Skocz do zawartości

Problemy Z Otwieraniem Niektórych Stron Www

Xeno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nadtępny problem z kategorii dziwnych.

Nie mogę otwierać niektórych stron www. np:

www.myspace.com

www.gotblack.com

i paru innych.

Nie ma znaczenia w jakiej przeglądarce, próbowałem Firefoxa, Konquerora i Opery. Za każdym razem zostaje nawiązane połączenie ale serwer nie odpowiada i połączenie zostaje zerwane.

Nie jest to kwestia zbanowania puli IP tepsy (korzystam z neostrady) bo pod Windą jest ok. To także nie ciasteczka czy bo przewałkowałem wszystkie ustawienia. Nie jest to również uszkodzone profil użytkownika, bo specjalnie założyłem w tym celu nowego.

Nie jest to problem złej instalacji bo objaw występował zarówno na starej instalacji F7, F8 którą przez chwilę miałem jak i na nowej instalacji F7.

Ktoś spotkał się zczymś takim?

Może to kwestia złych serwerów dns? Jak miałem jeszcze neostradę to jechałem na dns od nich i np. maxior.pl nie uruchamiał się. Teraz korzystam z OpenDNS i chwalę sobie :)

cat /etc/resolv.conf
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220

Może to kwestia złych serwerów dns? Jak miałem jeszcze neostradę to jechałem na dns od nich i np. maxior.pl nie uruchamiał się. Teraz korzystam z OpenDNS i chwalę sobie :)
cat /etc/resolv.conf
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220

Spróbuję, ale dlaczego nagle Tepsowe odmówiły współpracy

(194.204.159.1 i 194.204.152.34)?

Zwłaszcza, że podane pow Windą zwykle działają

Raczej nie dns

Dopisanie nowych (przed tespowymi) i restart usługi (tudzież kompa) nic nie dało.

Adresy da sie zpingować podane IP to

myspace.com: 216.178.38.116

gotblack.com: 66.226.77.80

Może ktos zweryfikować czy nazwa została rozwiązana prawidłowo?

Adresy IP wpisane w przeglądarkę dają ten sam efekt.

Tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT czy jest jeszcze ktoś kto nie może otworzyć którejś z tych stron?

Żeby było jeszcze śmieszniej spróbowałem proxy z OpenDNS, też nie dało rady w szczegółach otrzymuję

Nameserver trace for www.ultraunblocker.info:
Looking for who is responsible for root zone and followed a.root-servers.net.
Looking for who is responsible for info and followed a9.info.afilias-nst.info.
Looking for who is responsible for ultraunblocker.info and followed ns2.servnetpro.com.
Nameservers for www.ultraunblocker.info:
ns2.servnetpro.com returned (SERVFAIL)
ns1.servnetpro.com returned (SERVFAIL)

Czy to już czas się bać??? ;)

Zastanawiam sie czy ktoś nie próbuje czegoś po cichu dokleić do systemu i jak się nie udaje to blokuje stronę.

Update, F8 zainstalowane na innym kompie w podobnej konfiguracji nie ma tego problemu,

Ubuntu 7.04 zainstalowane na moim komp[ie również. Strony otwierają się ok.

Ponieważ korzystam z modemu Alcatel SpeedTouch 330, podmieniłem firmware na ten z paczek Ubuntu, nie pomogło F8 nadal nie otwiera podanych stron.

Wynika z tego że coś jest nie tak z konfiguracją tepsowej "mydelniczki", firmware wyeliminowany, zostają moduły kernela i skrypt ifcfg-ppp0

U mnie wygląda to tak:

PEERDNS=yes
TYPE=xDSL
DEVICE=ppp0
BOOTPROTO=dialup
PIDFILE=/var/run/pppoa-adsl.pid
CONNECT_POLL=6
CONNECT_TIMEOUT=300
SYNCHRONOUS=no
DEFROUTE=yes
USER='[email protected]'
VPI=0
VCI=35
LINUX_PLUGIN=pppoatm.so
IPV6INIT=no
ONBOOT=yes
USERCTL=no
ETH=eth0
DEMAND=no
FIREWALL=NONE
PING=.
PPPOE_TIMEOUT=80
LCP_FAILURE=3
LCP_INTERVAL=20
CLAMPMSS=1412
PERSIST=yes
MTU=1500

[root@moj ~]# rpm -qa | grep ppp
ppp-2.4.4-2
rp-pppoe-3.8-1.fc7

Bump. No nie wierzę, że nikt nie używa modemu USB i nie jest w stanie przynajmniej sprawdzić, czy podane strony się u niego nie otwierają.

Zrób coś innego:

[misio@kazek ~]# telnet gotblack.com 80

Trying 66.226.77.80...

Connected to gotblack.com.

Escape character is '^]'.

Jeżeli pojawia ci się connected, to znaczy że serwis www działa i przyjmuje twoje połączenie.

Jeśli co jakiś czas ci się nie łączy, albo masz problemy spróbuj w drugiej konsolce trzymać uruchomione

mtr gotblack.com

to trochę "przepycha łącze" i toruje trase dla twoich pakietów www

no i oczywiście próbuj kilka razy

Ok, telnet łączy się bez problemu, a przeglądarka www utyka na etapie:

gbtelnetgu7.png

A na koniec: Błąd wczytywania strony" i jako przyczyna "Połączenie zostało zresetowane podczas otwierania strony" i telnet kończy połączenie komunikatem: "Connection closed by foreign host."

Czy na firefoxa masz naciągniętą jakąś skórę?

Czy próbowałeś wchodzić na te strony po "czystej" instalacji fedory, bez dodawania czegokolwiek?

Czy dostajesz procent od każdego wejsćia na te strony? czy reklamujesz je na zasadach GPL?

EDIT

Xeno: "No nie wierzę, że nikt nie używa modemu USB i nie jest w stanie przynajmniej sprawdzić, czy podane strony się u niego nie otwierają."

Czy Ubuntu i łindołs używają innej "mydelniczki" lub DNSów?

Wireshark mówi, że na stronie mySpace jest duża ilość javascriptu i sporo pobieranych plików .js. Może tędy droga?

Ale to powinna wyeliminować czysta instalacja Fedory.

pozdrawiam

Po pierwsze piszę bo akurat te strony się nie otwierają i postów pt "reklama" nie skomentuję bo komentarz na pewno nie będzie cenzuralny.

Prosiłbym o powstrzymanie się od takowych bo moja następna reakcja nie będzie miła.

Po drugie wszystkie instalacje (Fedora 7; Fedora 8, Win i Ubuntu 7.04) były robione na tym samym sprzęcie w tym samym miejscu.

Mówimy tu o dwóch instalacjach Fedory7 dwóch Fedory 8 jednej Win i raz Ubuntum, wiec każda za wyjątkiem pierwszego razu Fedory 7 była czysta. Czyli zainstalowany system, gadżety z livny (Kadu, kodeki nonfree) Flash i JRE 1.6.03.

Fedora zainstalowana w ten sam sposób na innym kompie i innym łączu (kablówka) nie wykazuje podobnych anomalii

Co do DNSów pewnie wszędzie są takie same bo w Fedorze i Ubuntu zawsze wpisywałem tepsowe, Windows pobiera je automatem (więc też TPsa).

(...) wiec każda za wyjątkiem pierwszego razu Fedory 7 była czysta. Czyli zainstalowany system, gadżety z livny (Kadu, kodeki nonfree) Flash i JRE 1.6.03.

Ponowię drugie pytanie

"Czy próbowałeś wchodzić na te strony po "czystej" instalacji fedory, bez dodawania czegokolwiek?"

pozdrawiam

PS. Jeżeli inne osy działają to modem i DNSy możesz wyeliminować.

Temat DNSów odpadł w poście piątym. Jak pisałem instalowałem F8 w podobnej konfiguracji (rozbudowany desktop KDE) na kompie znajomej i tam te strony śmigają bez problemu. Różnica polega na tym, że tam net był z kablówki podpiętej pod router.

Z tego co pamiętam zaraz po instalacji i uruchomieniu netu próbowałem otworzyć którąć tych stron i też nie działały, ale jak znajde dziś chwilę czasu to moge na testowym dysku postawić F7 i zerknąć czy działa.

Musze spróbować pozyczyć skądś router do neo i zobaczyć czy u mnie chodzi na kablu.

ściągnij NEO_installera i zrób instalkę przez niego, to jest banalna sprawa, powinno zadziałać

kiedyś na windowsie miałem podobny problem, że niektóre stronki się nie otwierały (też na modemie speedtouch), trzeba było ustawić  MTU, nigdy nie ustawiałem go na Fedorze, może spróbuj znaleźć coś na ten temat i ustawić go na 1492 (chyba, że już tak masz)

Główną nagrodę wygrał FC4B. Problemem okazał sie wpis "MTU=1500" w IFCONF-PPP0

Okazuje się, że najlepiej w ogóle nie ustawiać wartości MTU i całkowicie usunąć wpis.

Pewnie bym na to nie wpadł, gdyby nie to że na próbę zainstalowałem FC4 i skorzystałem z płyty z back-up'em zrobioną pod tym systemem.

Tam miałem starsza wersję pliku konfiguracyjnego.

Z tego co sobie przypominam wpis MTU został dodany po problemach ze stabilnością łącza. Zobaczymy, jak nie będzie się rwało, znaczy że następny problem z głowy.

Dzięki wszystkim z podpowiedzi.

BTW na moim Athlonie 2000+ i 1GB RAMu FC4 chodzi prawie równie szybko jak F8 :D