R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 Witam Jak zainstalować program obexftp ? pobrałem gdzieś paczki RPM, ale pojawiały się jakieś niespełnione zależności których nie mogłem odnaleść... Kiedy pobrałem tar.gz po wpisaniu ./configure coś się działo, ale potem "make" i "make install" już nie działało... więc też nie zainstalowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 @R_Przemek przy tak "pełnym" opisie podjętych działań nie spodziewaj się, że ktokolwiek Ci pomoże. Nikt nie jest jasnowidzem. Napisz dokładnie co zrobiłeś, skąd i jakiego RPM-a wziąłeś, jaki był błąd podczas instalacji. Może nie robiłeś tego jako root? A kompilacja? Jakie komunikaty? configure zakończyło się sukcesem czy "coś się działo" bo wypisywały się błędy na ekranie? Zresztą jeśli nie bardzo wiesz co robisz, to unikaj samodzielnej kompilacji. No i jeszcze którą masz Fedorę? Poszukaj RPM-a na rpm.pbone.net (zaawansowane wyszukiwanie z zaznaczeniem wersji Fedory, którą posiadasz) - są przygotowane paczki pod wszystki wersje, nawet te starsze. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 podczas instalacji tej paczki pojawia mi sie : blad: Niespelnione zaleznosci: libopenobex-1.0.so.1 jest wymagany przez obexftp-0.18-1.1.fc3.rf.i386 potem pobralem ten pakiet i instalowalem go : tar xvzf openobex-1.3.tar.gz cd openobex-1.3 ./configure make make install i tutaj moja wiedza sie konczy, bo nie wiem jakie dzialanie podjac dalej. wszystko to co pojawialo sie w kolsolce podczas tego co robilem jest tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 Nie rozumiem... Zainstalowałeś liba openobex - ale to są biblioteki, nie próbuj ich odpalać ;-) Następnie powinienneś zainstalować właśnie obexftp. Instalacja z rpm nie ustawia jednej z ważnych zmiennych środowiskowych (patha do configu pkg) więc albo z rpm w ogóle nie uda Ci się obexftp zainstalować, albo po instalacji nie będzie działać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 http://openobex.triq.net/obexftp/installing a tą stronę widziałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 kamillys <- widzialem ta strone, ale tam nic ciekawego nie ma bo przeciez w repozytoriach yum-a nie ma tego programu... Wiec jesli juz z paczki tar.gz zainstalowalem OpenOBEX to teraz pobralem ObexFTP ze strony http://openobex.triq.net/downloads ( 2 link) i jak wpisalem ./configure to cos zaczelo sie rozpakowywac , a pod koniec pojawilo sie checking for OPENOBEX... configure: error: The pkg-config script could not be found or is too old. Make sure it is in your PATH or set the PKG_CONFIG environment variable to the full path to pkg-config. moze ktos opisze mi jak sie instaluje paczki *.tar.gz i *.tar.gz2 od pobrania do uruchmoienia programu Bo z rpm-ami sobie radze, bo nie ma z nimi zadnej wiekszej filozofji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 Schemat instalacji nie ma tu nic do rzeczy. Zastosuj się do tego, co zacytowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 mianowicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 może ktoś opisze mi jak się instaluje paczki *.tar.gz i *.tar.gz2 od pobrania do uruchmoienia programu Bo z rpm-ami sobie radze, bo nie ma z nimi żadnej większej filozofji... tar xvfz paczka.tar.gz a potem wchodzisz do rozpakowanego katalogu i: ./configure make make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 PKG_CONFIG=/ścieżka Zapewne --with-PKG_CONFIG=/ścieżka choć nie czytałem dokumentacji. Jeśli nie pójdzie musisz poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 blad: Niespelnione zaleznosci: libopenobex-1.0.so.1 jest wymagany przez obexftp-0.18-1.1.fc3.rf.i386 Nadal nie napisales tego wprost, wiec sie upewnie: masz Fedora Core 3? Bo paczka na to wskazuje. Jesli masz inny numer wersji Fedory, to pewnie stad problemy. Co do linku, który podal Ci kamillys: zobacz, ze tam nie chodzi wylacznie o sciagniecie paczki, ale równiez (a moze przede wszystkim) o ustawienie zmiennych systemowych przed przystapieniem do kompilacji. Cos o czym wspomina powyzej sorror. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 mam fedora Core 5 Więc skąd pobrać paczkę pod mój system ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 możesz czytać uważnie posty? przecież WalDo już na to odpowiedział :/ h t t p : / / r p m . p b o n e . n e t pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Wrzesień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 Owszem http://rpm.pbone.net/ zaznaczyłem tylko Fedora Core 5 i wpisałem obexftp znalazło mi 21 pozycji. To jest przykładowa pozycja kiedy chce pobeać pojawia mi się taka informacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McMonster Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 Chyba padł im serwer plików. Spróbuj innym razem, albo po po prostu spróbuj wrzucic nazwę rpm-a do googli, może znajdzie gdzies indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi