Dalrid Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Witam, Mam taki dziwny problem. Mam zainstalowaną fedrokę 6 na zewnętrznym dysku usb (80GB). Zrobiłem sobie z niej obraz programem ghost. Zaimportowałem ww. obraz na innym dysku (na laptopie). Włączyłem instalkę F8 z myślą o wykonaniu upgradu, lecz instalka jej w ogóle nie widzi i chce instalować na nowo. Póbowałem również inczaczej. Na F6 zrobiłem tara na wszystkie katalogi i przeniosłem to na lapciaka - wynik ten sam, instalator F8 nie odnajduje starej wersji. Co robie nie tak ? Jak pomyślę o instalacji wszystkie go na nowo i konfiguracji wszystkich aplikacji (równiez środowisk bazodanowych) to oblewa mnie zimy pot. z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Zrobiłem sobie z niej obraz programem ghost. Zaimportowałem ww. obraz na innym dysku (na laptopie). Włączyłem instalkę F8 z myślą o wykonaniu upgradu, lecz instalka jej w ogóle nie widzi i chce instalować na nowo. Póbowałem również inczaczej. Na F6 zrobiłem tara na wszystkie katalogi i przeniosłem to na lapciaka - wynik ten sam, instalator F8 nie odnajduje starej wersji. Co robie nie tak ? Poczytaj artykuł Przenosimy Slackware na inny dysk/komputer, możeCię naprowadzi na rozwiązanie problemu i w efekcie coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 bo upgrade zrobisz z FC6 na F7, albo z F7 na F8, więc jeśli chcesz mieć F8 to taką aktualizacje zrobisz tylko jeśli masz zainstalowane F7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 bo upgrade zrobisz z FC6 na F7, albo z F7 na F8Nie do końca. Takie są zalecenia jeśli ktoś się upiera na upgrade, ale to nie zmienia faktu, że instalator powinien zauważyć na dysku istniejącą Fedorę - nie ma znaczenia czy chcesz zrobić upgrade z 6 na 8 czy z 3 na 8 BTW: Projekt Fedory zaleca wykonanie nowej instalacji. @Dalrid - jak odpalisz z płyty LiveCD (ew. z płyty instalacyjnej w trybie "linux rescue") to widać partycję Fedory na dysku? Polecenie fdisk -l (opcja "-l" jak "list"). Jeśli tak, to czy partycja z Fedorą jest oznaczona jako bootująca? Rozumiem, że nie próbowałeś nawet odpalić Fedory po odtworzeniu z obrazu? Może chodzi o to, że zewnętrzny dysk był widziany jako drugi (/dev/hdb zamiast /dev/hda)? Chociaż nadal nie powinno to wpłynąć na "widoczność" partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Mi nigdy nie widziało;/ chociaż może w F7 albo F8 to zmienili. FC6 nie widziała mi FC4 na 100% a o żadnych zmianach w tym kierunku nie słyszałem, ani nie wyczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Mi nigdy nie widziało;/To dziwne, bo chociaż nigdy nie robiłem upgrade'u to zawsze w czasie instalacji miałem aktywna opcję wyboru wykonania aktualizacji od poprzedniej wersji. [EDIT]Oczywiście bez wskazania numerka tej starej wersji - po prostu instalator "widział", że jest jakaś inna Fedora w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 A może tak nadać LABEL partycjom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dalrid Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Nie do końca. Takie są zalecenia jeśli ktoś się upiera na upgrade, ale to nie zmienia faktu, że instalator powinien zauważyć na dysku istniejącą Fedorę - nie ma znaczenia czy chcesz zrobić upgrade z 6 na 8 czy z 3 na 8 BTW: Projekt Fedory zaleca wykonanie nowej instalacji. @Dalrid - jak odpalisz z płyty LiveCD (ew. z płyty instalacyjnej w trybie "linux rescue") to widać partycję Fedory na dysku? Polecenie fdisk -l (opcja "-l" jak "list"). Jeśli tak, to czy partycja z Fedorą jest oznaczona jako bootująca? Rozumiem, że nie próbowałeś nawet odpalić Fedory po odtworzeniu z obrazu? Może chodzi o to, że zewnętrzny dysk był widziany jako drugi (/dev/hdb zamiast /dev/hda)? Chociaż nadal nie powinno to wpłynąć na "widoczność" partycji. Juz odpowidam na pytania: Jak odpalam z instalki rescue to oczywiście widać partycję. Pomontowałem ją i moge na niej wszystko robić. Partycja jest widoczna. Na lapciaku mam również zainstalowanego XP (taki wymóg). Partcja ze kopiowanym obrazem ghosta jest ustawiona jako logiczna, ale....kiedy instalowałem na niej czystą instalację F8 i F6 po ponownym uruchomieniu instalki pytanie mnie o upgrade lub ponowną instalację. Próbowałem odpalać bez upgrade-u ale niestety bez skutku. Zewnętrzny dysk był widoczny jako sdb ale ghost kopiuje zawartość partycje a nie jej paramety, no chyba że się mylę i kopiuje również jej fizyczne właściwości (wątpię). Dziwne. Partycja spakowana jako ext2 z pełnym systemem plików, a mimo to fedora jej nie rozpoznaje. Nawet gdyby system plików był w jakiś przedziwny sposób uszkodzony, to i tak instalka powinna zaproponowac upgrade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Zewnętrzny dysk był widoczny jako sdb ale ghost kopiuje zawartość partycje a nie jej paramety, no chyba że się mylę i kopiuje również jej fizyczne właściwości (wątpię). "A disk image file is usually created based upon the sectors on the medium, ignoring its file system" http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_image Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dalrid Napisano Grudzień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 "A disk image file is usually created based upon the sectors on the medium, ignoring its file system" http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_image no dobra. jako ze img nie zadziałał, odtarowanie katalogów również, przystąpiłem do planu B. Poległa on na instalacji czystej F8 doinstalowanie kilku aplikacji. Środowisko bazodanowe (oracle) przeniosę w dniu dzisiejszym, poprzez przeniesienie całego katalogu (z partycji). Dołożenie zmiennych środowiskowych i będzie git. Oracle nie dodaje nic do innych katalogów jak te, które się mu wskazuje. Trudno myślałem, że na skróty będzie szybciej, ale w tej bocznej drodze było bagienko i utknąłem w nim na chwilę. Rezultaty przekażę niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi