Skocz do zawartości

Obexftp

R_Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak zainstalować program obexftp ? pobrałem gdzieś paczki RPM, ale pojawiały się jakieś niespełnione zależności których nie mogłem odnaleść...

Kiedy pobrałem tar.gz po wpisaniu ./configure coś się działo, ale potem "make" i "make install" już nie działało... więc też nie zainstalowałem

@R_Przemek przy tak "pełnym" opisie podjętych działań nie spodziewaj się, że ktokolwiek Ci pomoże. Nikt nie jest jasnowidzem. Napisz dokładnie co zrobiłeś, skąd i jakiego RPM-a wziąłeś, jaki był błąd podczas instalacji. Może nie robiłeś tego jako root? A kompilacja? Jakie komunikaty? configure zakończyło się sukcesem czy "coś się działo" bo wypisywały się błędy na ekranie? Zresztą jeśli nie bardzo wiesz co robisz, to unikaj samodzielnej kompilacji.

No i jeszcze którą masz Fedorę? Poszukaj RPM-a na rpm.pbone.net (zaawansowane wyszukiwanie z zaznaczeniem wersji Fedory, którą posiadasz) - są przygotowane paczki pod wszystki wersje, nawet te starsze.

Pozdr,

W.

podczas instalacji tej paczki pojawia mi sie :

blad: Niespelnione zaleznosci:

libopenobex-1.0.so.1 jest wymagany przez obexftp-0.18-1.1.fc3.rf.i386

potem pobralem ten pakiet i instalowalem go :

tar xvzf openobex-1.3.tar.gz

cd openobex-1.3

./configure

make

make install

i tutaj moja wiedza sie konczy, bo nie wiem jakie dzialanie podjac dalej. wszystko to co pojawialo sie w kolsolce podczas tego co robilem jest tutaj

Nie rozumiem... Zainstalowałeś liba openobex - ale to są biblioteki, nie próbuj ich odpalać ;-) Następnie powinienneś zainstalować właśnie obexftp.

Instalacja z rpm nie ustawia jednej z ważnych zmiennych środowiskowych (patha do configu pkg) więc albo z rpm w ogóle nie uda Ci się obexftp zainstalować, albo po instalacji nie będzie działać :-)

kamillys <- widzialem ta strone, ale tam nic ciekawego nie ma bo przeciez w repozytoriach yum-a nie ma tego programu...

Wiec jesli juz z paczki tar.gz zainstalowalem OpenOBEX to teraz pobralem ObexFTP ze strony http://openobex.triq.net/downloads ( 2 link) i jak wpisalem ./configure to cos zaczelo sie rozpakowywac , a pod koniec pojawilo sie

checking for OPENOBEX... configure: error: The pkg-config script could not be found or is too old. Make sure it

is in your PATH or set the PKG_CONFIG environment variable to the full

path to pkg-config.

moze ktos opisze mi jak sie instaluje paczki *.tar.gz i *.tar.gz2 od pobrania do uruchmoienia programu

Bo z rpm-ami sobie radze, bo nie ma z nimi zadnej wiekszej filozofji...

może ktoś opisze mi jak się instaluje paczki *.tar.gz i *.tar.gz2 od pobrania do uruchmoienia programu

Bo z rpm-ami sobie radze, bo nie ma z nimi żadnej większej filozofji...

tar xvfz paczka.tar.gz

a potem wchodzisz do rozpakowanego katalogu i:

./configure

make

make install

blad: Niespelnione zaleznosci:

libopenobex-1.0.so.1 jest wymagany przez obexftp-0.18-1.1.fc3.rf.i386

Nadal nie napisales tego wprost, wiec sie upewnie: masz Fedora Core 3? Bo paczka na to wskazuje. Jesli masz inny numer wersji Fedory, to pewnie stad problemy.

Co do linku, który podal Ci kamillys: zobacz, ze tam nie chodzi wylacznie o sciagniecie paczki, ale równiez (a moze przede wszystkim) o ustawienie zmiennych systemowych przed przystapieniem do kompilacji. Cos o czym wspomina powyzej sorror.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...