cholera i liczy dłuzej od Ciebie... ale musisz go mieć" biggrin.gif

profesor na mojej uczelni działał na Odrze, opowiadał ciekawe rzeczy o tym sprzęcie smile.gif o ile dobre pamiętam to programowali to taśmą perforowaną...a może to był inny sprzęt?

Taśma perforowana to był high-tek wink.gif Pierwsze programatory Odry 1300 współpracowały z czytnikami 80-kolumnowych kart perforowanych. 1 karta - 1 instrukcja smile.gif Karta była tej wielkości co pół zeszytu formatu A-5 przeciętego wzdłuż i grubości tekturki z pudełka papierosów. Porządny program mógł mieć tych instrukcji kilka tysięcy i nie daj Boże jak się operatorowi rozsypały. A jak nie były ponumerowane to już mogiła scared.gif Krótko mówiąc, każdy program miał swoją wagę smile.gif również w tym dosłownym sensie.

Do tego język programowania PLAN 3 powalał elastycznością smile.gif

Ale sprzęt był mocarny - zauważcie, że dopiero 2-3 lata temu wyłączono ostatni tego typu komputer działający produkcyjnie.

zauważcie, że dopiero 2-3 lata temu wyłączono ostatni tego typu komputer działający produkcyjnie.

heh nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy.... ale tak sobie myśle co było jakby microsoft wydał windoswa XP na Odre 1300 chyba cięzarówką by przywieźli te taśmy... dry.gifunsure.gif

Taśma perforowana to był high-tek wink.gif Pierwsze programatory Odry 1300 współpracowały z czytnikami 80-kolumnowych kart perforowanych. 1 karta - 1 instrukcja smile.gif

no wiedziałem, że coś pokręciłem. Koleś dużo na wykładach gadał też o japoni i o sake smile.gif więc mogło mi się pomieszać wink.gif

Heh, ja niestety nie miałem nigdy takiej możliwości popracowania sobie na takim archaicznym sprzęcie. Szkoda...

Nie przesadzaj wink.gif

Fakt, że zabawnie by było zobaczyć teraz - szczególnie w działaniu - pierwsze komputery osobiste klasy XT (procesory 80186) taktowane procesorem 4MHz (tak, tak MHz nie GHz tongue.gif). Potem skok technologiczny do AT (80286) o ile się nie mylę 8MHz a w tzw. trybie turbo - był taki przycisk specjalny smile.gif - 12MHz. To chyba pierwsze próby overclockingu smile.gif

Pomyśleć, że w ramach sentymentów trzymam w piwnicy stargo kompa z Pentium 75MHz i 16 albo 32 MHz RAM.

Moim pierwszym kompem był 386SX, 16MHz, 2 MB RAM i 80 MB HDD...

Te 80 MB wydawały się być ogromną pojemnością...

A programy kupowało się wtedy tak, że szło się do sklepu komputerowego, wybierało jakąś pozycję ze spisu, dawało gościowi za ladą dyskietkę (5.25 cala 1,2 MB lub 3,5 cala 1,44 MB), a on przegrywał programik ze swego kompa...

To były czasy...

A programy kupowało się wtedy tak, że szło się do sklepu komputerowego, wybierało jakąś pozycję ze spisu, dawało gościowi za ladą dyskietkę (5.25 cala 1,2 MB lub 3,5 cala 1,44 MB), a on przegrywał programik ze swego kompa...

A najlepsze to to, że przez długi czas było to legalne bo polskie prawo tego procederu nie uwzględniało smile.gif

dawało gościowi za ladą dyskietkę (5.25 cala 1,2 MB lub 3,5 cala 1,44 MB), a on przegrywał programik ze swego kompa...

A pamięta ktoś dyskietki 360kB 5,25" ? tongue.gif Były takie. To te dwustronne, podobno były też flopy 180kB smile.gif

dawało gościowi za ladą dyskietkę (5.25 cala 1,2 MB lub 3,5 cala 1,44 MB), a on przegrywał programik ze swego kompa...

A pamięta ktoś dyskietki 360kB 5,25" ? tongue.gif Były takie. To te dwustronne, podobno były też flopy 180kB smile.gif

..taaaa pamiętam jak pewnego pięknego dnia mój tata przyniósł do domu czytnik 5,25.. ale się cieszyłem.. nareszcie nie spędzałem takiej dużej ilości czasu na nastawianiu kaset do magnetofonu mojego wspaniałego ATARI.. a ile gier się mieściło na takiej dyskietce... to był sprzęt.. no i w końcu rodzice mogli swobodnie stąpać wchodząc do pokoju... już nie było problemu: "nie oddychać bo nasz syn wgrywa grę"...

potem przesiadka na Amigę 600 XL/XE.. po pewnym czasie rozbudowaną o 1 MB Ramu.. biggrin.gif

..co za wzrost mocy.. niestety coś stało sie z czytnikiem dyskietek 3,25 i musiałem korzystać z kombinierek przy wyciąganiu dyskietek, ale wszystko grało.... <= widzicie co ludzi skłania do podjęcia studiów informatycznych tongue.gif

nareszcie nie spędzałem takiej dużej ilości czasu na nastawianiu kaset do magnetofonu mojego wspaniałego ATARI.. a ile gier się mieściło na takiej dyskietce... to był sprzęt.. no i w końcu rodzice mogli swobodnie stąpać wchodząc do pokoju... już nie było problemu: "nie oddychać bo nasz syn wgrywa grę"... 

No smile.gif Było tak. Przypomniały mi się jeszcze audycje Rozgłośni Harcerskiej, które nadawały dziwne piski i trzaski, które wprawne ucho maniaka komputerowego rozpoznawało jako program na mikrokomputer Spectrum smile.gif Można było nagrać i z kaseciaka wgrać sobie programik do ZX Spectrum smile.gif