Marian z Butelki Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Witam. Pytanie - na jakiej zasadzie do końca działa yum i czy można nim instalować rzeczy "nie zrzeszone" w repozytoriach. Na przykład - instaluje sobie program captive-ntfs którego nie ma w klasycznych repo typu livna, extras itd. YUM nie jest w stanie tego zrobic, ale - po zainstalowaniu z paczki i wywołaniu yum info captive pokazuje mi wszystkie informacje. Domyślam się że po prostu czyta to lokalnie. Czy jest jednak jakaś możliwość żeby np zainstalować sobie program Flash 9 przez yuma? Albo zmusić go żeby zainstalował Firefoxa 2.0, którego nie ma w żadnym repo, ale jest do pobrania ze strony Mozilli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Mozesz poprzez yuma instalowac lokalne paczki znajdujace sie na dysku. yum localinstall <sciezka/paczka> Poprzez rpm mozna sciagac i instalowac paczki nie tylko lokalnie, ale równiez z sieci rpm -Uhv http://sciezka/paczka Moze równiez przez yum sie tak da. Sprawdz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Czy jest jednak jakaś możliwość żeby np zainstalować sobie program Flash 9 przez yuma? Albo zmusić go żeby zainstalował Firefoxa 2.0, którego nie ma w żadnym repo, ale jest do pobrania ze strony Mozilli? yum to rpm z dodana obsluga repozytoriow (tak naprawde yum to nakladka na rpm i korzysta z lokalnej bazy rpmow) Co do innych drobnych pytan: - aby zainstalowac flasha dodaj sobie repozytorium macromedia.repo i pozostaje juz tylko yum install flash-plugin ( http://macromedia.rediris.es/rep_ri.html ) - aby zainstalowac FF2 wywolaj yuma z parametrem yum install firefox --enablerepo=*development* FF2 jest w repo development... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Marzec 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2007 Nie chodzi mi oczywiście o Flash-plugin bo to instaluje się na automacie przez FF. Chodzi mi o program FLASH 9 pod Linuksa - do tworzenia animacji... pracuję na 8 i 9 pod Windę i trochę brakuje mi tego na Linuksie... Pozdrawiam i spróbuje zadziałać z FF 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 Chodzi mi o program FLASH 9 pod Linuksa - do tworzenia animacji...Nie ma odpowiednika. Są jakies nieśmiałe próby, ale chyba bez większych sukcesów (projekt "f4l" - Flash for Linux). Nie śledziłem już dawno tematu, może pojawiło się coś nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NX_Turbospeed Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Na CrossOver odpalisz Flasha, choc przez Wine 0.9.32 tez ładnie śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Marzec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 przez WINE instaluje się niby poprawnie, ale niestety potem jest martwy. Z resztą, podobnie jak Samplitude czy Nero spod Windy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 [...]czy Nero spod Windy.Tu akurat nie ma cienia wątpliwości - to sięga zbyt głęboko w konfigurację sprzętową systemu, sterowniki itp, żeby mogło zadziałać pod Wine. Podobnie jak ze względu na zbyt silne powiązanie aplikacji z systemem operacyjnym (bibliotekami) nie da się odpalić (a już na pewno nie da się korzystać) np. Photoshopa CS, CS2 i wielu innych aplikacji i gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Marzec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Powiem Ci, że długo siedziałem nad uruchomieniem Quake I, II i III oraz HL I oraz II a także Return to Castle Wolfenstein i Medal of Honor Działają pod WINE... ale pewnie dlatego że są prawie wszystkie na tym samym lub pochodnym engine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2007 Nero spod Windy.Oczywiście możesz zainstalować nero pod linuksa http://www.nero.com/plk/nerolinux-prog.php?pak=12 , ale różni się on od wersji z windowsa, w ogóle jakiś dziwny (mało funkcjonalny). Btw czas zmienić przyzwyczajenia i zacząć korzystać z programów linuksowych np. k3b nie ustępuje wcale nero pod względem opcji i jest prosty w obsłudze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2007 Tu akurat nie ma cienia wątpliwości - to sięga zbyt głęboko w konfigurację sprzętową systemu, sterowniki itp, żeby mogło zadziałać pod Wine. Podobnie jak ze względu na zbyt silne powiązanie aplikacji z systemem operacyjnym (bibliotekami) nie da się odpalić (a już na pewno nie da się korzystać) np. Photoshopa CS, CS2 i wielu innych aplikacji i gier. nie dokońca prawda Photoshop CS, CS 2 działają pod wine bez problemu (szczegonie ten 1 smiga az milo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2007 @matias o jaki ładny avatar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2007 nie dokonca prawda Photoshop CS, CS 2 dzialaja pod wine bez problemu (szczegonie ten 1 smiga az milo)A która wersja wine? No i na jakim sprzecie? Bo na Athlon ok.1GHz, 640MB RAM (SDIMM), stara plyta ASUS to mi sie nie udalo. Z CS2 nawet nie próbowalem, trial CS nie poszla mi nawet instalka - wymaga bibliotek systemowych WinXP. No i zaloze sie, ze jakby dobrze sprawdzic, to jednak pomimo zainstalowania niektóre funkcje by nie poszly, chyba ze poprzenosisz pliki z WinXP [EDIT]Oczywiscie moge sie mylic. Moze trzeba wykonac jakies szczególne zabiegi? Jesli tak to napisz moze co i jak. Tylko moze nie w tym temacie, bo to w sumie off topic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi