@WalDo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 No to wygląda niby dobrze. Masz dwa procki? Bo jak jeden to może odpal tylko zwykły kernel a nie smp. Ale mądrych pomysłów to na to nie mam Słabo już pamiętam jak to w FC5 było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Niestety, mozliwe WalDo (chociaz dokladnie to samo cisnelo mi sie na usta...) Wyglada na to, ze masz wszystko zainstalowane, tylko chyba nie do konca prawidlowo i nie dziala... Mam propozycje Wlasnie zauwazylem ciekawa sprawe - sterownik kmod-nvidia (FC5) to wersja 8776, a kmod-nvidia-96xx to 9631 (czyli nowszy!)... Zrob tak yum remove kmod-nvidia yum install kmod-nvidia-96xx i zobacz czy starszy (nowszy! ) sterownik nie zalatwi sprawy. Powodzenia //===== edit ===== A wszystko przez to, ze siedzisz na starociu... jak widac w FC5 starsze jest nowsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 faktycznie mam dual core spróbuje jak mówicie //===== niestety też sie pokazuje: FATAL: Module nvidia not found. ale spróbuje //===== nic z tego //===== edit ===== Nie pisz kolejnych postow pod wlasnymi postami... (edytowane przez: exbros) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 To naprawde wyglada bardzo dziwnie. Zrobmy powtorke z rozrywki, jeszcze raz (coby miec pewnosc co tam masz po ostatnich zabiegach) rpm -qa | grep kernel | sort rpm -qa | grep nvidia | sort rpm -qa | grep kmod | sort dodatkowo pokaz sekcje Device z xorg.conf. Cos mi sie widzi, ze FC5 nie moze uciagnac Twojego zbyt nowego sprzetu... procesor Dual Core + jedna z nowszych kart graficznych - to moze byc za duzo jak na tak stara fedorke (zdaje sie ze z momentem wypuszczenia F7test2 zostala nawet przeniesiona do legacy, a przynajmniej powinna byla byc przeniesiona zgodnie z zasadami dotyczacymi usmiercania starych wersji). A moze zamiast walczyc z wiatrakami pociagnij upgrade calego systemu z sieci? Puscisz yuma na noc a rano po restarcie wesolo przywita Cie FC6? Ja jestem po takim zabiegu (FC5 → FC6) - najmniejszych problemow... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 kernel-2.6.20-1.2300.fc5 kernel-kdump-devel-2.6.20-1.2300.fc5 kernel-smp-2.6.15-1.2054_FC5 kernel-smp-2.6.20-1.2300.fc5 kernel-xen0-devel-2.6.19-1.2288.2.4.fc5 kernel-xenU-devel-2.6.19-1.2288.2.4.fc5 kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2300.fc5 xorg-x11-drv-nvidia-96xx-1.0.9631-5.lvn5 kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2300.fc5 mikmod-3.1.6-37.fc5 a co dokładnie musze wpisać żeby mieć fedore 6 yum ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 A wiec - zacznijmy od poczatku - tak ponoc nalepiej Wystartuj na zwyklym kernelu (nie smp, czyli wersja kernel-2.6.20-1.2300.fc5) Tak na wszelki wypadek - troche porzadkow yum remove kernel-kdump-devel kernel-smp kernel-xen* oraz yum clean all Teraz pobierz i zainstaluj rpm -Uhv http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/6/i386/os/Fedora/RPMS/fedora-release-6-4.noarch.rpm http://rpm.livna.org/fedora/6/i386/livna-release-6-1.noarch.rpm (to jest jedno polecenie / jedna dluuuga linijka ) ... no i pozostaje Ci juz tylko uzbroic sie w cierpliwosc yum upgrade W przypadku problemow z zaleznosciami - pisz, lub jeszcze lepiej - czytaj (wiecej na ten temat znajdziesz tutaj: http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq? ) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 ok, jestem totalnie załamany darowałem sobie update tylko pożyczyłem od kumpla fedorke 6 i zainstalowałem oczywiście nie obeszło się bez problemów otóż okazuje się, że chyba mam za dobry sprzęt na fedorke a za słaby monitorek po zainstalowaniu i restarcie (CZYLI PIERWSZE URUCHOMIENIE - KONFIGURACJA SYSTEMU) widać było tylko czarny ekran no i lipa ale stwierdziłem, że to może być wina monitora bo mam dosyć stary więc nie tracąc wiary puściłem instalkę od nowa po podłączeniu pożyczonego monitora (nie ma to jak przyjaciele ) system wystartował, ale... tylko po wyjęciu mojej karty graficznej (geForce 7300 i podłączeniu monitora do zintegrowanej na płycie ) przy próbie uruchomienia z kartą graficzną nie startują w ogóle X-y system od począdku był instalowany na tej zintegrowanej. nie wiem co teraz pocznę... nie specjalnie uśmiecha mi sie pracowanie na tej karcie zintegrowanej, bo czasami uruchamiam też Windowsa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 mam jeszcze jedno przypuszczenie czemy ta fedorka może nie chodzić tak jak powinna, ale nie wiem na ile to jest prawdopodobne... otóż moja karta pracuje na łączu PCI-E a nie AGP. Może nie jest ona przystosowana do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 mam jeszcze jedno przypuszczenie czemy ta fedorka może nie chodzić tak jak powinna, ale nie wiem na ile to jest prawdopodobne... otóż moja karta pracuje na łączu PCI-E a nie AGP. Może nie jest ona przystosowana do tego? To taki żart z Twojej strony, prawda? Myśle, że powinieneś zainteresować się plikiem xorg.conf, tam możesz edytować wpisy dotyczące Twojego monitora. Jaki stary masz ten monitor, bo właśnie podłączyłem 8 letni monitor 15 cali do komputera z kartą 7600gt i działa w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 rozwiewam Twoje wątpliwości, obsługuje PCI-E ponieważ ja mam taką kartę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 TAK TO BYŁ ŻART, BO JUŻ MNIE TROCHE WKURZA TA FEDORA. MONITOR MA GDZIEŚ 10 LAT, MOŻE TROCHE MNIE, ALE NIBY MA WYSOKIE ROZDZIELCZOŚCI. NAJWIĘKSZA TO CHYBA 1200/1000 CZY COŚ KOŁO TEGO ALE PROBLEMY MAM CO CHWILA. NIE WIEM OD CZEGO TO ZALEŻY, ALE NAWET NORMALNIE ZAINSTALOWAĆ FEDORY NIE MOGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macko23 Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 po wielu próbach dało rade, ale badziej przygodowej instalacji to ja jescze nie przeprowadzałem: tak jak mówiłem jak miałem moją karte graficzną włożoną to przy pierwszym uruchamianiu miałem czarny ekran. Okazało się że to jednak wina monitora, bo jak podłączyłem eod kumpla monitorek LCD to mi sie pojawiło: sygnał poza zakresem, czyli poprostu Fedorka uruchamiała zbyt wysoką rozdzielczość. Najśmieszniejsze w całej histori jest moje rozwiązanie. Otóż podłączyłem najstarszy monitorek jaki miałem (coś koło 20 lat) którego największa rozdzielczość to 800/600 i jak sie uruchamia na nim większą, to zazwyczaj widać tylko kolorowe paski i absolutnie nic nie da sie zobaczyć. Tym razem jednak miałem niebywałe szczęsie, gdyż to on uratował mi życie. Mianowicie wyświetlał mi obraz tylko tak jakby 4 razy, tzn tak jakby ktoś wyświeltał 4 zdjęcia (w położeniu 2 w poziomie i 2 wpionie) i dało sie zakończyć instalacje, a po pierwszym uruchomieniu GNOME zmieniłem na mniejszą rozdzielczość i wszystko śmiga. Ale przyznam się szczerze, że teraz boje sie instalować te stery do nvidia, żeby znowu czegoś nie skopać, bo nie moge zrobić obrazu całego dysku bo mi nagrywara sie zrąbała. poucze sie najpierw troche tego systemu i może za jakiś czas spróbuje jeszcze raz. Pozdrowionka dla wszystkich i DZIEKI WIELKIE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 nie bój się tylko instaluj...moje problemy z rozdzielczością rozwiązały właśnie najnowsze sterowniki Nvidia z repo Livna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi