DAREK WL. Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Mam taki problem ; jak zablokowac wpisy w pliku /etc/resolv.conf tak by wpisy w tyym pliku nie ulegały podmianie przy kazdym starcie systemu :?: Mam neostrade i korzystam z DHCP a to powoduje ze wpisy NAMESERVER 194,204.159.1 NAMESERVER 194.204.152.34 zmieniaja sie na NAMESERVER 192.168.1.1 NAMESERVER 0,0,0,0 Na forum ubuntu jest topic na ten temat i tam jest porada ze nalezy odpowienio zmodyfikowac plik /ETC/DHCP3/DHCLIENT.CONF patrzyłem przed chwilka ; w fedorze 7 nie ma takiego pliku Który plik w fedorze 7 jest odpowiednikiem ubuntowego pliku o nazwie jak podałem powyzej :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Spróbuj dopisać do /etc/rc.d/rc.local takie dwie linijki: echo "nameserver [pierwszy dns]" >> /etc/resolv.conf echo "nameserver [drugi dns]" >> /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Jeżeli masz NORMALNIE skonfigurowaną neostrade czyli poprze zpliki /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 to w pliku tym znajduje się zmienna PEERDNS=yes która ma być ustawiona właśnie na yes aby przy podnoszeniu inerfejsu został pobrane adresy DNS. Jeżeli nie masz tak skonfigurowanej neo to gorąco polecam się tym zająć wtedy uruchamianie odbywa się normalnie. Przykładową konfiguracje znajdziemy tu: http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t12464.html A tego typu wpisy w rc.local są wysoce nie eleganckie pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Ja mam liveboxa podłaczonego do karty sieciowej. Czyli moje połaczenie to jest ETH0 a nie ppp0. Nie potrzebuje instalowac zadnych sterowników , juz instalator CORE6 wykrywa istniejace połaczenie i dodaje repozytoria EXTRAS Wniosek ; jak zablokowac DNS-y przy połaczeniu sieciowym do którego uzywa sie dhcp :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2007 Witam! Dostałeś już odpowiedź! PEERDNS=yes Oczywiście w odpowiednim pliku dla Twojego interfejsu. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szozdad Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 ...i jak sobie z tym poradziłeś ... mam ten sam problem... Mam taki problem ; jak zablokowac wpisy w pliku /etc/resolv.conf tak by wpisy w tyym pliku nie ulegały podmianie przy kazdym starcie systemu :?: Mam neostrade i korzystam z DHCP a to powoduje ze wpisy NAMESERVER 194,204.159.1 NAMESERVER 194.204.152.34 zmieniaja sie na NAMESERVER 192.168.1.1 NAMESERVER 0,0,0,0 Na forum ubuntu jest topic na ten temat i tam jest porada ze nalezy odpowienio zmodyfikowac plik /ETC/DHCP3/DHCLIENT.CONF patrzyłem przed chwilka ; w fedorze 7 nie ma takiego pliku Który plik w fedorze 7 jest odpowiednikiem ubuntowego pliku o nazwie jak podałem powyzej :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikuś Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Może zblokuj te pliki zobacz tu walczyłem na Mandrivie http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=219923 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 U nas tez coś można znaleźć http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...mp;hl=supersede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Chyba PEERDNS=no? PEERDNS=<answer>, where <answer> is one of the following: yes — Modify /etc/resolv.conf if the DNS directive is set. If using DHCP, then yes is the default. no — Do not modify /etc/resolv.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Kiedyś to już doradzałem komuś na innym forum - ustaw na pliku atrybut immutable chattr +i nazwapliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi