MC' Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Witam dziś zainstalowałem sobie yum update kernel 2.6.24 i niestety klops po Red Hat Nash 6.0.9(?) dostaję błędy typu ata400:cmd c4/00:08 ..... Więc usunąłem 2.6.24 yumem razem z jego kmod-nvidia ale.... nie usunął mi kernel-headers i teraz (chyba z tego powodu) nie mogę zainstalować kmod-nvidia dla poprzedniego 2.6.23 jądra, które dział dobrze bo wywala mi masę innych pakietów. Jak mogę zainstalować w takiej sytuacji sobie stery nvidi Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 rpm -e kernel-headers yum install kernel-headers-`uname -r` A jak nie ma starszych w repo to ściągnąć ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 ... Jak mogę zainstalować w takiej sytuacji sobie stery nvidi kernel-headers jest ważny tylko dla kompilacji programów: rpm -q --whatrequires kernel-headers zwraca glibc-headers, a drzewo zależności obejmuje u mnie tylko glibc-devel i gcc. Zatem -- wiedząc co czynię -- poważyłbym się na usunięcie nowego kernel-headers z naruszeniem zależności rpm --erase --nodeps kernel-headers po czym natychmiast zainstalowałbym poprzednią wersję. Nie widzę bezpośredniego związku nieodinstalowanego kernel-headers z niemożnością powrotu do starego kmod-nvidia. Niestety, w tej chwili nie mam dostępu do stacji z NVidią. Ale zdaje mi się, że kmod-nvidia-<wersja> jest odinstalowywany przez yum-a dopiero przy wyrzucaniu kernela, co domyślnie ma miejsce przy wersji trzeciej od końca (opcja w includeonlyn). Z tego punktu widzenia sądzę, że przy Twoim poprzednim kernelu kmod-nvidia po prostu jest. No, ale mogę się mylić. Natomiast pakiet o krótkiej i wdzięcznej nazwie kmod-nvidia jest metapakietem, który będzie Ci chciał instalować najnowszy kmod-nvidia-<wersja> z zależnościami, czyli w tym przypadku z kernelem 2.6.24. Dla instalacji sterownika pod swoje jądro musisz podać pełną nazwę odpowiedniego pakietu. znajdziesz ją w repo livny, a zapewne także w swoich logach. Jednaj zanim to zrobisz, sprawdź czy na pewno się go pozbyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Ale zdaje mi się, że kmod-nvidia-<wersja> jest odinstalowywany przez yum-a dopiero przy wyrzucaniu kernela, co domyślnie ma miejsce przy wersji trzeciej od końca (opcja w includeonlyn). Z tego punktu widzenia sądzę, że przy Twoim poprzednim kernelu kmod-nvidia po prostu jest. No, ale mogę się mylić. No niestety, ale kiedy instaluje się kmoda na nowsze jądro, to stary jest wywalany bez względu na to czy kernel również jest usuwany czy nie. Trochę głupie podejście niestety powodujące sporo problemów (sam rółwnież ich doświadczyłem). Nie wiem czy tak też jest w f8, ale w rawhide na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Marzec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Niestety po: rpm --erase --nodeps kernel-headers i próbie yum install kernel-headers-`uname -r` ... No package kernel-headers-2.6.23.14-115.fc8 available a z kolei yum install kmod-nvidia-`uname -r` chce przeklęŧego 2.6.24 Więc teraz nie mam i nie mogę zainstalować ani kmod-nvidia ani kernel-headers :lammer: Zciągać rpm'y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 a z kolei yum install kmod-nvidia-`uname -r` chce przeklę?ego 2.6.24 Więc teraz nie mam i nie mogę zainstalować ani kmod-nvidia ani kernel-headers :lammer: Spokojnie. Wylistuj yum list kmod-nvidia* i zainstaluj yum-em tego, który jest dla Twojego jądra (zapewne jest to kmod-nvidia-2.6.23.15-137). Możesz też użyć rpm-a. Tak jak pisałem, kmod-nvidia jest metapakietem instalującym najnowszy moduł + zależności. Moduły mają nazwy zaczynające się od kmod-nvidia, ale dłuższe, z numerem wersji jądra. Podobne listowanie wskażę ci dokładną nazwę pakietu kernel-headers -- i tu problem, bo rzeczywiście nie ma go już w repo. Ale nie jest to tragedia: nowy kernel-headers nie wymaga nowego kernela. A starego też sie da znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Właśnie, jest jakis plugin albo cokolwiek żeby zatrzymać usuwanie kmod-nvidia przy upgradzie jąderka? Bo jak cos sie dzieje to tylko ręcznie potem można sie bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 yum-protect-packages / yum-versionlock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Witam dziś zainstalowałem sobie yum update kernel 2.6.24 i niestety klops po Red Hat Nash 6.0.9(?) dostaję błędy typu ata400:cmd c4/00:08 ..... Więc usunąłem 2.6.24 yumem razem z jego kmod-nvidia ale.... nie usunął mi kernel-headers i teraz (chyba z tego powodu) nie mogę zainstalować kmod-nvidia dla poprzedniego 2.6.23 jądra, które dział dobrze bo wywala mi masę innych pakietów. Jak mogę zainstalować w takiej sytuacji sobie stery nvidi Z góry dzięki za pomoc Robiłem podobny numer ale z poprzednim jądrem i nie było problemu tylko że ja używałem Yumex-a. Tu masz wszystkie potrzebne pakiety dla nvidii: http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/8/ Ściągnij je a potem możesz instalować yumem lub rpm. Jak dalej są problemy to masz jeszcze opcje rpm -i --force . U mnie jądro 2.6.24 działa bez problemu mam wersje x86_64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 yum install kernel-headers-`uname -r` Odpuść sobie wersję. Po prostu yum update kernel-headers chce przeklętego 2.6.24 A pracujesz na 2.6.24? Co mi się zdaje, że próbujesz to robić z 2.6.23 a linux głupi nie jest. Instaluje nagłowki, kmod-* itp dla wersji aktualnie wykorzystywanej przez system. Pokaż co Ci zwraca uname -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 WalDo: wiem, że z reguły nie masz czasu, ale czy mógłbyś przeczytać ten wątek od początku?? MC' pisze, że na jądrze 2.6.24 wywala mu błędy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Waldo: nvidia nie działa ze sterami > 2.6.24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 WalDo: wiem, że z reguły nie masz czasuZłośliwiec Dobra juz nie będę się odzywał Fakt, że straciłem w końcu wątek czy chodzi o instalację kernela, sterów czy nagłówków Bo w zasadzie w żadnym z tych wypadków nie widzę problemu z downgrade. Wydaje mi się, że wystarczy odinstalować nowsze wersje, przelogować się na starszy kernel i po sprawie. O ile wiem, to livna przechowuje jedną wersję wstecz co najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Złośliwiec Dobra juz nie będę się odzywał Fakt, że straciłem w końcu wątek czy chodzi o instalację kernela, sterów czy nagłówków Bo w zasadzie w żadnym z tych wypadków nie widzę problemu z downgrade. Wydaje mi się, że wystarczy odinstalować nowsze wersje, przelogować się na starszy kernel i po sprawie. O ile wiem, to livna przechowuje jedną wersję wstecz co najmniej. Na ja naliczyłem 10 wersji w dół Nvidia działa na jądrze 2.6.24. Mam GF 7300 GT i wszystko działa bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Marzec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2008 Witam, wiem że trochę leniwie ale też mam mało czasu na szperanie. Ja dla odmiany po aktualizacji na kmod-nvidia-169.12-2.lvn8, kmod-nvidia-169.12-2.lvn8 mam problem ze startem X-ów. Muszę tam podawać hasło roota i największą znaleziona rozdzielczością jest 800x600. Nie mam teraz czasu sie grzebać w xorgu ani ustawieniach sterów. Czy najnowsza paczka (i kiedy wyjdzie) ma to naprawić ?.Czy ktoś już to robił, mógłby napisac co i jak szybko przeinstalować ?. Swoją drogą zaczyna mnie to wkurzać bo to już któryś kolejny problem po update, niedługo zacznę się bać aktualizować jak zobaczę nowy kernel (miałem tak kiedyś jak administrowałem Windows 2003 Server ). Czy aby ktoś nie za bardzo pospiesza z aktualizacjami (takie pytanie retoryczno pytające ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi