Skocz do zawartości

Brak Polskich Liter W Man

matlas

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to można mieć pomoc w terminalu po polsku? :)
Jest po polsku, jeśli wybrałeś polski jako język przy instalacji. Tylko "man" jest bez polskich liter (chodzi o kodowanie) po zastosowaniu patcha zrobionego przez ecika__ zmieniającego rzymskie cyfry w dacie na "normalne" typu "lip" dla lipca zamiast "VII" :)

Większość manuali (choć niestety nie wszystkie) jest przetłumaczona. To jest niezależne od konsoli i desktopu, którego używasz.

Przy okazji powtórnie dzięki ecik__ za szybką reakcję i skuteczną pomoc.

Jeżeli nie stosowałeś tego patcha to załącz wynik polecenia "locale" (bez cudzysłowu), wklej też to co masz w pliku /etc/sysconfig/i18n. Sprawdź jaka masz czcionkę w terminalu. Powinna być np. monospace. A kodowanie wystarcza default.

Do poprawnego wyświetlania polskich liter potrzebne jest nie tylko właściwe kodowanie, ale i właściwa czcionka.

pozdr.

Witam!

Jak widzę w wątku są poruszane dwie sprawy:

1. Wyświetlanie dat - myślę, że dogłębnie wyjaśniony łącznie z problemem braku polskich liter w manualu, który jest po polsku

2. Brak manuali w języku polskim, który występuje przy instalacji z LIVECD:

Rozwiązanie - zainstalować pakiet man-pages-pl :rolleyes:

Nawiasem mówiąc instalacja z LIVECD to konieczność doinstalowania z sieci wielu innych pakietów według potrzeb użytkownika.

Pozdrowienia, andrew

Teraz to zgłupiałem.

Ad.2 Jeżeli nie ma polskich manuali to skąd w LIVECD krzaki w miejsce polskich liter?

Ad.1 A zatem jakie parametry są ustatwione domyślnie, tak aby wyświetlać miesiące cyframi rzymskimi? i dlaczego *tylko* przy lokalizacji polskiej? polecam analizę locali w glibc.

To dlatego, że zaktualizowany został pakiet glibc-common.
Dokładnie. Jak zobaczyłem ten pakiet na liście do aktualizacji to sprawdziłem format daty i było OK, potem puściłem aktualizację i updacie była już kiszka po staremu.

• 3 months later...

Witajcie mój problem polegał na złym wyświetlaniu polskich znaków (manuale opisy w plikach), wykrzaczał sie nawet mc zamiast ramek miałem tylko krzaczory. Jedyne co zmieniłem to w pliku /etc/sysconfig/i18n z linijki "LANG="pl_PL-UTF-8" (jakoś tak to wyglądało ale nie ważne) (_usunolem_ → usunąłem) ORT wszystko "-UTF-8" zapisałem. uruchomiłem putty ponownie i działa.