Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja Karty Intel Pro Wirelles 3945abg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#16 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 08 grudzień 2006 - 23:44

Hehehe Kamiliss wielkie dzięki, ogolnie to chodziło o karte sieciową normlaną i tak naprawde do końca nie wiem co pomogło... możliwe, że zmiana DNS-ów i restarcik... a pózniej to już google śmigało i wszystko ładnie zassało biggrin.gif... troche mam problemy z wifi- i kodowaniem WAP (której jak narazie usunełem no i google znów nie działa ;/), ale to już inna sprawa!!

DZIĘKI WIELKIE i pamiętajcie ludzie nigdy się nie poddawajcie biggrin.gif
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#17 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 09 grudzień 2006 - 21:26

CYTAT(GRIFI @ 8 Dec 2006, 23:44 ) Wyświetl post
DZIEKI WIELKIE i pamietajcie ludzie nigdy sie nie poddawajcie biggrin.gif



Tez mialem male problemy z kodowaniem ale jest git.GRIFI masz racje nie wolno sie poddawac.Czemu mój kumple u którego jestem nie ma Linuxa tego (_niewiem_ → nie wiem) ORT i nie zmienie.


Kamills
  • 0

#18 drejas

drejas

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 04 grudzień 06

Napisano 10 grudzień 2006 - 21:14

WItam, przepraszam za to pytanie, które zaraz zadam ale jestem jeszcze laikiem w tym temacie. Jak się dodaje repozytorium? O co w tym chodzi? Musze ten podany kod gdzieś wkleić czy jak? Please HELP.


////// to co pisałem wyżej już nieaktualne, poradziłem sobie sam smile.gif zrobiłem wszystko jak trzeba, na końcu wpisuje ipw3945d i wyświetla się to co powinno, ale mam inny problem.

Włączam Wireless Assistant 0.5.5 i tam od razu pisze:
"Nie znaleziono żadnych dostępnych kart sieciowych.
Program Wireless Assistant zakończy działanie."

Co mam zrobić???
  • 0

#19 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 11 grudzień 2006 - 10:08

Możliwe ze musisz w konfiguracji sieci dodac pierw to połączenie... wireless z Intelem 3945, pozniej najlepiej restarcik znów ipw3945d, wyskoczy ci potwierdzeie i wtedy Wireless Assistant to taki mój pomysł biggrin.gif
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#20 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 11 grudzień 2006 - 14:22

Troszeczke nie zrozumiałem postu GRYFIego.Ale musisz w roocie wpisać sobie system-config-network albo w gnome(nie wiem jak w kde) wejść w system<administracja<sieć.W obydwu przypadkach klikamy na zakładkę sprzęt i nowy (typ sprzętu to wirelles) i później szukasz coś co ma w napisie intel,a także 3945.W urządeniach klikasz nowy i wybierasz jaki ma nr urządzenia ethX.Wypełniasz potemu pola typu sieć i hasło(jeśli masz)


X=cyfra
  • 0

#21 GRIFI

GRIFI

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 29 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06
  • Skąd:Wrocław

Napisano 11 grudzień 2006 - 15:17

No ogolnie chodziło mi o to samo Kamis.. tylko może to było zbyt ogolnie i bez ładu i składu, ale chciałem komuś pomoc tongue.gif biggrin.gif
  • 0
_________________________________________________________

Fedorka 6.0 Kernel 2.6.18-1.2849.fc6
Toska Centrino Duo, WiFi 3945 BG, Nvidia Go7600 128MB


#22 drejas

drejas

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 04 grudzień 06

Napisano 11 grudzień 2006 - 17:47

dzięki, już wczoraj sobie sam poradziłem smile.gif wszystko działa, świetne HOW TO wink.gif
  • 0

#23 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 15 grudzień 2006 - 16:56

Thx że ktoś mnie docenia.
  • 0

#24 drejas

drejas

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 04 grudzień 06

Napisano 26 grudzień 2006 - 02:54

Witam to znowu ja... mam problem... mianowicie:

wszystko dzialalp pieknie, do czasu az zamontowalem windowsowa partycje ntfs wedlug instrukcji ze strony:

http://forum.fedora....php/t12587.html <-- zrobilem wszystko jak tam pisze, ale do miejsca z captive, nie robilem tego.

W kazdym razie po ponownym uruchomieniu komputera widze pliki windowsowe, ale... komputer nie widzi karty :/ myslalem ze to ma zwiazek z tym ze przy montowaniu ntfs zaktualizowalo sie jadro... przy instalacj ipw3945d zaktualizowalo sie do 2849 a teraz jest 2868. wiec wpisalem raz jeszcze :

yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms

sciagnelo dodatkowe 40kB, zrestartowalem kompa, i dalej to samo...

Szczegy: Jak wpisuje na koncie (_root'a_ → roota) ORT ipw3945d to pojawia sie:

[root@localhost ~]# ipw3945d
ipw3945d - regulatory daemon
Copyright © 2005-2006 Intel Corporation. All rights reserved.
version: 1.7.22
2006-12-26 02:40:00: ERROR: Could not find Intel PRO/Wireless 3945ABG Network Connection

jak wlaczam wlanassistant to pojawia sie cos ze nei znalazl zadnej karty bezprzewodowej.

A w system>administracja>siec jak zaznaczam AKTYWUJ to pisze ze urzadzenie nie jest obecne...


Co mam zrobic? Potrzebny mi jest wlan bo mam router bezprzewodowy w domu, i karta wi-fi w lapie jest moim zrodlem netu...

PLEASE HELP!!!


  • 0

#25 Kamills

Kamills

    Ekspert

  • +Moderatorzy
  • 504 postów

  • Rejestracja: 17 lipiec 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Świnoujście

Napisano 01 styczeń 2007 - 19:37

Wpisz
KOD
yum update ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms


Jak nie pomoże to może nowe jądro ma problem z wlanem na tej karcie nie powiem ci bo wyjechałem do cioci a ona ma linuksa ale stacjonarny komp i bez karty wifi.
  • 0

#26 squid

squid

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 11 postów

  • Rejestracja: 10 kwiecień 07

Napisano 11 kwiecień 2007 - 14:17

QUOTE(Kamills @ 7 Dec 2006, 21:01 ) Wyświetl post
Dodajemy repo Atrmps.
CODE
[atrpms]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - ATrpms
baseurl=http://dl.atrpms.net/fc$releasever-$basearch/atrpms/stable
gpgkey=http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms
gpgcheck=1
enabled=0


Hmmm a gdzie to dodajesz?
  • 0

#27 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11661 postów

  • Rejestracja: 18 listopad 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Napisano 11 kwiecień 2007 - 14:30

QUOTE(squid @ 11 Apr 2007, 15:17 ) Wyświetl post
Hmmm a gdzie to dodajesz?
Po przeczytaniu wiki.fedora.pl, faq.fedora.pl i poradnik.fedorapl.org na pewno Ci się rozjaśni.
Poszukaj również na forum wątków nt.yuma i problemów jakie potrafi w systemie sprawić repozytoriów ATrpms.

  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#28 squid

squid

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 11 postów

  • Rejestracja: 10 kwiecień 07

Napisano 11 kwiecień 2007 - 15:19

dostaje cos takiego:
CODE
[root@localhost yum.repos.d]# yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
atrpms                    100% |=========================|  951 B    00:00    
livna                     100% |=========================| 1.1 kB    00:00    
updates                   100% |=========================| 1.2 kB    00:00    
core                      100% |=========================| 1.1 kB    00:00    
extras                    100% |=========================| 1.1 kB    00:00    
Reading repository metadata in from local files
primary.xml.gz            100% |=========================| 423 kB    00:02    
atrpms    : ################################################## 1973/1973
Parsing package install arguments
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for ipw3945 to pack into transaction set.
ipw3945-1.2.0-18.2.fc6.at 100% |=========================| 3.3 kB    00:00    
---> Package ipw3945.i386 0:1.2.0-18.2.fc6.at set to be updated
---> Downloading header for ieee80211-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6 to pack into transaction set.
ieee80211-kmdl-2.6.20-1.2 100% |=========================| 4.9 kB    00:00    
---> Package ieee80211-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6.i686 0:1.2.16-17.fc6.at set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: ipw3945-kmdl-1.2.0-18.2.fc6.at for package: ipw3945
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for ipw3945-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6 to pack into transaction set.
ipw3945-kmdl-2.6.20-1.293 100% |=========================| 4.1 kB    00:00    
---> Package ipw3945-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6.i686 0:1.2.0-18.2.fc6.at set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: ipw3945-ucode >= 1.13 for package: ipw3945-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6
--> Processing Dependency: ipw3945d >= 1.7.18 for package: ipw3945-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for ipw3945-ucode to pack into transaction set.
ipw3945-ucode-1.14.2-4.at 100% |=========================| 2.9 kB    00:00    
---> Package ipw3945-ucode.noarch 0:1.14.2-4.at set to be updated
---> Downloading header for ipw3945d to pack into transaction set.
ipw3945d-1.7.22-4.at.i386 100% |=========================| 2.9 kB    00:00    
---> Package ipw3945d.i386 0:1.7.22-4.at set to be updated
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
Package                 Arch       Version          Repository        Size
=============================================================================
Installing:
ieee80211-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6  i686       1.2.16-17.fc6.at  atrpms             40 k
ipw3945                 i386       1.2.0-18.2.fc6.at  atrpms             35 k
Installing for dependencies:
ipw3945-kmdl-2.6.20-1.2933.fc6  i686       1.2.0-18.2.fc6.at  atrpms             86 k
ipw3945-ucode           noarch     1.14.2-4.at      atrpms             67 k
ipw3945d                i386       1.7.22-4.at      atrpms             35 k

Transaction Summary
=============================================================================
Install      5 Package(s)        
Update       0 Package(s)        
Remove       0 Package(s)        

Total download size: 263 k
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
(1/5): ipw3945-1.2.0-18.2 100% |=========================|  35 kB    00:00    
(2/5): ipw3945-ucode-1.14 100% |=========================|  67 kB    00:00    
(3/5): ieee80211-kmdl-2.6 100% |=========================|  40 kB    00:00    
(4/5): ipw3945d-1.7.22-4. 100% |=========================|  35 kB    00:00    
(5/5): ipw3945-kmdl-2.6.2 100% |=========================|  86 kB    00:00    
warning: rpmts_HdrFromFdno: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 66534c2b


GPG key parsing failed: can't set attribute


widze jakis blad ale jade dalej:
CODE
[root@localhost yum.repos.d]# yum install wlassistant
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for wlassistant to pack into transaction set.
wlassistant-0.5.6-1.fc6.i 100% |=========================| 6.8 kB    00:00    
---> Package wlassistant.i386 0:0.5.6-1.fc6 set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: libkdeui.so.4 for package: wlassistant
--> Processing Dependency: libkdecore.so.4 for package: wlassistant
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for kdelibs to pack into transaction set.
kdelibs-3.5.6-0.3.fc6.i38 100% |=========================| 593 kB    00:03    
---> Package kdelibs.i386 6:3.5.6-0.3.fc6 set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: libartsflow.so.1 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libmcop.so.1 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libsoundserver_idl.so.1 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libqtmcop.so.1 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libartsflow_idl.so.1 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libkdnssd for package: kdelibs
--> Processing Dependency: arts >= 8:1.5.6 for package: kdelibs
--> Processing Dependency: libkmedia2_idl.so.1 for package: kdelibs
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for arts to pack into transaction set.
arts-1.5.6-0.1.fc6.i386.r 100% |=========================|  23 kB    00:00    
---> Package arts.i386 8:1.5.6-0.1.fc6 set to be updated
---> Downloading header for kdnssd-avahi to pack into transaction set.
kdnssd-avahi-0.1.3-0.1.20 100% |=========================| 3.3 kB    00:00    
---> Package kdnssd-avahi.i386 0:0.1.3-0.1.20060713svn.fc6 set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: libavahi-qt3.so.1 for package: kdnssd-avahi
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for avahi-qt3 to pack into transaction set.
avahi-qt3-0.6.16-2.fc6.i3 100% |=========================| 9.2 kB    00:00    
---> Package avahi-qt3.i386 0:0.6.16-2.fc6 set to be updated
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
Package                 Arch       Version          Repository        Size
=============================================================================
Installing:
wlassistant             i386       0.5.6-1.fc6      extras            151 k
Installing for dependencies:
arts                    i386       8:1.5.6-0.1.fc6  updates           1.1 M
avahi-qt3               i386       0.6.16-2.fc6     updates            17 k
kdelibs                 i386       6:3.5.6-0.3.fc6  updates            20 M
kdnssd-avahi            i386       0.1.3-0.1.20060713svn.fc6  core               43 k

Transaction Summary
=============================================================================
Install      5 Package(s)        
Update       0 Package(s)        
Remove       0 Package(s)        

Total download size: 21 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
(1/5): wlassistant-0.5.6- 100% |=========================| 151 kB    00:00    
(2/5): arts-1.5.6-0.1.fc6 100% |=========================| 1.1 MB    00:06    
(3/5): kdelibs-3.5.6-0.3. 100% |=========================|  20 MB    01:53    
(4/5): kdnssd-avahi-0.1.3 100% |=========================|  43 kB    00:00    
(5/5): avahi-qt3-0.6.16-2 100% |=========================|  17 kB    00:00    
Running Transaction Test
Finished Transaction Test
Transaction Test Succeeded
Running Transaction
  Installing: avahi-qt3                    ######################### [1/5]
  Installing: arts                         ######################### [2/5]
  Installing: kdelibs                      ######################### [3/5]
  Installing: wlassistant                  ######################### [4/5]
  Installing: kdnssd-avahi                 ######################### [5/5]

Installed: wlassistant.i386 0:0.5.6-1.fc6
Dependency Installed: arts.i386 8:1.5.6-0.1.fc6 avahi-qt3.i386 0:0.6.16-2.fc6 kdelibs.i386 6:3.5.6-0.3.fc6 kdnssd-avahi.i386 0:0.1.3-0.1.20060713svn.fc6
Complete!

i niby tu wszystko ok wiec wpisuje:
CODE
[root@localhost yum.repos.d]# rpm -qa | grep ieee
libieee1284-0.2.9-3.2.2
ieee80211-devel-1.2.16-17.fc6.91.at

to tylko dwa wpisy a powinny byc chyba 3?
A to rozwiewa moje watpliwosci ze cos dziala:
CODE
[root@localhost yum.repos.d]# modprobe ipw3945
FATAL: Module ipw3945 not found.
[root@localhost yum.repos.d]# rpm -qa | grep ipw3945
[root@localhost yum.repos.d]# rpm -qa | grep ipw3945d
[root@localhost yum.repos.d]# ipw3945d
bash: ipw3945d: command not found


co zrobilem zle?
  • 0

#29 squid

squid

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 11 postów

  • Rejestracja: 10 kwiecień 07

Napisano 14 kwiecień 2007 - 10:49

hej ludzie, macie jakis pomysl jak sprawic zeby ta karta zaczela wreszcie dzialac?
  • 0

#30 InIrudeBwoy

InIrudeBwoy

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1419 postów

  • Rejestracja: 15 listopad 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sosnowiec
  • Zainteresowania:www.hattrick.org

Napisano 14 kwiecień 2007 - 11:19

CYTAT(squid @ 14 Apr 2007, 9:49 ) Wyświetl post
hej ludzie, macie jakis pomysl jak sprawic zeby ta karta zaczela wreszcie dzialac?

A mozesz pokazac swój plik z konfiguracja repozytorium atrpms?

Instalacja wysypala Ci sie chyba z tego powodu.
  • 0
F14 x86_64




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników