twozniak14 Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 :shock: mam problem otoz dopiero co wgralem linuksa i mam pare problemow : 1.nie wiem jak korzystac z terminala 2.zgralem sobie na dysk KADU i nie wiem jak go rozpakowac i zainstalowac przy uzyciu linuksa 3.czy idzie zrobic zeby klawiatura pisala polskie znaki??? jesli tak to jak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 1.nie wiem jak korzystac z terminala http://piast.pertus.com.pl/~marcoos/unix/unix.pdf2.zgralem sobie na dysk KADU i nie wiem jak go rozpakowac i zainstalowac przy uzyciu linuksa Hmm, chyba trzeba... kliknąć. Dwa razy. O ile wcześniej ściągnąłeś paczkę RPM... Zresztą, wykasuj to i użyj apta [aaa, ja, zwolennik yuma poleciłem apta!! z własnej woli!! ale tylko dlatego, że twórcy repozytoriów kadu nie zrobili ich dla yuma, nie myślcie sobie...]. Jak go zainstalować i używać poszukaj na forum.3.czy idzie zrobic zeby klawiatura pisala polskie znaki??? jesli tak to jak??Eee? A nie pisze?? To weź ją nagwintuj lewoskrętnie. Wtedy powinna pisać sama polskie znaki, problem może być tylko z tym, że ustawi się RTL... Ale za to łatwiej ci będzie pisać hebrajskim i starożytną greką! PS Trudno ją po tej operacji namówić by przestała pisać polskie znaki... Jak się już rozkręci, to może zapisać nawet cały monitor! To jeszcze niegroźne, ale musisz uważać by nie zaczęła bazgrać polskie znaki na drukarce, ta już może tego nie przeżyć, bidulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 2.zgralem sobie na dysk KADU i nie wiem jak go rozpakowac i zainstalowac przy uzyciu linuksa Hmm, chyba trzeba... kliknąć. Dwa razy. O ile wcześniej ściągnąłeś paczkę RPM... skoro chcesz się nauczyc obsługi terminala to wpisz w nim man rpm lepsze to niż klikanie dwa razy, przynajmniej w bardziej czytelny sposób można zobaczyć co się dzieje podczas instalacji, a i nauczysz się tego czego pragniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ciupu Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 JEzeli masz plik.rpm to powinn0o wystarczyc klikniecie w niego aby samo wystartowało, chyba ze mas ztam pliki zrodłowe , wtey rozpkujto do jakiegos folderu i tam bedzie pli install.txt. zazwyczaj odpalasz konsole, wpisujesz "su" ( uprawnienia admina- (_root'a_ → roota) ORT) podajesz hasło , wchodzisz do folderu w którym sa rozpakowane pliki , iwpisujesz ./configure i tu zaczyna je mielic gdy skonczy wpisujesz "make" i znów mieli .. i gdy skonczy wpisujesz "make install" i znów mieli , gdy skonczy bez błędów pozostae tyko odpalic program : ) czasami instalacja wymaga edycji plików i jakiejs zmiany w nich , wtedy wszystko jest opisane w install.txt lub readme.txt. tutaj kłania się język angielski . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 zazwyczaj odpalasz konsole, wpisujesz "su" ( uprawnienia admina- (_root'a_ → roota) ORT) "su -" tutaj kłania się język angielski . Tobie kłania się język polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 JEzeli masz plik.rpm to powinn0o wystarczyc klikniecie w niego aby samo wystartowało, chyba ze mas ztam pliki zrodłowe , wtey rozpkujto do jakiegos folderu i tam bedzie pli install.txt. Sory ale sie nie spotkalem zeby cos samo w (_linuxie_ → Linuksie) ORT startowalo to nie winda. I we fedorze chyba raczej klikniecie nie starczy zeby rpm startowal.Od tego masz polecenie rpm -ivh nazwa_pliku Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ciupu Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 JEzeli masz plik.rpm to powinn0o wystarczyc klikniecie w niego aby samo wystartowało, chyba ze mas ztam pliki zrodłowe , wtey rozpkujto do jakiegos folderu i tam bedzie pli install.txt. Sory ale sie nie spotkalem zeby cos samo w (_linuxie_ → Linuksie) ORT startowalo to nie winda. I we fedorze chyba raczej klikniecie nie starczy zeby rpm startowal.Od tego masz polecenie rpm -ivh nazwa_pliku Pozdrawiam Jak klikniesz dwa razy w pakiet rpm , odpali sie .. nie pamietam jak sie to nazywało , instalator pakietów czy cos takiego. Wystarczy hasło (_root'a_ → roota) ORT . Sprawdzi czy nie brakuje czegos i zainstaluje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 Jak klikniesz dwa razy w pakiet rpm , odpali sie .. nie pamietam jak sie to nazywało , instalator pakietów czy cos takiego. To się nazywało system-install-packages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M320 Napisano Październik 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2009 A czy nie ma jakieś graficznej nakładki na konsole do instalacji programów/ pakietów/plików/instalek ,które znajdują się na dysku. Co by się tylko określało się gdzie znajduje się plik przez naciśnięcie przycisku Browser i po wskazaniu miejsca pobytu pliku , klikało się przycisk instaluj. Strasznie mnie w irytuję instalacja w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2009 Zacznij od yum install yumex Na pewno przyda Ci się poradnik (punkt 2.10 koniecznie). Graficzne narzędzie do instalowania pakietów to PackageKit (odpal yumex i wyszukaj). Osobiście przeprosiłbym się z konsolą, przykład kadu: yum install kadu i nie musisz wchodzić na żadne strony, ściągać i instalować, poza tym rozwiązania w poradniku wykorzystujesz na zasadzie kopiuj/wklej. //Edycja Ech.. M320 zauważyłeś, że ciągniesz Prima aprilisowy temat, bo ja dopiero teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2009 [...] ciągniesz Prima aprilisowy temat, bo ja dopiero teraz [...]I to sprzed 4 lat To chyba "archeologiczny rekord z naszego forum. ostatni o ile pamiętam to ok.3,5 roku Zamykam, żeby nie kusiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi