Skocz do zawartości

Smaczny Yum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie - na jakiej zasadzie do końca działa yum i czy można nim instalować rzeczy "nie zrzeszone" w repozytoriach. Na przykład - instaluje sobie program captive-ntfs którego nie ma w klasycznych repo typu livna, extras itd. YUM nie jest w stanie tego zrobic, ale - po zainstalowaniu z paczki i wywołaniu yum info captive pokazuje mi wszystkie informacje. Domyślam się że po prostu czyta to lokalnie.

Czy jest jednak jakaś możliwość żeby np zainstalować sobie program Flash 9 przez yuma? Albo zmusić go żeby zainstalował Firefoxa 2.0, którego nie ma w żadnym repo, ale jest do pobrania ze strony Mozilli?

Czy jest jednak jakaś możliwość żeby np zainstalować sobie program Flash 9 przez yuma? Albo zmusić go żeby zainstalował Firefoxa 2.0, którego nie ma w żadnym repo, ale jest do pobrania ze strony Mozilli?

yum to rpm z dodana obsluga repozytoriow ;) (tak naprawde yum to nakladka na rpm i korzysta z lokalnej bazy rpmow)

Co do innych drobnych pytan:

- aby zainstalowac flasha dodaj sobie repozytorium macromedia.repo i pozostaje juz tylko

yum install flash-plugin

( http://macromedia.rediris.es/rep_ri.html )

- aby zainstalowac FF2 wywolaj yuma z parametrem

yum install firefox --enablerepo=*development*

FF2 jest w repo development...

Pozdro

Chodzi mi o program FLASH 9 pod Linuksa - do tworzenia animacji...
Nie ma odpowiednika. Są jakies nieśmiałe próby, ale chyba bez większych sukcesów (projekt "f4l" - Flash for Linux). Nie śledziłem już dawno tematu, może pojawiło się coś nowego.

• 2 weeks later...
[...]czy Nero spod Windy.
Tu akurat nie ma cienia wątpliwości - to sięga zbyt głęboko w konfigurację sprzętową systemu, sterowniki itp, żeby mogło zadziałać pod Wine. Podobnie jak ze względu na zbyt silne powiązanie aplikacji z systemem operacyjnym (bibliotekami) nie da się odpalić (a już na pewno nie da się korzystać) np. Photoshopa CS, CS2 i wielu innych aplikacji i gier.

Nero spod Windy.
Oczywiście możesz zainstalować nero pod linuksa http://www.nero.com/plk/nerolinux-prog.php?pak=12 , ale różni się on od wersji z windowsa, w ogóle jakiś dziwny (mało funkcjonalny). Btw czas zmienić przyzwyczajenia i zacząć korzystać z programów linuksowych np. k3b nie ustępuje wcale nero pod względem opcji i jest prosty w obsłudze :)

• 3 weeks later...
Tu akurat nie ma cienia wątpliwości - to sięga zbyt głęboko w konfigurację sprzętową systemu, sterowniki itp, żeby mogło zadziałać pod Wine. Podobnie jak ze względu na zbyt silne powiązanie aplikacji z systemem operacyjnym (bibliotekami) nie da się odpalić (a już na pewno nie da się korzystać) np. Photoshopa CS, CS2 i wielu innych aplikacji i gier.

nie dokońca prawda Photoshop CS, CS 2 działają pod wine bez problemu (szczegonie ten 1 smiga az milo)

nie dokonca prawda Photoshop CS, CS 2 dzialaja pod wine bez problemu (szczegonie ten 1 smiga az milo)
A która wersja wine? No i na jakim sprzecie? Bo na Athlon ok.1GHz, 640MB RAM (SDIMM), stara plyta ASUS to mi sie nie udalo. Z CS2 nawet nie próbowalem, trial CS nie poszla mi nawet instalka - wymaga bibliotek systemowych WinXP.

No i zaloze sie, ze jakby dobrze sprawdzic, to jednak pomimo zainstalowania niektóre funkcje by nie poszly, chyba ze poprzenosisz pliki z WinXP ;)

[EDIT]Oczywiscie moge sie mylic. Moze trzeba wykonac jakies szczególne zabiegi? Jesli tak to napisz moze co i jak. Tylko moze nie w tym temacie, bo to w sumie off topic.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...