waldis Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Mam problem z używaniem skanera z konta użytkownika. Po odpaleniu Gimpa i wybraniu opcji: pobierz z scanner coś tam dostaję taki komunikat: We wtyczce wystąpił nieodwracalny błąd: "xsane" (/usr/lib/gimp/2.0/plug-ins/xsane) Przerywając działanie w wyniku błędu wtyczka mogła uszkodzić wewnętrzny stan programu GIMP. Dla bezpieczeństwa zalecane jest zapisanie obrazów i ponowne uruchomienie programu. Z kolei podczas odpalania xsane-gimp z terminala pokazuje sie coś takiego: (process:5824): Gtk-WARNING **: This process is currently running setuid or setgid. This is not a supported use of GTK+. You must create a helper program instead. For further details, see: http://www.gtk.org/setuid.html Refusing to initialize GTK+. Takich problemów nie mam używając konta „root”, wszystko śmiga, aż miło. Ale chyba nie tędy droga do sukcesu? Myślałem, że pomoże: chmod 777 /usr/bin/xsane chmod 777 /usr/bin/xsane-gimp nie pomaga. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Znalazłem taki opis obejścia → http://lists.alioth.debian.org/pipermail/s...ber/008882.html Wprawdzie to dla mandarynki, ale na Fedorze też może zadziałać. Nie mam jak sprawdzić, bo nie mam już (sprawnego) skanera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 mi się udawało wg. tego sposobu http://lists.pld-linux.org/mailman/piperma...ril/000342.html pomaga nie tylko na PLD; widać to ponaddystrybucyjny problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 pomaga nie tylko na PLD; widać to ponaddystrybucyjny problemZdecydowanie ogólnolinuksowy. Stąd informacja pokazująca się razem z błędem → http://www.gtk.org/setuid.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Luty 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2008 mi się udawało wg. tego sposobu http://lists.pld-linux.org/mailman/piperma...ril/000342.html pomaga nie tylko na PLD; widać to ponaddystrybucyjny problem Spróbowałem tego sposobu. Wszystko się zgadza, tzn. polecenia ls pokazują to, co w tym opisie. Ale jak dałem: mount -o remount /proc/bus/usb/001/001 to otrzymałem: mount: can't find /proc/bus/usb/001/001 in /etc/fstab or /etc/mtab I co dalej? Opis podany przez WalDo jest dla mnie znacznie trudniejszy. Próbowałem zrozumieć, ale nie wiem, czy jak nie mam w etc/xinetd.d/ odpowiedniego pliku, to mam stworzyć nowy, i co w nim wpisać. Korzystam z xsane, a ten opis jest dla czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJKelvin Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Ja mam problem typu "jest skaner ale go nie ma" Mam Mustek Bearpaw 2400CU (piszą, że ten skaner kocha linuxy) ale....w systemie jest widoczny, natomiast jak odopalę jakiekolwiek narzędzie gdzie da sie importować coś ze skanera (GIMP, XSane), to wywala mi, że nie znaleziono skanera, a pakiet Sane mam zainstalowany. Co jest grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Październik 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 A jak przelogujesz się w terminalu na root`a i wpiszesz: sane, to coś się dzieje? Ja niestety muszę tak robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Z terminala sane-find-scanner scanimage > obraz.pbm a jak sane-find-scanner nie znajdzie sprzętu, to zajrzyj do logów /var/log/messages i do bazy sane /etc/sane.d/* czy wpis w konfiguracji odpowiada wykrytemu urządzeniu. W przypadku Twojego modelu wpis w /etc/sane.d/gt68xx.conf głosi 0x05d8 0x4002. @waldis -- problem dotyczy gtk. Czy da się skanować przez xsane, bez gimp-a, albo z samego scanimage? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Październik 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 @waldis -- problem dotyczy gtk. Czy da się skanować przez xsane, bez gimp-a, albo z samego scanimage? Da się xsane (scanimage nie mam), ale z konsoli pod root`em. Niestety nie mam teraz dostępu do tego komputera, a za trzy tygodnie chcę na nim F9 zainstalować (bo problem dotyczy F7). Czy w F9 jest to porawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Da się xsane (scanimage nie mam), ale z konsoli pod root`em. Niestety nie mam teraz dostępu do tego komputera, a za trzy tygodnie chcę na nim F9 zainstalować (bo problem dotyczy F7). Czy w F9 jest to porawione? scanimage musisz mieć, bo należy do sane-backends. Czy w F9 poprawiono nie wiem, bo używam F8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi