Miszka Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 A wiec jest taka sprawa ze dopiero zamierzam przeisc na linuksa . Chce miec na komputerze tylko linuksa (posiadam Fedora Core 4) nie dzielac dysku na partycie dla niego i dla windowsa. I tu pojawia sie moje pytanie : Jak nalezy tworzyc partycje programem w instalatorze ?? Czy mozna dzielic dysk jak pod windowsem ?? czy np. tylko jedna partycja. Czy ktos muglby podac link z kturego moglbym zciagnac wine pod Fedore ?? bo jak prubowalem na stronie wine to nie wiedzialem co mam zciagac tyle bylo tych plikow, i w jasny sposob obiasnic jego instalacie ?? Jak lepiej podlaczac internet (mam modem z kablowki) czy przes USB czy sieciowka ?? Czy zeby dzialal wystarczy tylko wpisac IP maske podsieci ?? PS. juz raz instalowalem linuksa ale cos poknocilem i musialem szybko wrucic na windowsa zeby sie przygotowac. po instalacj system wszystko mi wykryl ale nie spisalem IP (i reszty) i nie moglem internetu podpiac a partycia to jakas dziwna wyszla bo pokazala sie tylko jedna z trzech kture zrobilem. Bardzo prosze o rade bo mam juz dosc Windowsa z kturym mam same problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 Po 1.) www.newbie.linux.pl po 2.) zrób sobie partycje w mandrivie... u mnie to pomogło jak po raz pierwszy instalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 A wiec jest taka sprawa ze dopiero zamierzam przeisc na (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Chce miec na komputerze tylko (_linuxa_ → Linuksa) ORT Hardcore nasz newbie widzę że lubi. (posiadam Fedora Core 4) FC6 lepiej zainstalować tobie będzie. nie dzielac dysku na partycie dla niego i dla windowsa. Jedną partycję chcesz mieć tylko? To nie zalecane jest. Poszukaj dlaczego i jaki rozkład tobie odpowiadał bedzie. Jak nalezy tworzyc partycje programem w instalatorze ?? Czy mozna dzielic dysk jak pod windowsem ?? czy np. tylko jedna partycja. Tworzenie partycji za pomocą instalatora jest bardzo intuicyjne, o ile wcześniej wie się co chce się nim zrobić. Czy ktos muglby podac link z kturego moglbym zciagnac wine pod Fedore ?? w konsoli yum install wine rada: nie kompiluj, większość programów, których potrzebować będziesz, w repo odnajdziesz. Jak lepiej podlaczac internet (mam modem z kablowki) czy przes USB czy sieciowka ?? Czy zeby dzialal wystarczy tylko wpisac IP maske podsieci ?? Konfiguracja łatwiej przebiegnie jeżeli przez kartę sieciową podepniesz. Bardzo prosze o rade bo mam juz dosc Windowsa z kturym mam same problemy Powodzenia, jednak chyba Linuksa będziesz miał tysiąc razy bardziej dość. Czytać czytać i jeszcze raz czytać musiał będziesz, a i to nie zawsze da odpowiedź tobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszka Napisano Grudzień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2006 To kiepsko z czytaniem to nie za dobrze u mnie Ale mowi sie trudno bede sie staral i na pewno cos z tego wyidzie. Bardzo dziekuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2007 Typowa instalacja Linuksa wymaga co najmniej dwóch partycji. Większa z nich przeznaczona jest na komponenty systemu. Oznacza się ją jako / . Musi być typu (ext3) o wielkości od 0,5 GB do kilku GB w zależności ile pakietów będziesz instalował. Druga - mniejsza partycja to partycja typu (swap) czyli tzw. partycja wymiany. Jej wielkość powinna być podwojoną wielkością pamięci RAM komputera. Możesz też utworzyć sobie trzecią partycję domową (/home) np. na dokumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Musi byc typu (ext3) Nie musi. Druga - mniejsza partycja to partycja typu (swap) czyli tzw. partycja wymiany. Jej wielkosc powinna byc podwojona wielkoscia pamieci RAM komputera. Nie jesli RAM jest wiekszy niz 256M. Mozesz tez utworzyc sobie trzecia partycje domowa (/home) np. na dokumenty. Partycja dla /home jesli nie mówimy o serwerze to raczej zly pomysl. /boot powinno byc na pierwszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Partycja dla /home jeśli nie mówimy o serwerze to raczej zły pomysł. /boot powinno być na pierwszym miejscu.Co do /boot zgoda, co do /home, to uważam, że to b.dobry pomysł. Ogromnie ułatwia życie przy np. przeinstalowaniu systemu - pozostają wszystkie ustawienia personalne użytkownika/ów (co czasem z kolei powoduje problemy, ale w sumie się opłaca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Kwestia podejścia do sprawy ;-) Nigdy nie reinstalowałem Fedory, a backup z /home robi mi się automatycznie co tydzień. Tak więc zgoda, co kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Ja się zgadzam z WalDo. Ale tak jak mówicie - jak kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Jeżeli to ma być system typowo użytkowy, a nie do grzebania, to ja mam dość wariacką propoyzję, ale ją stosuję na linuksach dla "zwykłych ludzi". /boot (malutki) / ext3 (nie za duży, ale nie oszczędzaj, bo moze nieprzyjemniwe w nim zabraknąć miejsca) /usr ext3 (tutaj nie żałuj) /var ext3 /home ext3 noexec (duuuuża, noexec to zakaz wykonywania plików z tej partycji, jak nie kompilujesz i nie bawisz się, załóż) /tmp ext3 noexec nosuid To jest IMHO najlepszy układ partycji dla "home/desktop user" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Styczeń 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Po co tak kombinować z tymi partycjami ? Ja zawsze zakładam tylko: / - 6GB - żeby nie było problemów z brakiem miejsca... /swap - ja mam 512 mb ram i swap ma 1gb, ale to za dużo, moim zdaniem można dać mniej... i /home - cała reszta . I właśnie tak dla przeciętnego użytkownika chyba powinno być najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi