Jump to content

Fedora 7

mysio
 Share

Recommended Posts

• Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Panowie nic na glównej o zmianach nie ma nie ladnie. A na stronie dobre programy.pl oto spory artykul o znaczacych zmianach jest. Cytuje z tej strony " Fedora Core to rozwijana przy wspólpracy z firma Red Hat dystrybucja Linuksa. Bill Nottingham z Red Hata oglosil niedawno decyzje o dosc istotnej zmianie w repozytoriach projektu.

Siódma wersja Fedory, która swiatlo dzienne ma ujrzec pod koniec kwietnia, nie bedzie juz rozbita na dwa glówne repozytoria: Core i Extras, które zostana polaczone w jedno duze. Prócz tego, nieco wzorujac sie na Ubuntu, postanowiono o stworzeniu trzech wersji instalacyjnych plyt ISO. Dostepne beda edycje Fedora Desktop, Fedora Server i Fedora KDE. Plyty LiveCD beda teraz wydawane tuz po premierze "zwyklej" wersji, a nie tak jak dotychczas, po dwóch miesiacach.

W nowej Fedorze powinnismy takze znalezc lepsze sterowniki kart sieciowych Wi-Fi, kart graficznych NVidii, szybkie przelaczanie uzytkowników i szyfrowanie plików. System ma sie szybciej niz dotychczas uruchamiac i zamykac, sprawniejsza ma byc takze obsluga pakietów RPM.

Do konca stycznia powinna ukazac sie pierwsza wersja testowa Fedory, a do konca lutego programisci planuja zamrozenie funkcjonalnosci i wydanie Test2. Miesiac pózniej powinien zakonczyc sie proces tlumaczenia, a do 26 kwietnia - poprawiania krytycznych bledów. Szczególowy harmonogram znajduje sie na stronie twórców. Przypominamy tez, ze w kwietniu ma byc takze wydana kolejna wersja Ubuntu."

Ja też nie rozumiem dlaczego tak ważna informacja nie została zamieszczona na stronie głównej portalu :/

Chciałem jednak zapytać o coś innego. Mianowicie czy będzie istniała możliwość aktualizacji FC6 do np. FC7 KDE?

Proszę o odpowiedź.

Wzorowanie sie na Ubuntu to chec zwiekszenia popularnosci, a czy za tym idzie funkcjonalnosc to zobaczymy.

"Dostepne beda edycje Fedora Desktop, Fedora Server i Fedora KDE. "

po co ta ostatnia? nie moglyby byc tylko dwie a wybor kde/gnome pozostawic po staremu?

Nastepne wiesci dotyczace Fedory a na glównej nic :( ktos w ogóle jest od pisania na glównej ?. A co do wiesci to 6 odslona systemu po 2,5 miesiaca zostala sciagnieta az milion razy co dalo jej 3 miejsce w rankingu popularnosci dystrybucji, wyprzedzil ja Ubuntu i open SUSE.

W nowej Fedorze powinniśmy także znaleźć lepsze sterowniki (...) kart graficznych NVidii.

W sensie te od NVidii, czy opracowali nowe(i lepsze) otwarte ?

F13 może będzie miało wsparcie dla MP3(2010 się kończy ważność patentu) :]

heh, dla mnie jedno ale: po kiego dzielic fedore na desktop/server/kde. w koncu kde tez pasune na desktop. oby repozytoria mialy te same (wspolne)

Heh, no chyba jest wyraźnie napisane, że nie będzie podziału na core i extras, przez co powstanie jedno repo, w którym będzie wszystko. Chodzi tylko o to, żeby w zależności od potrzeb móc ściągnąć różne wersje ISO. Poza tym mają zostać udostępnione narzędzia, aby każdy mógł sobie stworzyć własną Fedorą.

A co do rozbieżności na desktop i kde to wpadnięto na to, że brzmi to trochę dziwnie zatem być może ostatecznie będzie Fedora GNOME i Fedora KDE ;-)

Jesli chodzi o mnie to ten podzial na GNOME i KDE bylby dla mnie dobry. Chodzi o to, ze uzywam KDE, a ten domyslny GNOME mnie nieco denerwowal. Odnosilem wrazenie lekkiej dyskryminacji. Wydaje mi sie, ze przystosowywano GNOME'a lepiej, wlasnie ze wzgledu na ustawienia domyslne :P

Jesli chodzi o pozostale zmiany to naprawde zapowiada sie ciekawie ;)

ja tam w trakcie instalacji odznaczam gnome, zaznaczam kde i po klopocie. zmiana kilku ustawien mi nie przeszkadza.

a z repo- niezaleznie od kde/gnome w nazwie repo ma byc pod jednym fizycznym adresem, nie ma ze istnieja only4kde/gnome... bo to bez sensu i tworzenie sztucznego muru berlinskiego. jedno repo, niech beda dwie wersje do sciagniecia. ale i tak 90% z nas nie uzywa programow only in Qt/gtk. chyba kazdy z nas ma pomieszane biblioteki