Skocz do zawartości

Kolorwe Paski. Film.

Deusgut

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne problem z Xorg, rozdzielczością itp. Były tematy na forum - poszukaj. Niekoniecznie związane z Anakondą tylko kolorowymi paskami po załadowaniu X-ów.

No i zawsze możesz spróbować instalacji w trybie tekstowym. Tylko nie pytaj jak to zrobić. Sam poszukaj → google.pl "site:fedora.pl <szukane wyrazy>"

[EDIT]Jeszcze dodam tylko, ze z konfiguracji sprzętowej prawdopodobnie najciekawsze jest to czego nie podałeś ;) Model monitora, jego rozdzielczość, częstotliwości odświeżania itd

A wiec tak mój monitor to CRT Samsung SyncMaster 753DFX , odświeżanie 85Hz z racji iż jest to 17 cali to rozdzielczość wynosi 1024 x 768. Szczerze rozwiązania problemu nie znalazłem. Ze wszystkimi Linuxami miałem taki problem ale dopiero pod instalacji podczas 1 uruchomienia, pobierałem wtedy w trybie textowym sterowniki , edytowałem xorga i śmigało .. Co do instalacji w trybie textowym w pewnym momencie pokazuje mi jakis błąd i koniec ..

Na początku przeczytaj sobie to: http://docs.fedoraproject.org/install-guid...in-options.html może pomóc uruchomienie dopisanie linux resolution=1024x768 , jak nie pójdzie przeglądnij sobie wszystkie opcje na stronie http://fedoraproject.org/wiki/Anaconda/Options i próbuj te które wydają się być związane z obsługą grafiki np. lowres . U mnie takie paski pojawiały się kiedy chciałem anulować instalację.

Przecież ja go jeszcze nie zainstalowałem xD A tak btw. pobrałem CentOS 5.1 i mam ten sam problem .. bootuje płyte wybieram zeby zainstalował system wszystko sie ładuje dochodzi do momentu "probing NV43 geforce 6800" czy jakoś tak .. ekran na chwile robi sie czarny i wyskakują "kochane" kolorowe paski .. Totalna załamka naprawde nie wiem co ejst :P Anaconda rlz lol .. :angry:<_<:blink:

A wiec tak mój monitor to CRT Samsung SyncMaster 753DFX
Miałem do niedawna taki sam monitor i nigdy nie musiałem nic dłubać przy instalacjach.

Tak jak sugerował Adi1981 wypadałoby sprawdzić czy nie ma podobnego zgłoszenia na bugzilli i jeśli nie, to zgłosić.

Nie znam się na tym, ale sądząc po tym co widać w Googlach to jakby coś nie tak z Anacondą → http://www.google.pl/search?hl=en&q=%2...G=Google+Search

Na jakich sterownikach działa Ci po instalacji? Możesz spróbować odpalić jeszcze instalkę z jakimś sterownikiem linux xdriver=nv albo nawet linux xdriver=nv resolution=1024x768.

Piwo dla Ciebie :P zamiast linux xdriver=nv odpaliłem linux xdriver=vesa i poszło. CentOS nie spodobał mi sie .. zainstalowałem Fedore instalacja ładnie poszła i pojawił sie kolejny problem. Wybieram system z GRUB'a i po chwili "Sync out of range" wie ktoś jak wejsc do trybu textowego ? Bo inaczej nie zmienię xorga ^^ ..

Piwo dla Ciebie :P zamiast linux xdriver=nv odpaliłem linux xdriver=vesa i poszło. CentOS nie spodobał mi sie .. zainstalowałem Fedore instalacja ładnie poszła i pojawił sie kolejny problem. Wybieram system z GRUB'a i po chwili "Sync out of range" wie ktoś jak wejsc do trybu textowego ? Bo inaczej nie zmienię xorga ^^ ..

w grubie dodaj na końcu linii z kernelem cyfrę 3

W sumie to po wcześniejszym poście myślałem, że jednak się nie domyślisz o co chodziło, a jednak... A co do out of range to splashscreen powoduje przekroczenie zakresu, możesz go wyłączyć usuwajać wpis rhgb z parametrów jądra (tam gdzie 3 dopisujesz, żeby wejsć do tekstowego), albo ustawić framebuffer na rozdzielczość 680x480, wtedy będziesz mógł zachować splasha.

Ctrl+Alt+F1 przychodzisz do konsoli tekstowej i edytujesz xorg.

Wg moich obserwacji RHGB korzysta z wpisów z xorg.conf więc liniki "modeline" + "Option PrefferedMode" powinny

skorygowac problem "out of sync".

Modeline najlepiej wygererować uzywając polecenia "gtf rozdz_pozioma rozdz_pionowa częstotliwość"

Doskonały artykuł apropos konfiguracji monitora

http://wiki.debian.org/XStrikeForce/HowToRandR12