magic Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Troche sie zmienila procedura instalacji sterownikow dla FC5 (wbudowany ueagle) - ktora troche przysporzylami problemo, poniewaz opisy sa glownie po francusku, a wiec musialem domyslac po komendach. Tak wiec o to wyglada to tak: Sciagamy ueagle-data-1.1.tar.gz najlepiej ze strony http://eagle-usb.org/ueagle-atm/non-free/ Zapisujemy go w bezpiecznym miejscu, aby nikt go nam nie ukradł i klepiemy (najlepiej całość robić pod konsolą roota - przynajmniej ja tak machałem): cd /lib/firmware tar xvzf /home/m/download/ueagle-data-1.1.tar.gz mv ueagle-data-1.1 ueagle-atm Teraz trzeba wyedytowac plik /etc/ppp/chap-secrets - wygląda mniej więcej tak: # Secrets for authentication using CHAP # client server secret IP addresses "[email protected]" * "tajnehaseło" * Neostrada jedzie na PPPoA tak wiec kolejnym krokiem bedzie stworzenie pliku /etc/ppp/peers/ueagle-atm (np. poleceniem touch 'd*pa') Ten plik dla neostrady wygląda tak: user "[email protected]" plugin pppoatm.so 0.35 noipdefault usepeerdns defaultroute persist noauth Teraz edycja jeszcze serwerow DNS: Plik /var/run/ppp/resolv.conf winien wyglądać: nameserver 194.204.152.34 nameserver 217.98.63.164 Po zapisaniu, dowiązanie: ln -s /var/run/ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf I odpalenie połączenia: modprobe pppoatm pppd call ueagle-atm Jesli chcesz, dopisz te dwie liniki do pliku /etc/rc.d/rc.local - wtedy polaczenie bedzie automatycznie przy bootowaniu. PS Stosowałem to do modemu Sagem 800 - ale z tego co widze ponizej Speed Touch działa juz tak od wersji FC4 - nie wiedziałem Pozdro Źródła: http://atm.eagle-usb.org/wakka.php?wiki=UeagleAtmDoc http://www.fedora-france.org/modules/wiwim...+des+modems+USB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 mysle ze na najblizsze dwa miesiace temat mozna potraktowac klejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black_Moses Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Oki a napisze ktos od razu dla speed toucha ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 O ile wiem speed touch nie ma sterownikow do FC5, skoro nawet pod koniec aktualnosci FC4 nie mial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 mysle ze na najblizsze dwa miesiace temat mozna potraktowac klejem podkleic podkleic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 "O ile wiem speed touch nie ma sterownikow do FC5, skoro nawet pod koniec aktualnosci FC4 nie mial" dla porządku: Speedtouch był o wiele wcześniej wspierany (kernel 2.6.10). Instalacja w ten sposób przebiegała "prawie" od początku istnienia FC4 Pozdrawiam. Błażej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adus Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 witam robilem wszystko wg instrukcji (no moze bez touch 'd*pa' ) a po wpisaniu pppd call ueagle-atm wykakuje mi w konsoli [root@localhost ppp]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost ppp]# a netu jak nie bylo tak nie ma ma ktos jakis pomysl co moze byc przyczyna? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Speedtouch był o wiele wcześniej wspierany (kernel 2.6.10). Instalacja w ten sposób przebiegała "prawie" od początku istnienia FC4 Fakt, na FC4 (kernel 2.6.15) Neostrada na speedtouch chodzi bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 1. ifconfig jeśli widzisz ppp0 z adresem ip to sprawdź czy wpisałeś serwery dns cat /etc/resolv.conf jesli są to np. nslookup www.fedora.pl jesli rozwiąże adres to powinno działać jeśli nie to: 2. brak adresu dla ppp0 sprawdź czy wpisałeś poprawne dane w plikach konfiguracyjnych 3.brak wpisów w /etc/resolv.conf wpisz np. nameserver 194.204.152.34 nameserver 217.98.63.164 sprawdź czy działa jeśli wpisałeś default gw dla karty sieciowej to sprawdź route wpis default powinien wskazywać na ppp0 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Jak nie pomoze wylistuj dmesg. Chociaz podejrzewam ze DNSy jak modul zaladowany z sukcesem i to 0.35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adus Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 udalo sie, to byla wina pliku resolv.conf w katalogu /var/run/ppp/resolv.conf wczesniej zrobilem dowiazanie ale po restarcie systemu plik byl usuwany wiec stworzylem plik bezposrednio w /etc/ i teraz (jak narazie) dziala bez problemow pozdrawiam i dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Zrobilem wszystko jak napisane sprawdzilem chyba z 10 razy i nie moge rozwiazac problemu. Wyswietla mi: [root@localhost ppp]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 ale polaczenia nie ma. jeśli wpisałeś default gw dla karty sieciowej to sprawdź route wpis default powinien wskazywać na ppp0 Mozna o tym troche dokladniej? Bo po wpisaniu komendy "route" zanego ppp0 niewidze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 musisz wpisac "brame" przez ktora przechodza pakiety do internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 No to po wpisaniu route Gateway byla nie okreslona zmiast jej ip stala '*' i przed nia chyba bylo wypisano ip podmaski sieci czy cos takiego. Opisz dokladnie co mam zrobic bo jeszcze zielony jestem w linuksach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 jeśli masz włączone : NetworkManager i NetworkManagerDispatcher to wyłącz service NetworkManager stop service NetworkManagerDispatcher stop teraz chkconfig --level 345 NetworkManager off chkconfig --level 345 NetworkManagerDispatcher off restart kompa (mozna też bez restartu ale tak będzie prościej ) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi