Skocz do zawartości

Zablokowanie Serwerów Dns

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ; jak zablokowac wpisy w pliku /etc/resolv.conf tak by wpisy w tyym pliku nie ulegały podmianie przy kazdym starcie systemu :?: Mam neostrade i korzystam z DHCP a to powoduje ze wpisy NAMESERVER 194,204.159.1 NAMESERVER 194.204.152.34 zmieniaja sie na

NAMESERVER 192.168.1.1 NAMESERVER 0,0,0,0

Na forum ubuntu jest topic na ten temat i tam jest porada ze nalezy odpowienio zmodyfikowac plik

/ETC/DHCP3/DHCLIENT.CONF patrzyłem przed chwilka ; w fedorze 7 nie ma takiego pliku <_<

Który plik w fedorze 7 jest odpowiednikiem ubuntowego pliku o nazwie jak podałem powyzej :?:

Jeżeli masz NORMALNIE skonfigurowaną neostrade czyli poprze zpliki /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 to w pliku tym znajduje się zmienna

PEERDNS=yes

która ma być ustawiona właśnie na yes aby przy podnoszeniu inerfejsu został pobrane adresy DNS. Jeżeli nie masz tak skonfigurowanej neo to gorąco polecam się tym zająć wtedy uruchamianie odbywa się normalnie.

Przykładową konfiguracje znajdziemy tu: http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t12464.html

A tego typu wpisy w rc.local są wysoce nie eleganckie :rolleyes:

pz

Ja mam liveboxa podłaczonego do karty sieciowej.

Czyli moje połaczenie to jest ETH0 a nie ppp0.

Nie potrzebuje instalowac zadnych sterowników , juz instalator CORE6 wykrywa istniejace połaczenie i dodaje repozytoria EXTRAS :rolleyes:

Wniosek ; jak zablokowac DNS-y przy połaczeniu sieciowym do którego uzywa sie dhcp :?:

• 5 months later...

...i jak sobie z tym poradziłeś ... mam ten sam problem...

Mam taki problem ; jak zablokowac wpisy w pliku /etc/resolv.conf tak by wpisy w tyym pliku nie ulegały podmianie przy kazdym starcie systemu :?: Mam neostrade i korzystam z DHCP a to powoduje ze wpisy NAMESERVER 194,204.159.1 NAMESERVER 194.204.152.34 zmieniaja sie na

NAMESERVER 192.168.1.1 NAMESERVER 0,0,0,0

Na forum ubuntu jest topic na ten temat i tam jest porada ze nalezy odpowienio zmodyfikowac plik

/ETC/DHCP3/DHCLIENT.CONF patrzyłem przed chwilka ; w fedorze 7 nie ma takiego pliku <_<

Który plik w fedorze 7 jest odpowiednikiem ubuntowego pliku o nazwie jak podałem powyzej :?: