zajec00 Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 hmmm... a ja lubie rpm'y... why? bo jqak instaluje jakas paczke z rpm to sprawdzam i zaleznosci... i jak czegos brakuje to informowany jestem, czego dokladnie nie ma... i w miare mozliwosci ow brakujace pakiety sa instalowane... a jak mialem ubuntu to jedyne info jakie dostawalem to to, ze nie ma wymaganych bibliotek... i tyle,.... mowa oczywiscie o instalacji pakietow np. pobranych osobno z sieci, jak chociazby nero... a sama fedore poznaje od fc6... i moge stwierdzic, ze fedora faktycznie nie grzeszyla stabilnoscia... ale teraz jest po prostu super!!! fedorka dziala lepiej niz win xp jaki mialem wczesniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Zgadzam sie w pełni z opinia ze "forum.ubuntu.pl" jest okropne . Tzn okropni sa moderatorzy którze jalepsze co potrafia to wyrzucac posty do purgatorów . Zapraszam wiec na inne forum ubuntu http://ubuntu-club.cal.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Ja przechodzilem z Fedory na Ubuntu no i.... Wrocilem do Fedory! Forum na Ubuntu rzadko uzywalem.... Wiesz dlaczego? Bo jest bardzo duzo stron ze swietnymi wyjasnieniami co i jak (i to po Polsku)... Tego w fedorce brakuje ale za to jakie forum mamy Dawno mnie nie bylo bo mi sie komp zjaral... Jak chcesz pozniej moge ci podac strony jakies narazie nie chce mi sie szukac... Daj znac Ale jak na uzytkownika Fedory polecam wlasnie ja. I w mojim przypadku nie jest prawda ze Ubuntu jest najlepsze dla poczatkujacych bardzo milo przyjela mnie fedora... Nic bym nie zrobil gdyby nie stali uzytkownicy ktorzy mi pomagali (WalDo, matlas, exbros to wy najbardziej mi pomogliscie i mam nadzieje pomozecie). Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2008 Szukając czegoś na temat Enlightenment, trafiłem na taką stronkę Fedora vs. Ubuntu -> http://optics.csufresno.edu/~kriehn/fedora/ubuntu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Powiem tak, forum ubuntu jest do du.. ponieważ miałem poważny problem z moją kartą graficzną i grzecznie się zapytałem co mam zrobić a tu jakiś guru ubuntu wywalił mojego posta. To już chyba przesada. Jeśli chodzi o samo ubuntu to osobiście odradzam jest to jakiś dziwny twór na bazie Debiana. Brak konta root częste awarie i błędy. Polecam tylko Fedore, może dlatego że kiedyś instalowałem zawsze Red-Hat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Brak konta root częste awarie i błędy. nie no root na każdym uniksowym/linuksowym systemie musi być, z tym że chyba w ubuntu większość korzysta z dziwacznego twora nazywającego się sudo, osobiście nie podoba mi się takie podejście do uprawnień, choć przyznam że w przeszłości konfigurowałem to narzędzie do odpalania niektórych usług. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Nie jestem pewien ale chyba to jest tak: Na Ubuntu konto root oczywiście jest, jednak żeby uzyskać do niego dostęp z ekranu logowania coś trzeba ustawić chyba w ekranie logowania, kolega mówił, że to się nazywa "zezwalaj na logowanie root z ekranu logowania"...można też zainstalować niejaki fake root i chyba wyjdzie na to samo ewentualnie jeżdzenie na komendzie su (sudo) ale to nie jest wygodne Fedora Core lubię za pakiety RPM, za Yum, za kolorowość i inne dodatki (KDE jest super ) Nawet mojemu koledze bardziej polecałem Fedora Core niż Mandriva i wkońcu mu zainstalowałem Fedora Core mogę polecić każdemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikrobart Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Ja właśnie przeszedłem z Ubuntu na Fedorę i jestem zadowolony. Ubuntu jest takie cukierkowe, według mnie dla bardzo początkujących. Forum jak forum, moderatorzy pracują (niekiedy za mocno się przykładają, kilka razy tego doświadczyłem...). Instalacja przebiegła bezproblemowo. Co do rpm, czy deb, wolę kompilować ze źródeł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 W zasadzie po przejściu na Fedorę nie zauważyłem jakichś znaczących różnic. Wszystko tu jest bardzo podobne do Ubuntu. To oczywiście spojrzenie z perspektywy zwykłego usera, która za bardzo w systemie się nie grzebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 ubuntu potrafi zmienic boot theme a fedora nie no to lipa , ale szkoda uzywam fedora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 Nie jestem pewien ale chyba to jest tak: Na Ubuntu konto root oczywiście jest, jednak żeby uzyskać do niego dostęp z ekranu logowania coś trzeba ustawić chyba w ekranie logowania, kolega mówił, że to się nazywa "zezwalaj na logowanie root z ekranu logowania"...można też zainstalować niejaki fake root i chyba wyjdzie na to samo Trzeba po prostu ustawić najpierw hasło dla roota, z pustym hasłem nie ma możliwości logowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 Ja czytalem te posty Gajownika czemu on wlasciwie odszedl? LorD jezeli chodzi o wyglad to kazda dystrybucja moze wygladac tak samo xD Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 Dodam taka ciekawostke ; zarówno w ubuntu jak i w fedorze 8 automat do montowania partycji windowsowej działa poprawnie w GNOME . W KDE nie chce , wywala błedy . Ale wg mnie ubuntu jest fajniejsze. Najnowsza fedora 8 bezposrednio po zainstalowaniu stwarza wiecej problem ów niz najnowsze ubuntu 7,10 [równiez w stanie surowym, przy pierwszym uruchomieniu ] Na przykład w ubuntu syntezator dzwieku ZYNADDSUBFX działa prawidłowo bezposrednio po zainstalowaniu poprzez apta . Na fedorze 8 po zainstalowaniu poprzez yuma działac nie chce pomimo iz jest zainstalowany JACK-AUDIO SERVER CONNECTION-KIT . ZAuwazyłem ze ten program podczas instalacji na ubuntu sciaga kilka bibliotek o nazwach "libjack-costam" i działa od razu ok Teraz mam zainstalowana fedore 8 z najnowszego linux+ . W numerze gazetki z poprzedniego miesiaca na płytce było ubuntu i mówie szczerze; mało miałem z nim problemów Aha i jeszcze KDE 4.0 jest juz w repo ubuntu , a w repo fedory jeszcze nie ma :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 Pomijając inne sprawy (np. że Fedora działa dużo lepiej na moim laptopie niz Ubuntu), bardzo lubię Fedorę ze względów estetycznych. Sam proces ładowania systemu jest chyba najwiekszym "eye-candy", mało jaka dystrybucja jest tak dopieszczona pod tym względem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saragossa Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Witam.Jestem i nowy i pozwolę sobie wrzucic swoje trzy grosze. Jestem zatwardziałym windziarzem uwielbiającym instalację polegającą na DDDZ (dalej dalej dalej zakończ :-) ) Miałem jakiś czas Ubuntu różne edycje . Szału nie zrobiło - estetyka. Forum - jakies niedopracowane. Zainstalowałem Fedorę - teraz mam 7. Zaczęły się problemy . Nie widzi mojego ukochanego XP . Mam nadzieję, ze sobie poradzę, tym bardziej, że skierowano mnie na to forum. Moje pierwsze odczucia? Całkiem przyjemne i mam nadzieję, że zostanę tu dłużej. Co do Fedory. Wstyd, ale barzdiej mi się podoba jak moje ulubione okienka. Reszta wyjdzie w użyciu. Ale mam nadzieję, że będę tu częstym gościem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi