Jan Koprowski Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 W sumie pytanie jak tytule. Chodzi o to, aby dowiedzieć się, zobaczyć gdzie jakaś paczuszka nawtykała swoje pliki, gdzie jej szukać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Koprowski Napisano Maj 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Znalazłem w tym świetnym poradniku: http://www.idevelopment.info/data/Unix/Lin...MCommands.shtml Co nie zmienia faktu, że nadal jestm ciekaw jak to zrobić w yum (swoją drogą tutaj trzeba dodać, że najpierw sprawdzić w yum jak się paczka dokładnie nazywa bo polecenie to jest Case Sensitive na nazwę paczki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 W yumie tego nie zrobisz, po to masz właśnie polecenie niższego poziomu jakim jest rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 Znalazłem w tym świetnym poradniku:A wystarczyłby "man rpm" (swoją drogą tutaj trzeba dodać, że najpierw sprawdzić w yum jak się paczka dokładnie nazywa bo polecenie to jest Case Sensitive na nazwę paczki)A dlaczego w yum a nie przez rpm Np. VMware, Vmware czy vmware?rpm -qa | grep [vV][mM]ware A yum jest "tylko" nakładką na rpm - celem tego projektu nie było zastąpienie RPM czymś innym a utworzenie narzędzia rozwiązującego i automatycznie doinstalowującego zależności, czyli wyzwalającego od tzw. piekła zależności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 a w yumex się zobaczy, bez magicznych komend tak wiem, żadna magia, ale ja nigdy nie umiem się nauczyć po 5 przełączników do tych wszystkich komend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2008 W Fedorze 9 PackageKit pokazuje jakie i gdzie kazda paczka instaluje pliki w niej zawarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Koprowski Napisano Maj 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2008 Jestem trochę rozpieszczony przez modele bezpieczeństwa we FreeBSD i dla mnie rpm - yum to abstrakcja... Fedora 9 na serwerze postanie w czerwcu - na razie stoi stara wersja, ale dobrze wiedzieć. A co do nakładek na yum - to to jest serwer i tam nie ma dostępu do Xów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Pewnie problem już rozwiązany, ale ponieważ jakiś czas temu sam odczuwałem podobny ból, walcząc z kanadyjskim wyrobem o nazwie OpenBSD załączam skróty zwalniające z czytania i myślenia. Też wtedy potrzebowałem ciepłego słowa. # rpm -qf /system32/winver.exe do jakiej paczki należy file winver.exe # rpm -ql mssql listuj zawartość paczki mssql # rpm -qa --filesbypkg tu chyba nie ma co tłumaczyć "q" to query, a "a" oznacza all Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi