PrzemekP Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 zrobiłem kate /etc/yum.repos.d/nazwa.repo a) fedora-core.repo fedora-updates.repo c) fedora-extras.repo d) fedora-legacy.repo e) livna.repo no i przy każdej komendzie wywala mi takie coś: Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in ? yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 80, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 177, in getOptionsConfig self.doConfigSetup(fn=opts.conffile, root=root) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 104, in doConfigSetup self.getReposFromConfig() File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 135, in getReposFromConfig parser.read(files) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/parser.py", line 225, in read IncludingConfigParser.read(self,filename) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/parser.py", line 126, in read ConfigParser.read(self,filename) File "/usr/lib/python2.4/ConfigParser.py", line 267, in read self._read(fp, filename) File "/usr/lib/python2.4/ConfigParser.py", line 462, in _read raise MissingSectionHeaderError(fpname, lineno, line) ConfigParser.MissingSectionHeaderError: File contains no section headers. file: ///etc/yum.repos.d/fedora-core.repo, line: 1 'core]\n' zrobiłem i yum nie działa (_wogóle_ → w ogóle) ORT ... co teraz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 ConfigParser.MissingSectionHeaderError: File contains no section headers. file: ///etc/yum.repos.d/fedora-core.repo, line: 1 'core] A co zmieniales w plikach repozytoriow?yum clean all yum update jesli nie przejdzie to podmien pliki repozytoriow na oryginalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekP Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 no zapisałem pliki a, b, c, d według kodu wklejonego w pierwszym poście. i nic więcej. ale dobrze że zachowały sie te stare więc to zamieniłem zpowrotem. wpisałem yum update no i sie na 600 MB załapałem (przypadkowo). bo kazałem siorce iśc do kompa i nacisnąc Y a nie wiedziałęm że tam 260 plików do aktualizacji wyskoczyło ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 no zapisałem pliki a, b, c, d według kodu wklejonego w pierwszym poście. i nic więcej.Nie skopiowales znaczka [ owierajacego nazwa repo plik [core], zwracaj uwage na drobiazgi... wpisałem yum update no i sie na 600 MB załapałem (przypadkowo). bo kazałem siorce iśc do kompa i nacisnąc Y a nie wiedziałęm że tam 260 plików do aktualizacji wyskoczyło ... Tak bywa... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 [uosiu@uosiumen ~]$ tar cvzf repozytoria.tar.gz /etc/yum.repos.d/ tar: Usunięcie początkowego `/' z nazw plików /etc/yum.repos.d/ /etc/yum.repos.d/fedora.repo.rpmsave /etc/yum.repos.d/remi.repo /etc/yum.repos.d/livna-devel.repo /etc/yum.repos.d/fedora-extras-development.repo /etc/yum.repos.d/fedora-extras-devel.repo.rpmsave /etc/yum.repos.d/fedora-legacy.repo /etc/yum.repos.d/livna-testing.repo /etc/yum.repos.d/livna.repo /etc/yum.repos.d/fedora-updates-testing.repo.rpmnew /etc/yum.repos.d/fedora-updates-testing.repo /etc/yum.repos.d/fedora-updates.repo /etc/yum.repos.d/livna.repo.rpmsave /etc/yum.repos.d/kadu.repo.bak /etc/yum.repos.d/fedora-extras.repo.rpmnew /etc/yum.repos.d/fedora-core.repo /etc/yum.repos.d/fedora-development.repo /etc/yum.repos.d/kadu.repo /etc/yum.repos.d/fedora-devel.repo.rpmsave tar: /etc/yum.repos.d/.swp: Nie można open: Brak dostępu /etc/yum.repos.d/fedora-updates.repo.rpmnew /etc/yum.repos.d/remi.repo.bak /etc/yum.repos.d/fedora-extras.repo moje repo. jak komus nie dzialaja, albo nie umie przekleic to niech skorzysta http://156.17.100.89/~krzys/PRZENOSNE/repo.tar.gz su - cd /etc/ wget http://156.17.100.89/~krzys/PRZENOSNE/repo.tar.gz tar xzvf repo.tar.gz rm -f repo.tar.gz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekP Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 chce zaktualizaować uzywając opisu w FAQ to : wget http://www.fedorafaq.org/samples/yum.conf --20:55:39-- http://www.fedorafaq.org/samples/yum.conf => `yum.conf' Translacja www.fedorafaq.org... 70.84.209.18 Connecting to www.fedorafaq.org|70.84.209.18|:80... nieudane: Połączenie odrzucone. a kiedys działało !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahuto Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 ja po naniesieniu tych rep mam nastepujacy blad: Component: Software Manager Summary: TBc3704fb6 config.py:656:_getsysver:TypeError: rpmdb open failed Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pirut", line 445, in ? main() pomoze ktos? dobra usunalem caly klatalog z rep i dodalem ten od kolegi wyzej. teraz mam tagi blad: Component: Software Manager Summary: TBc3704fb6 config.py:656:_getsysver:TypeError: rpmdb open failed Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pirut", line 445, in ? main() File "/usr/sbin/pirut", line 438, in main pm = PackageManager(options.config) File "/usr/sbin/pirut", line 60, in __init__ GraphicalYumBase.__init__(self, False, config) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/pirut/__init__.py", line 124, in __init__ plugin_types=(yum.plugins.TYPE_CORE,)) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 125, in doConfigSetup self.conf = config.readMainConfig(startupconf) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 597, in readMainConfig yumvars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 656, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg) TypeError: rpmdb open failed Local variables in innermost frame: installroot: / ts: <rpmUtils.transaction.TransactionWrapper instance at 0x96d0ccc> distroverpkg: redhat-release ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 czesc, jestem od 3 grudnia szczesliwym uzytkownikiem Fedory 6 (wczesniej jedynie winxp). mam problem z Flashem w Operze (firefoxa nie uzywam). Nie umiem zainstalwoac archiwow tar, popmimo instrukcji na innych stronach. Jedynie z rpm sobie radze. Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 jestem od 3 grudnia szczesliwym uzytkownikiem Fedory 6Temat ma podtytuł Fedora Core 5, ale to tylko tak na marginesie mam problem z Flashem w Operze (firefoxa nie uzywam).Szukanie nie boli - jest taka opcja na forum, warto z niej skorzystać, bo temat był omawiany pierdyliard razy. Ogólnie robisz tak jak dla Firefox, tylko w katalogu plugins Opery a nie Firefoksa Nie umiem zainstalwoac archiwow tar, popmimo instrukcji na innych stronach. Jedynie z rpm sobie radze. Pomocy.A co konkretnie chcesz instalować z tych archiwów? Może "man tar" coś pomoże? Takie archiwum na początek trzeba rozpakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Co chce zainstalowac? Dluga droga - mojego skanera nie wykrywa (taki model microtek 3800), musze zainstalowac sane, aby sterowniki, leczy by to wszystk odzialalo musze zainstalowac GNU Compiler. po poleceniu ./configure, klepei make i wyskakuje [root@localhost gzip-1.2.4]# make cc -c -DNO_STRING_H=1 -DNO_STDLIB_H=1 -DNO_MEMORY_H=1 -DNO_FCNTL_H=1 -DNO_TIME_H=1 -DNO_UTIME_H=1 -DVOID_CLOSEDIR=1 -DRETSIGTYPE=int -Dsize_t=unsigned -DNO_OFF_T=1 gzip.c make: cc: Polecenie nie znalezione make: *** [gzip.o] Błąd 127 na stronie http://www.gzip.org/#faq6 jasno podane: tar xvf gzip-1.2.4.tar cd gzip-1.2.4 ./configure make co mam z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 co mam z tym zrobic?Przede wszystkim załóż nowy wątek, bo problem nie dotyczy w żaden sposób repozytoriów a raczej kompilacji. A po drugie zainstaluj przez yuma pakiety do gcc (zniknie problem z nieistniejącym "cc"). A po trzecie jak nie wiesz co robisz, to w ogóle nie dotykaj na razie samodzielnej kompialacji - poczytaj sobie na tym forum jak można sobie nakwasić przez idiotyczne "./configure, make, make install" A po czwarte to "gzip" też możesz zainstalować przez yuma. I jeszcze raz proszę, jeśli będziesz miał dalsze problemy, to załóż nowy wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Czy powyższe respozytoria działają też dla FC6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Pewnie już wszyscy zainteresowani to zauważyli, ale ponieważ nie ma śladu na forum, więc ośmielam się napisać. Za http://fedoralegacy.org : Important Notice: February 9th, 2007 The current model for supporting maintenance distributions is being re-examined. In the meantime, we are unable to extend any support to Red Hat Linux or Fedora Core releases. Fedora Legacy Shutdown FAQ Q. Why is the FedoraLegacy project shutting down? A. A combination of reasons: ... Co oczywiście ma rozliczne konsekwencje, wśród których znajduje się konieczność modyfikacji wpisów do yum.repos.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Co oczywiście ma rozliczne konsekwencje, wśród których znajduje się konieczność modyfikacji wpisów do yum.repos.d.Hmm... niby tylko "legacy", ale jest tu sporo osób które jadą na FC5, FC4 a nawet FC3. Dla nich to może byc problem. Albo motywacja do upgarde'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error2000 Napisano Maj 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2007 Witam, gdy chce dodac repozytoria livna poprzez: rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release5.rpm to zawsze po restarcie kompa jak laduje sie system, przed ekranem logowanie przy "Uruchamianiu konfiguracji pierwszego uruchomienia" wszystko sie zawiesza i nie idzie sie zalogowac ani nic innego robic. grub daje mi do wyboru teraz fedore 2.6.20 i 2.6.15 O co chodzi? Co mam zrobic? Juz chyba z 4 razy instalowalem fedore od nowa i ciagle to samo ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi