irkowy Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Witam, w FC6 jest taki program zip, używam go do robienia kopi zapasowej, i ten program ma duże problemy z polskimi znakami w nazwach plików i katalogów, zna może ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu, może jakiś inny program do kompresji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Polecam google.pl gdzies widzialem takie progrmy ale zaraz poszukam... http://wilk13.net/linux/l-arch.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 [...]moze jakis inny program do kompresji?gzip, bzip2. O ile wiem radza sobie z polskimi znakami a nawet ze spacjami w nazwach. Najlepiej korzystac w polaczeniu z poleceniem tar - opcja "-j" albo "-z". [EDIT]Moze nie tyle "najlepiej" co "najprosciej" Chociaz wg mnie problem moze lezec zapewne w kodowaniu np.jesli robisz backup z dysków, na których dane (a wiec i nazwy plików) zapisywane sa w win-1250 a system dziala w iso-8859-2 albo utf-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Maj 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 No właśnie problem chyba leży gdzieś w systemie bo przetestowałem kilka programów i problem się powtarza, tylko pojęcia nie mam jak się za to zabrać. Proces przebiega w ten sposób że pliki kopiowane są na drugi dysk a potem kompresowane. Tandem np bzip i Tar nie bardzo mi pasują bo ciężko to potem takie archiwa otwierać pod Windowsem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danthez Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Krusader najnowsza wersja + ściągnij sobie do tego wtyczki aby obsługiwał reszte formatów w tym zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Tandem np bzip i Tar nie bardzo mi pasują bo ciężko to potem takie archiwa otwierać pod Windowsem. To proponuje uzyc p7zip - stabilny, aktywny projekt dostepny takze dla windy... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 [...]bo ciężko to potem takie archiwa otwierać pod Windowsem.Total Commander + wtyczki i zero problemów (.tar.bz2, .tar.gz). Są też kompilacje tara i bzipa pod windę. Krusader najnowsza wersja + ściągnij sobie do tego wtyczki aby obsługiwał reszte formatów w tym zipTo chyba nie pod Windows? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Maj 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2007 Dzięki za odpowiedzi ale żadna mi nie trafia, Krusader - nie ponieważ to musi być rpogram txt. P7zip rzeczywiście b. dobry program ale ten sam problem - nie radzi sobie z polskimi znakami. A z archiwami tar i bzip to sprawa wygląda tak, że jeżeli chce się otworzyć jakieś archiwum pod windowsem np TotalCommanderem to ono jest rozpakowywane do tempa i jeżeli archiwum ma 50MB to nie ma problemu, ale jeżeli ma np 3G i wypalane są na płytach... to wyodrębnienie jednego pliku to tragedia. Wiem że są kompilacje tara i bzipa pod windowsa ale niestety te archiwa nie są tylko dla mnie ale i dla innych osób nie mających pojęcia że w ogóle jest coś takiego jak tar i bzip (prawdopodobnie archiwum tar + bzip także maiło by problemy z polskimi znakami - nie sprawdzałem tego). Niestety nie zależy to ode mnie ale archiwum musi być w formacie zip. Nie wspominałem wcześniej ale to wszystko działa na serwerze SAMBA - może tu jest problem. Szukam dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Maj 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 ok, poradziłem sobie, trochę pokręcony temat, jak ktoś tu kiedyś trafi i będzie szukał rozwiązania to niech napisze na mila to odpisze jak się z tym uporać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 ok, poradziłem sobie, trochę pokręcony temat, jak ktoś tu kiedyś trafi i będzie szukał rozwiązania to niech napisze na mila to odpisze jak się z tym uporać. Wszystko mi wolno, ale nie wszystko jest pożyteczne. Dyscyplina się opłaca. Najprościej wymagać, by "filename" ~ "[a-zA-Z0-9_\.-]+". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 ok, poradziłem sobie, trochę pokręcony temat, jak ktoś tu kiedyś trafi i będzie szukał rozwiązania to niech napisze na mila to odpisze jak się z tym uporać.Nie, to forum działa na innej zasadzie Twoja wypowiedź zabrzmiała jak "powiem, ale jak ktoś mnie o to poprosi". Napisz tutaj a na pewno ktoś podziękuje za rozwiązanie tego problemu. Btw. w regulaminie jest zapis o dodaniu słowa [solved] (chyba nowość) nie wiem tylko czy osoba zakładająca topic może to zrobić czy tylko moderator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi