MonteChristo Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 a co chcecie wiedziec ? co porabiam? ucze sie robie magisterke na wydziale Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki , 2 rok zawsze trzeba sie uczyc heh....a w rzeszowie pracuje Pozdrawiam. jesli ktos ma ochote na piwko to z mila chcecia sie spotkam i pogadam na zywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 robie magisterke na wydziale Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki Heh, to jesteśmy wydziałowymi kumplami (: Tylko mi do magisterki brakuje jeszcze kupę lat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 2 rok zawsze trzeba sie uczyc Ja z tego rozumiem, ze kolega MonteChristo to na drugim roku jest, czy opacznie zrozumialem?? czy moze chodzi, ze 2ugi rok na piatym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 heh...koledzy. 2 stopnia studia (czyli mgr ) = 2 lata = 4 semestry czyli w obecnej jestem na 3 semestrze, 2 roku. pozdrowienia koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Wiecie ,ze w Polsce inzynier zarabia duzoooooo wiecej niz mgr inz.? Paranoja jakas czy co? Jesli chodzi o egzaminy to nie wystarczy ""cos tam poczytac"" Proponuje jeden z kursów ,sa drogie(lub tanie dla kasiastych) Wymagana jest znajomosc j.angielskiego i w miare dobre rozeznanie w RH lub pochodnych. Egzaminy przewaznie w osrodkach szkoleniowych i uczelniach: Washington,Virginia,Bialystok Reszta nie wystepuje na liscie akademii RH Sprawdz sam https://www.redhat.com/training/academy/ Lepiej miec miedz? Czy lepiej miec smiec? PS.Na tym i na tym da sie zarobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dalrid Napisano Sierpień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2007 Szkoda, że temat sie zakończył, bo ja się właśnie przygotowuję do tego egzaminu i chętnie bym się czegoś dowiedział np. Jakie polecacie książki, żeby się nie zakopać w bezwartościowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 zadne ksiazki nie dadz ci tego co praktyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dalrid Napisano Sierpień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2007 heh, no właśnie w tym "sęk", że z linuksem mam do czynienia od wersji 5.2 (była kiedyś taka w pięknym pudełku, sprowadzona zza wody). Przymierzam się do egzaminu i próbuję ustalić zakres tematyczny. A tak nawiasem mówiąc, kilka wpisów temu widziałem że kolega pracuje w Rzeszowie, czy przypadkiem w firmie zaczynającej się na A..... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Sierpień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2007 nie zakres?no instalacja, konfiguracja, troubleshuting a co kolega tez pracuje w rze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dalrid Napisano Sierpień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2007 si, również w rze, dlatego myślałem że w A... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 a ja pozwolę sobie na odświeżenie tematu. otóż wymyśliłem sobie tak: -Carla Schroeder "Sieci Linux.Receptury" -"Sieci komputerowe.Księga eksperta" -"TCP/IP Biblia" -"Zaawansowane programowanie w systemie Linux" Szukam jeszcze najnowszego wydania "RedHat.Księga eksperta"-ale na razie ciężko jest je zdobyć (paypal mi na razie nie działa więc nie mogę nabyć na Amazonie, albo w O'Reilly). I zastanawiam się co z tego wykluczyć , albo co ewentualnie dodać, żeby jak najpełniej zgłebić temat administracji RHEL. Daję sobie 12miesięcy (mam już jako takie doświadczenie w administracji siecią 50 kompów w akademiku-na debianie i mikrotikach). Podstawowa konfiguracja IP Tables nie jest mi obca, samba, sendmail itp. to wszystko też umiem postawić. W ciągu wspomnianych 12 miesięcy chciałbym przygotować się do egzaminu RHCT. Proszę o ewentuane porady, albo wyśmianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Nie takie małe to doświadczenie już masz z tego co piszesz, podoczytywać i pakować się na ścieżkę egzaminacyjną jak dla mnie z takim dośw. Książki typowo programistyczne nie przydadzą się pod kątem RHCT/RHCE. Te egzaminy pokrywają raczej odpalanie usług i ich konfigurację i jakieś mniej lub bardziej rutynowe maintanance i recovery (troubleshooting czyli żeby jak coś nie działa, wiedzieć co może być tego powodem etc) niźli pisanie skryptów, więc odrzuciłbym "pod egzamin" zaawansowane programowanie. Ew biblię tcp/ip też można odpuścić (choć ogólnie na pewno przydatna - pod te egzaminy niezbyt). Przeczytaj dokładnie wymagania redhata do konkretnego egzaminu który chcesz zdawać - zachowują się tu fair i egzamin skupia się dokładnie na tym co jest tam wypisane. Pwodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Listopad 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2009 Przecież, o ile mnie pamięć nie myli, można sobie zrobić taki teścik online sprawdzający umiejętności i to czy dane szkolenie jest potrzebne. Przejdziesz taki test pozytywnie to możesz śmiało startować do egzamu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Listopad 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2009 (...) W ciągu wspomnianych 12 miesięcy chciałbym przygotować się do egzaminu RHCT. Proszę o ewentuane porady, albo wyśmianie Szkoda twojego czasu i pieniędzy. Idź na RHCE... jak masz umiejętności, doświadczenie i wiedzę to zdasz RHCE... jak ci się noga podwinie, zawsze masz szanse załapać się na RHCT. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackowiak Napisano Listopad 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2009 Szkoda twojego czasu i pieniędzy. Idź na RHCE... jak masz umiejętności, doświadczenie i wiedzę to zdasz RHCE... jak ci się noga podwinie, zawsze masz szanse załapać się na RHCT. Pozdrawiam ok. zalozmy , ze ide ta droga.to co wy na to: http://www.amazon.com/Certified-Technician...0620&sr=1-3 http://www.amazon.com/Red-Enterprise-Linux...pd_bxgy_b_img_c da rade sie z tego przygotowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi