Jump to content


Photo

Instalacja Neostrady I Netii Przy Pomocy Programu "net"


  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#1 mi14chal

mi14chal

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 posts

  • Joined: 10 August 08

Posted 10 August 2008 - 18:25 PM

Linnet jest to program do konfiguracji internetu na Linuksie.

Możliwości programu:

Obsługiwane modemy przez aplikację:

  • Sagem Fast
  • Speedtouch
  • ZXDSL


Skonfigurujemy takie połączenia jak:

  • Neostrada
  • Netia(linia TP)
  • Netia(linia Netii)


Obsługa aplikacji:

Aplikację używamy z konta root! Tak więc logujemy się poprzez:
Kod
su -


Uruchamiamy aplikację poprzez:
Kod
./linnet -i


Wszystko robimy zgodnie z poleceniami. Na koniec restart komputera. Od teraz nawiązujemy internet komendą (oczywiście wykonujemy ją z konta root):
Kod
./linnet -p


Rozłączanie się z internetem:
Kod
./linnet -r


Dodanie programu do autostartu:
Kod
./linnet -a


Program działa na 32 bitowych systemach jak i 64 bitowych systemach.
Strona projektu
Download Linnet

Opis wersji 0.2 alpha tutaj
  • 0

#2 morsik

morsik

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1,716 posts

  • Joined: 15 June 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bochnia

Posted 10 August 2008 - 22:36 PM

Cytat
Aplikację używamy z konta root! Tak więc logujemy się poprzez:
Kod
su
ARGH! Zaraz ktoś dostanie po głowie! ph34r.gif

Logujemy się przez:
Kod
su -

Odyłam do: http://forum.fedora....showtopic=18299

  • 0

## Pobierz Fedorę ## Przeczytaj zanim napiszesz! ## Join #fedora-pl ##


#3 Mody_

Mody_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 3 posts

  • Joined: 18 May 08
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sieradz

Posted 23 August 2008 - 15:07 PM

Witam.
Jestem nowym userem Fedory i dzięki temu programowi bezproblemowo skonfigurowałem połaczenie z netem.
Mój modem to Sagem fast E4 z Neostradą. Także potwierdzam działanie- można śmiało używać.
  • 0

#4 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11,661 posts

  • Joined: 18 November 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Posted 23 August 2008 - 15:23 PM

Cytat(mi14chal @ 13 Aug 2008, 14:26 ) <{POST_SNAPBACK}>
Wydałem wersję 0.4. Więcej tutaj: http://www.net-24.yo...read.php?tid=43
A tam znowu "su" zamiast "su -" wink.gif

[EDIT]
Ponieważ jest kolejny sygnał o poprawności działania (szczęśliwy user zapomniał o tym poinformować dry.gif ), więc postanowiłem oczyścić nieco wątek z naszej zbędnej gadaniny i podpiąć.

Ponieważ mi14chal uparcie nie chce na swojej stronie dokonać poprawki to jeszcze raz przypomnę:
Na użytkownika root przechodzimy poleceniem "su -" a nie "su" ta spacja i myślnik mają kolosalne znaczenie (niezależnie od dystrybucji dry.gif )
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#5 Chinka

Chinka

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 10 posts

  • Joined: 22 August 08
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warka

Posted 28 August 2008 - 10:07 AM

Mam pytanie kwestii technicznej jeśli o to chodzi - UbuDSL ma problem ze współpracą ze starszymi procesorami AMD(znaczy pomimo, że wszystkie zależności są spełnione, to się nie kompiluje, a kompilując na innym kompie, ale na dysku natywnie kompa z procem AMD net chodzi jakby chciał a nie mógł, jedynie update'y się dobrze robiło. Czy Net nie ma tego problemu?? Dla niektórych jest to wręcz kwestia przejścia na (_linuxa_ → Linuksa) ORT
  • 0

#6 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11,661 posts

  • Joined: 18 November 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Posted 28 August 2008 - 12:19 PM

@Chinka Załóż nowy temat albo najlepiej skontaktuj się z autorem programu. W dodatku temat dotyczy innej dystrybucji.
Nie dalej jak wczoraj przy podpinaniu czyściłem ten wątek ze zbędnych śmieci a Ty znowu mi tu off topic wyjeżdżasz.

Nie chę zamykać tematu, ale proszę (to uwaga do wszystkich), żeby dopisywano tutaj informacje wyłącznie nt. aktualizacji programu net (to zapewne głównie mi14chal) albo potweirdzenia, że działa wraz z modelem modemu oraz na jakim łączu.

  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#7 dapo

dapo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 posts

  • Joined: 27 January 08

Posted 16 September 2008 - 09:23 AM



Niestety przy komendzie
Kod
pppd call net
system wypuwa, że komenda
Kod
pppd
nie istnieje
  • 0

#8 Sorror

Sorror

  • @Administrator
  • 2,020 posts

  • Joined: 12 March 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław / Stockholm

Posted 16 September 2008 - 11:51 AM

Nie cytuj całego postu, to nie grupa dyskusyjna. Musisz mieć zainstalowane ppp oraz uruchamiać usługę z roota.
  • 0

#9 morsik

morsik

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1,716 posts

  • Joined: 15 June 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bochnia

Posted 16 September 2008 - 20:00 PM

Cytat(dapo @ 16 Sep 2008, 9:43 ) <{POST_SNAPBACK}>
system wypuwa, że komenda
Kod
pppd
nie istnieje


ARGH!
http://forum.fedora....showtopic=18299
  • 0

## Pobierz Fedorę ## Przeczytaj zanim napiszesz! ## Join #fedora-pl ##


#10 mi14chal

mi14chal

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 16 posts

  • Joined: 10 August 08

Posted 13 October 2008 - 17:22 PM

Planuję napisać nową wersję tak naprawdę od was wszystko zależy głosujcie w ankiecie na http://net-24.pdg.pl/ i piszcie propozycję jakie ma mieć program.
  • 0

#11 AdrianPoland

AdrianPoland

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 posts

  • Joined: 02 March 09

Posted 02 March 2009 - 18:45 PM

U mnie na fedorze 11 podczas gdy sytem się uruchamia i jest na 100 % musiałem odłączyć i podłączyć jeszcze raz modem bo inaczej nie pokazuje się ekran powitalny.
  • 0

#12 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11,661 posts

  • Joined: 18 November 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Posted 02 March 2009 - 19:26 PM

Cytat(AdrianPoland @ 2 Mar 2009, 19:45 ) <{POST_SNAPBACK}>
U mnie na fedorze 11
A wiesz co to jest Fedora 11? Wiem, że nie wiesz wink.gif
Fedora 11 jest to rozwojowa, niestabilna wersja systemu. Przeznaczona jest dla deweloperów i osób testujących i zgłaszających błędy na bugzillę (nie na forum fedora.pl wink.gif)
Usuń ten system ze swojego dysku, pobierz najnowszą stabilną wersję, czyli Fedorę 10 → https://fedoraprojec...g/pl/get-fedora
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#13 AdrianPoland

AdrianPoland

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 posts

  • Joined: 02 March 09

Posted 03 March 2009 - 20:50 PM

Cytat(WalDo @ 2 Mar 2009, 18:26 ) <{POST_SNAPBACK}>
A wiesz co to jest Fedora 11? Wiem, że nie wiesz wink.gif
Fedora 11 jest to rozwojowa, niestabilna wersja systemu. Przeznaczona jest dla deweloperów i osób testujących i zgłaszających błędy na bugzillę (nie na forum fedora.pl wink.gif)
Usuń ten system ze swojego dysku, pobierz najnowszą stabilną wersję, czyli Fedorę 10 → https://fedoraprojec...g/pl/get-fedora


Wiem że Fedora 11 to wersja testowa, ale poprostu napisałem to co wyżej.
  • 0

#14 WalDo

WalDo

    (prawie) Ekspert

  • @Administrator
  • 11,661 posts

  • Joined: 18 November 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Warszawa

Posted 03 March 2009 - 21:28 PM

Cytat(AdrianPoland @ 3 Mar 2009, 21:50 ) <{POST_SNAPBACK}>
Wiem że Fedora 11 to wersja testowa, ale poprostu napisałem to co wyżej.
Napisałeś w jakimś celu chyba, nie?
Zły adres. Takie rzeczy w przypadku wersji testowej pisze się na http://bugzilla.redhat.com
  • 0

______________________________________________________________________________________
Nie udzielam porad poza forum. Kłóci się to z jego podstawową ideą powszechnego dostępu.

Registered user #374329


#15 biosh

biosh

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 2 posts

  • Joined: 25 March 09

Posted 25 March 2009 - 17:06 PM

Po instalacji na modemie speedtouch, net24 na lini tp, podczas wpisania w terminalu:
Kod
pppd call net

Otrzymuje:
Kod
PLugin pppoatm.so loaded.
PPPoATM plugin_init
PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
connect(0.35): No such device


Próbuje połączyć się z internetem i nic.
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users