Tobiasz Dziubiński Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Witam moze i to prostackie ale prosze o wyrozumialosc jestem calkowicie poczatkujacy jezeli chodzi o linuksa,nawet nie wiedzialem gdzie mam ten temat wstawic. Mam taki problem ze pisze mi ze 208 aktualizacji sa gotowe dla mojego komputera czy jakos tak....Gdy jest pobieranie aktualizacji okienko to sie zawiesza gdy klikam krzyzyk pisze zeby wymusic zakonczenie, byc moze dlatego ze mam za slabego komp (512 ram, 2ghz, o karcie nawet nie wspomne:) ) A wiec skoro graficznie mi sie nie udalo sprubowalem w terminalu wpisalem yum -y update zalogowany jako root. i wyskoczylo mi [root@localhost ~]# yum update Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. Bardzo prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 To znaczy ze jeszcze drugi proces yuma ciagle dziala. Zrestartuj komputer i wpisz jeszcze raz w konsoli "yum update" (to lepsze niż tryb graficzny bo widzisz ze cały czas coś sie dzieje) A tryb graficzny sie pewnie nie zawiesił tylko czasami długo mysli bo rozwiązuje zależności. Komputer całkowicie wystarczy. Karta graficzna nie ma tutaj znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 masz pewnie wlaczana automatyczna aktualizacje (z ta graficzna nakladka). Musisz wylaczyc tego usluge, zakladam ze masz PL i masz gnome. Wchodzisz do: System -> Administracja -> Ustawienia Serwera -> services. Na samym prawie koncu powinna byc usluga: yum-updatesd. Odznacz ptaszka przy niej i daj na nim zatrzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 A nie prosciej prawym przyciskiem na ikonke automatycznych aktualizacji i "Zakoncz"? A potem w terminalu su - haslo i "yum update" bo po co jest wlasciwie to -y? Ale mnie sie nie sluchaj bo jam tez poczatkujacy:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Ale mnie się nie słuchaj bo jam też początkujący:PAle sie powolutku uczysz A nie prościej prawym przyciskiem na ikonkę automatycznych aktualizacji i "Zakończ"? A potem w terminalu su - hasło i "yum update"...Prosciej! ... bardzo dobra porada yum-updatesd lepiej pozostawic w spokoju (czyli wlaczone) i normalnie uzywac, a przynajmniej jako notification jak sie pojawi cos nowego do zaktualizowania... po co jest właściwie to -y? y jak yes - yum nie czeka na potwierdzenie operacji updateu, po porawnym rozwiazaniu zaleznosci, sciaga i instaluje pakiety... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 po porawnym rozwiazaniu zaleznosci, sciaga i instaluje pakiety...A jak nie zdążysz zobaczyć co zainstalował, to wszystko widać w /var/log/yum.log. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Maj 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Zrestartowalem kompa jak mi radziliscie ale caly czas wyskakuje to samo (w konsoli). Nie wiem nadal co zrobic.Help!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Sa dwie mozliwosci [1.] albo masz dzialajacego, uruchamianego automatycznie przy starcie yum-updatesd (w konsoli ps -e | grep yum aby sprawdzic) [2.] albo to smiec po poprzednim uruchomieniu yuma (jesli polecenie z [1.] nic nie pokaze) Jesli to przypadek [1.] to mozesz dzialajacy w tle proces ubic (kill -all yum a nastepnie usunac plik /var/run/yum.pid), jesli [2.] to samo usuniecie /var/run/yum.pid rozwiaze problem i bedziesz mogl puscic yum update z palca. Powiedz mi tylko czemu nie mozesz poczekac i chcesz koniecznie cos z tym zrobic? Daj PUPowi szanse ... skonczy to sam powie Ci co znalazl i zapyta co dalej... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Maj 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 tak to jest yum-updatesd, wiedzialem to juz od dawna tuz po wpisaniu w konsoli "top" ale nie sadzilem ze to jest konieczne.... mam jeszcze jedna prosbe to juz (_napewno_ → na pewno) ORT wszystkich dobije ale.... Jak usunac ten /var/run/yum.pid A jeszcze jedno gdy wpisuje kill -all yum wyskakuje: bash: kill: all: invalid signal specification a gdy w top wciskam klawisz "k" PID to kill: wtedy wpisuje -all yum i wyskakuje Kill PID 134515314 with signal [15]: i cokolwiek nie klikne wyskakuje mi jakis blad po czym znika..... //===== edit ===== Nie pisz postow pod wlasnymi postami, jest taka opcja Edytuj [exbros] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 No dobra, to tak: cat /var/run/yum.pid wyswietli Ci numer PID procesu i wtedy kill -9 XXXXX gdzie XXXXX to oczywiscie ten numer PID procesu odczytany z pliku yum.pid Jak usunac yum.pid? Najprosciej pod mc ... udaj sie do /var/run, najedz na yum.pid i juz tylko F8, Enter... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Ja nie lubię się bawić z numerami pid dlatego używam do zabijania procesów killall np. killall yum . Co do usuwania plików to jeżeli nie masz mc to możesz w konsoli wpisz rm /var/run/yum.pid . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Maj 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Dobra, wszystko dziala dzieki! Ale mam kolejny problem.... zatrzymuje sie tak jakby zawiesza na : Reading repository metadata in from local files Lampka pracy na komputerze nie pali sie, trzeba dalej czekac czy to jest zawieszenie?? W kazdym badz razie jak wpisze top to yum zajmuje srednio 90% procka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Dobra, wszystko dziala dzieki! Ale mam kolejny problem.... zatrzymuje sie tak jakby zawiesza na : Reading repository metadata in from local files Lampka pracy na komputerze nie pali sie, trzeba dalej czekac czy to jest zawieszenie?? W kazdym badz razie jak wpisze top to yum zajmuje srednio 90% procka. Jak widzisz, że yum pracuje to nie widzę problemu, poczekaj aż skończy Swoją drogą: czasem coś bardzo długo pracuje i wygląda jakby się zawiesiło (nawet czasem nie widać tej pracy), a po pewnym czasie kontynuuje działanie, więc radzę nauczyć się cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Maj 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 No ok. a czy jest to normalne (tak jak teraz w mojim przypadku) ze jak wpisze np. yum install kadu to ze zatrzymuje prace na Loading "installonlyn" plugin ?? Bo teraz tak mi sie robi z kazdym pakietem.... a i po wpisaniu TOP nie widze zeby yum pracowal Nie no ja juz nie moge caly czas jakies problemy w tej fedorze.. A w ubuntu tez bylo ich mnóstwo ale jakos sobie radzilem....;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 a i po wpisaniu TOP nie widze zeby yum pracowal top jak sama nazwa wskazuje pokazuje tylko "top" (szczyt, wierzchołek) programów najbardziej absorbujących zasoby systemu w danym momencie. yum na pewno pracuje (zobaczysz to np. przy pomocy polecenia ps z odpowienimi opcjami. Z tego co piszesz wynika, że po pierwsze możesz mieć problemy z siecią (jakie masz łącze?), po drugie system "swapuje" (nie napisałeś jakim sprzętem dysponujesz więc tylko zgaduję), po trzecie może się w danym momencie wykonywać inny proces "zjadający" zasoby uruchamiany np. przez crona, jakiś prelink czy updatedb. Jak wykazało w Twoim przypadku doświadczenie - wystarczy poczekać. P.S. Nie no ja juz nie moge caly czas jakies problemy w tej fedorze.. A w ubuntu tez bylo ich mnóstwo ale jakos sobie radzilem....;(Jak jak kocham jak ktoś sobie nie radzi i mówi, że gdzie indziej było lepiej. To może warto wrócić? Najlepiej do Windows Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi