miodo Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Wiecie może jak w Gnome ustawić na każdym pulpicie inną tapetę? W KDE jest taka opcja, to wiem ale nie przepadam za tamtym środowiskiem . Czy da radę ustawić animowaną tapetę(np. w formacie .gif)tak aby "animowała" się na pulpicie? Bo jeśli ustawi się takową animację jako tło to jest ona statyczna . I jeszcze jedno pytanko - jak się nazywa taki pasek, na którym znajdują się ikony, które po najechaniu kursorem na nie powiększają się? No i jak to uzyskać na Linuksie? Na windzie takie coś było jak instalowałem Vista cośtam(wygląd visty w xp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 ten pasek to avant-window-navigator i jeszcze jakieś dodatki do niego to awn-extras-applets reszty nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miodo Napisano Kwiecień 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2008 No fajnie, wywala błąd, potrzebuje Compiza Error: Screen isn't composited. Please run compiz (-fusion) or another compositing manager. Compiz mi sie nie odpali, mam grafe Intela :/ Da rade coś zdziałać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2008 Compiz mi sie nie odpali, mam grafe Intela :/A jaką dokładnie masz tę kartę graficzną, bo intele są jako-tako obsługiwane. U mnie na GMA950 bez problemu compiz chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2008 możesz też użyć xcompmgr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miodo Napisano Kwiecień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2008 Dzięki, xcompmgr działa Co do reszty, nikt nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Dobra wiem jak zrobić animowaną tapetę, trzeba zrobić prosty plik xml, przykładowy jest w systemie ale nie pamiętam gdzie więc podam co urodziłem w 5minut. 1. potrzebne są 3 obrazki: 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg, (oczywiście mogą być inne:png, svg i więcej ) Obrazki mają być statyczne, nie animowane gif. 2. plik slajdy.xml (w komentarzach wyjaśnione co i jak) Ten plik robi dokładnie to samo co taki gif, czyli wyświetla kilka obrazów sekwencyjnie co określony czas, po czym zapętla proces. <background> <starttime> <!-- animacia rozpocznie się: --> <year>2008</year> <month>04</month> <day>01</day> <hour>00</hour> <minute>00</minute> <second>00</second> </starttime> <!-- 1 obraz --> <static> <duration>1.25</duration> <!-- czas wyświetlania w sekundach (mogą być ułamki sekund) --> <file>/home/lucas/cosmos/1.jpg</file> <!-- pełna ścieżka do obrazu --> </static> <!-- efekt przejścia między obrazem 1 i 2 (nie wymagany) --> <transition type="overlay"> <duration>0.05</duration> <from>/home/lucas/cosmos/1.jpg</from> <to>/home/lucas/cosmos/2.jpg</to> </transition> <!-- 2 obraz--> <static> <duration>1.25</duration> <file>/home/lucas/cosmos/2.jpg</file> </static> <!-- efekt przejścia między obrazem 2 i 3 --> <transition type="overlay"> <duration>0.05</duration> <from>/home/lucas/cosmos/2.jpg</from> <to>/home/lucas/cosmos/3.jpg</to> </transition> <!-- 3 obraz --> <static> <duration>1.25</duration> <file>/home/lucas/cosmos/3.jpg</file> </static> <!-- efekt przejścia między obrazem 3 i 1 --> <transition type="overlay"> <duration>0.05</duration> <from>/home/lucas/cosmos/3.jpg</from> <to>/home/lucas/cosmos/1.jpg</to> </transition> <!-- tu animacja zapętla się i ponownie wyświetla obraz 1 --> </background> 3. Teraz zmienić tapetę pulpitu, wskazując zamiast obrazu plik slajdy.xml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 (...)przykładowy jest w systemie ale nie pamiętam gdzie /usr/share/backgrounds/infinity/infinity.xml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miodo Napisano Kwiecień 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2008 Jeszcze jedno pytanko odnośnie tych tapet - mogę użyć więcej niż 3 obrazków? Bo nie wiem czy jest sens się męczyć ze skomplikowaną animacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2008 Zacytuje samego siebie "oczywiście mogą być inne:png, svg i więcej" (widocznie zrozumiałeś więcej formatów, a mi chodziło o więcej obrazów, sorry za nie jasność ), czyli śmiało rób animację z ilu obrazów chcesz. Musisz tylko wyedytować plik xml, w komentarzach jest wszystko wyjaśnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi