krzysztofDANA Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Jestem nowicjuszem Podczas instalacji Fedory podłączony był monitor CRT 15. Zmieniłem obecnie na 19. maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawic to 800 x 600- taką widzi system- rozdzielczośc ekranu. Jak zmienić ją na dedykowana do monitora 10280 x 1024. Proszę o łopatologiczną pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Wyedytuj jako root plik /etc/X11/xorg.conf i tam znajdź linijke "DEPTH 24" i zmień w tym miejscu rozdzielczość na odpowiednią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofDANA Napisano Październik 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Wyedytuj jako root plik /etc/X11/xorg.conf i tam znajdź linijke "DEPTH 24" i zmień w tym miejscu rozdzielczość na odpowiednią dziękuję działa Extra. Fedora bardzo mi się podoba. Poprzednio pracowałem na PLD. Też ładne ale fedora prostsza dla zwykłego uzytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2008 Ja wolę Fedorę od Ubuntu dlatego właśnie, bo jest proste, ale nie robi wszystkiego za mnie Przy Fedorze trzeba czasami przysiedzieć, a przy Ubuntu praktycznie wszystko działa OOTB, a wtedy się nudzę Pozatym wsparcie... forum.ubuntu.pl to IMHO porażka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 Zgadzam sie z tobą morsik że forum.ubuntu.pl jest okropne . Najlepiej co tam umieją to wyrzucać posty do " purgatorów " Za to ubuntu lubie troche lepiej niż fedorę dlatego że jest mniej nowatorskie a za to bardziej stabilne . Np w fedorze 9 wprowadzono KDE 4 a w ubuntu pozostawili KDE 3.5.9 W fedorze wprowadzili jakiś najnowszy XORG do którego nie chciały sie z początku instalować stery nvidii . W ubuntu takich eksperymentów nie robili . Dla ubuntu jest 64-bitowa wtyczka "kaffeine-sc" , dla fedory 9 takowej nie ma a szkoda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Październik 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 Dla ubuntu jest 64-bitowa wtyczka "kaffeine-sc" , dla fedory 9 takowej nie ma a szkoda . A sprawdzałeś na tej stronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 Rzewywiście jest . Przepraszam za gafe , już bije sie w piersi . Ja do tej pory szukałem wtyczki do kaffeine na TEJ Dzieki za nowy link do wtyczki :) Szkoda ze na tej stronce do której link mi podałeś nie ma tradycyjnej 32-bitowej wersji wtyczki do kaffeine dla fedory ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierzu85 Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 Witam Podepne się po temat. Mam ten sam problem, nie moge zmienić rozdzielczości, z tymże mój xorg.conf wygląda tylko tak: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection Moja karta to ati 200M, dodam jeszcze, że fedora nie wykrywa mojego monitora. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 Jaka to fedora? Jeśli fedora wcześniejsza niż 11 to można zainstalować sterownik fglrx. Jest kilka sterowników opensourcowych dla radeona. Spróbuj za vesa wpisać ati, radeon lub radeonhd (po każdej zmianie reset X'ów, czyli wylogowanie się). EDIT: A monitor to może tutaj znajdziesz http://www.mythtv.org/wiki/Modeline_Database , jeśli nie ma na tej liście to wygeneruj sobie modeline http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl EDIT2: Aha i jak w xorgu nie ma nic więcej to odpal w konsoli X -configure . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 radeonhdŻeby to zrobić trzeba doinstalować paczkę xorg-x11-drv-radeonhd. Właściwe parametry "modeline" można wygenerować programem gtf. @zwierzu85 - zdradź nam tę ściśle tajną informację i powiedz jaką masz wersję Fedory i co to za monitor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2009 Mam tą kartę. sterownik ati/radeon nie działa, a radeonhd nie jest przeznaczony na tą kartę. W tej chwili działa tylko 'vesa'. Bug zgłoszony przeze mnie: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=498457 BTW. fglrx też nie działa poprawnie na tej karcie poczynając od Fedory 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierzu85 Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Fedora 11, wcześniej używałem F9 i nie miałem tego problemu. Jeślo zmienię w xorgu vesa na ati lub itp środowisko graficzne mi nie startuje. Komputer ten to laptop asusA9RP, czyli monitor to lcd 15. Po wykonaniu polecenia X-configure otrzymuje: Fatal server error: Server is already active for display 0 If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock and start again. Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. Usuwam plik X0-lock i następnie: _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running Fatal server error: Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. I plik /var/log/Xorg.0.log _XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed _XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running Fatal server error: Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. (WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Bad file descriptor (WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Bad file descriptor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Zrób to co napisane w logu "Make sure an X server isn't already running". Samo usunięcie pliku X0-lock nie wystarczy, musisz zabić aktualnie działającą sesję X-ów. Najprościej chyba wykonać z konsoli tekstowej "init 3", potem "X -configure" i potem spróbować "X -config /root/xorg.conf.new" albo przekopiować /root/xorg.conf.new do /etc/X11/xorg.conf i "init 5". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierzu85 Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 (edytowane) Nowy xorg: Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "catalogue:/etc/X11/fontpath.d" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "dri2" Load "dri" Load "extmod" Load "record" Load "dbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" #DisplaySize 300 230 # mm Identifier "Monitor0" VendorName "AUO" ModelName "2451" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "Dac8Bit" # [<bool>] #Option "BusType" # [<str>] #Option "CPPIOMode" # [<bool>] #Option "CPusecTimeout" # <i> #Option "AGPMode" # <i> #Option "AGPFastWrite" # [<bool>] #Option "AGPSize" # <i> #Option "GARTSize" # <i> #Option "RingSize" # <i> #Option "BufferSize" # <i> #Option "EnableDepthMoves" # [<bool>] #Option "EnablePageFlip" # [<bool>] #Option "NoBackBuffer" # [<bool>] #Option "DMAForXv" # [<bool>] #Option "FBTexPercent" # <i> #Option "DepthBits" # <i> #Option "PCIAPERSize" # <i> #Option "AccelDFS" # [<bool>] #Option "IgnoreEDID" # [<bool>] #Option "DisplayPriority" # [<str>] #Option "PanelSize" # [<str>] #Option "ForceMinDotClock" # <freq> #Option "ColorTiling" # [<bool>] #Option "VideoKey" # <i> #Option "RageTheatreCrystal" # <i> #Option "RageTheatreTunerPort" # <i> #Option "RageTheatreCompositePort" # <i> #Option "RageTheatreSVideoPort" # <i> #Option "TunerType" # <i> #Option "RageTheatreMicrocPath" # <str> #Option "RageTheatreMicrocType" # <str> #Option "ScalerWidth" # <i> #Option "RenderAccel" # [<bool>] #Option "SubPixelOrder" # [<str>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "DynamicClocks" # [<bool>] #Option "VGAAccess" # [<bool>] #Option "ReverseDDC" # [<bool>] #Option "LVDSProbePLL" # [<bool>] #Option "AccelMethod" # <str> #Option "DRI" # [<bool>] #Option "ConnectorTable" # <str> #Option "DefaultConnectorTable" # [<bool>] #Option "DefaultTMDSPLL" # [<bool>] #Option "TVDACLoadDetect" # [<bool>] #Option "ForceTVOut" # [<bool>] #Option "TVStandard" # <str> #Option "IgnoreLidStatus" # [<bool>] #Option "DefaultTVDACAdj" # [<bool>] #Option "Int10" # [<bool>] #Option "EXAVSync" # [<bool>] #Option "ATOMTVOut" # [<bool>] #Option "R4xxATOM" # [<bool>] Identifier "Videocard0" Driver "vesa" #VendorName "ATI Technologies Inc" #BoardName "RC410 [Radeon Xpress 200M]" #BusID "PCI:1:5:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection W sekcji device musiałem zmienić radean na vesa, Card0 na Videocard0 i zahaszowałem 3 ostatnie linijki bo x-y nie uruchamiały się. Zapomniałem jeszcze dodać, że już przy instalacji miałem problem, anakonda się nie uruchamiała, dopiero po dodaniu do parametrów uruchamiania xdriver-vesa poszło. Mój monitor nadal nie jest rozpoznany, w display jest jako "nieznany" i jedyna rozdzielczość to 800x600. Edytowane Lipiec 6, 2009 przez WalDo edycja znaczników code → codebox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 co do rozdzielczosci, wystarczy dopisac np. Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" po wyrazeniu z wybrana glebia kolorow w podsekcji Display, potem sie mozna przelaczac ctrl+alt+"+". ofc wczesniej ustaw np Defaultdepth 24, po wyrazeniu Monitor w sekcji Screen SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" EndSubSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi