ciebanna Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Witam. Jestem zupełnym laikiem jesli chodzi o Fedorę, Ponieważ jednak bardzo chiałam na niej pracować zainstalowałam ja dziś. Instalacja przebiegła bez problemu ale w momencie ponownego włączenia komputera pojawia sie panel graficzny i prośba o hasło i nazwę uzytkownika. Przeczytałam, że jestem zalogowana jako root. Utworzyłam dwa nowe konta z hasłami i mimo, że pojawiają się one na panelu, hasła które podałam nie pasują - nadal nie moge się zalogować. Proszę o pomoc - chciałabym usunąć te nadliczbowe konta i w końcu wejść do trybu graficznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 [...] chciałabym usunąć te nadliczbowe konta[...]Alt+Ctrl+F1, login: root, hasło: powinnaś znać userdel <nazwa_usera_do_usunięcia> Dla pewności napisz jak tworzyłaś te konta. Może nie trzeba ich usuwać a wystarczy tylko ustawić na nowo hasła (jako root passwd <user>) [...] i w końcu wejść do trybu graficznego.Byle nie jako root, bo będziesz szybko płakać To może być niebezpieczne dla systemu, łatwo o nieodwracalną pomyłkę. A jaki desktop instalowałaś? Domyślnie czy zmieniałaś na KDE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Alt+Ctrl+F1, login: root, hasło: powinnaś znać userdel <nazwa_usera_do_usunięcia> Dla pewności napisz jak tworzyłaś te konta. Może nie trzeba ich usuwać a wystarczy tylko ustawić na nowo hasła (jako root passwd <user>) Byle nie jako root, bo będziesz szybko płakać To może być niebezpieczne dla systemu, łatwo o nieodwracalną pomyłkę. A jaki desktop instalowałaś? Domyślnie czy zmieniałaś na KDE? Baaaardzo dziekuję, udało sie usunąć konto. Po podłaczeniu do internetu udał sie mi nawet wejśc do trybu graficznego - nie wiem jaki wpływ na to mialo podłaczenie kabla z dostepem do sieci ale widocznie jakiś miało - pokazał sie panel domyslnej konfiguracji. W zasadzie nie mam zastrzeżeń i bardzo podoba mi sie uzytkowanie Fedory, ale niestey nie udało mi sie włączyć filmu co dla moich dzieci jest katastrofą. Komunikat - brak kodeków. Czy istnieje jakaś mozliwośc prostego pobrania i jeszcze prostszego zainstalowania potrzebnych elementów wo odtwarzania filmów? Będe wdzieczna za odpowiedź Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Ściągnij tę paczkę: http://www3.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/...0071007.tar.bz2 Rozpakuj i (z roota) skopiuj wszystkie zawarte w niej pliki do folderu /usr/lib/codecs (pliki, nie folder). Możesz dla pewności skopiować je (lub utworzyć dowiązanie) również do folderu /usr/lib/win32. Następnie zainstaluj e.g. gmplayer: yum install mplayer* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Ściągnij tę paczkę: http://www3.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/...0071007.tar.bz2 Rozpakuj i (z roota) skopiuj wszystkie zawarte w niej pliki do folderu /usr/lib/codecs (pliki, nie folder). Możesz dla pewności skopiować je (lub utworzyć dowiązanie) również do folderu /usr/lib/win32. Następnie zainstaluj e.g. gmplayer: yum install mplayer* Dziekuje za odpowiedź, Ściągnełam wskazaną paczkę, ale niestety nie wiem jak znaleźć folder /usr/lib/codecs oraz drugi /usr/lib/win32. Jak juz pisałam są to moje poczatli z linuksem więc bardzo prosze o podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Zaloguj się na roota: su - kreska jest istotna, podaj hasło, następnie odpal managera plików. Jeśli korzystasz z Gnome, wpisz "nautilus", jeśli z KDE "konqueror". Następnie po prostu przejdź do tych folderów, tak jak to robiłaś w windowsowym managerze ('komputer'=>"system plików" => usr/lib/codecs). Kiedy skończysz, zamknij manager i z konsoli wydaj polecenie z wcześniejszego mojego postu, aby zainstalować mplayer. Poczytaj w wolnej chwili artykuły na temat podstaw linux-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Dziekuje za odpowiedź, Ściągnełam wskazaną paczkę, ale niestety nie wiem jak znaleźć folder /usr/lib/codecs oraz drugi /usr/lib/win32. Jak juz pisałam są to moje poczatli z linuksem więc bardzo prosze o podpowiedź Znalazłam też folder /usr/lib ale nie ma tam folderu codecs ani win 32. Czy mam je utworzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2008 Jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Jasne. Srdecznie dziekuje, udało mi sie dzieki Waszej pomocy bez problemów zainstalować MPplayer. To moja pierwsza udana instalacja w Linuksie. Problem niestety jest taki, że mimo dodania kodeków w obu wsponainych folderach nadal nie odtwarzają się filmy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 nadal nie odtwarzają się filmy.Opisz dokładniej. Jakie to filmy? Czy to pliki divx (.avi) czy coś na DVD lub (S)VCD? Spróbuj uruchomić mplayer z terminala, to będzie widać na ekranie jakie są błędy przy próbie uruchomienia. Jeśli to pliki .avi na płytce, to po zamontowaniu wystarczy z terminala wpisać mplayer <ścieżka do pliku>/<nazwa pliku> w przypadku filmu na DVD powinno wystarczyć mplayer dvd://1 Dlaczego tak a nie inaczej to poczytaj w "man mplayer". A może w ogóle chodzi o odtwarzanie filmów w przeglądarce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Opisz dokładniej. Jakie to filmy? Czy to pliki divx (.avi) czy coś na DVD lub (S)VCD? Spróbuj uruchomić mplayer z terminala, to będzie widać na ekranie jakie są błędy przy próbie uruchomienia. Jeśli to pliki .avi na płytce, to po zamontowaniu wystarczy z terminala wpisać mplayer <ścieżka do pliku>/<nazwa pliku> w przypadku filmu na DVD powinno wystarczyć mplayer dvd://1 Dlaczego tak a nie inaczej to poczytaj w "man mplayer". A może w ogóle chodzi o odtwarzanie filmów w przeglądarce? Dzięki, poczytałam mplayer. Udało mi sie dzięki Twoim radom odtworzyć DVD ale avi jeśli jest kilka na płycie- nie chce się otwierać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Napisz w jaki sposób próbujesz otworzyć jedno z kilku avi znajdujących się na płycie. Najlepiej, jeśli zrobisz to z konsoli w sposób, jaki podał WalDo (tylko nie ten dotyczący DVD). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Napisz w jaki sposób próbujesz otworzyć jedno z kilku avi znajdujących się na płycie.Istotne jest jeszcze żeby płyta była zamontowana. Nie pamiętam czy domyślnie płyty z danymi są montowane automatycznie, bo mam to u siebie to powyłączane (wolę ręcznie montować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 imo warto jeszcze spróbować totema. Wersje kodekowaną zainstalujesz poleceniem : su - echo -e "remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell a potem jeszcze: yum install gstreamer-plugins-ugly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciebanna Napisano Luty 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 imo warto jeszcze spróbować totema. Wersje kodekowaną zainstalujesz poleceniem : su - echo -e "remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell a potem jeszcze: yum install gstreamer-plugins-ugly Wszystkim BARDZO DZIĘKUJĘ. Udało mi się zainstalować Xtotem i ściągnąć dodatkowe kodeki (yum install xine-lib-extras-nonfree). Wszystko (_na prawdę_ → naprawdę) ORT pięknie działa. To budujące znajdować wsparcie w Waszym Forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi