ivellios Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Szczerze mówią, zainstalowałem rok temu F8 i liczyłem, że jak przyjdzie 9 to będzie lepiej, ale oczywiście się nie da liczyć na twórców tego systemu, bo co dystrybucja to gorzej chodzi (nie tylko wolniej, ale i niestablinie). O co chodzi? 1) Firefox notorycznie zmula z odpaleniem. Od F8 mam z tym problem, a może i od F7. Po prostu chwilę widać ikonke uruchamiania, potem cisza i dopiero nagle po jakimś czasie się pojawia. W zasadzie średnio istotna póki co sprawa 2) Sieć nie działa w F9. Zainstalowałem. Niby ładnie pieknie KDE4 chodzi, ale sieć nie działa. Ustawiam konfigurację, wyświetla, że połaczenie przewodowe jest ustanowione, i jak pinga puszczam to idzie w sieć CZASAMI. Znacyz po wielu ciężkich walkach do googla poszło :? Ale już np. na wp.pl czy interia.pl nie raczyło. No i oczywiście nawet google w przeglądarkach nie wchodzi (ani FF, ani Conq, ani nawet links), czyli sieć niby jest, a jakoby jej nie było wcale. Niby taka rewelacja, że nowa wersja, a to chyba kolejne pogrążenie. Powoli zaczyna się jednak ujawniać prawda, że jak nie zapłacisz, to podstawowo dobrze miał nie będziesz. Windows to przynajmniej nie wysypuje się na podstawowych elementach, choć trochę kosztuje. Jakieś idee co do sieci? Bo ja nie mam pojęcia czemu to znowu nie chce ruszać :? a czekał na następną wersję już nie będę i chyba się przesiądę na inną dystrybucję (LEPSZĄ!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 [Off Topic] Chcesz jakieś konkretnej porady, czy tylko wpadłeś pomarudzić jakie z tych wszystkich programistów głąby i jaka to F9 nieudana? Bo nie wiem czy wątek tu zostawić czy przenieść do "Sieci" czy może po prostu do "Hyde Park"? Albo najlepiej na jakieś forum windowsowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Windows to przynajmniej nie wysypuje się na podstawowych elementach, choć trochę kosztuje. Szkoda, że nie ma ikonki ROTFL bo w tym miejscu by się wybitnie przydała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Szczerze mówią, zainstalowałem rok temu F8 i liczyłem, że jak przyjdzie 9 to będzie lepiej, ale oczywiście się nie da liczyć na twórców tego systemu, bo co dystrybucja to gorzej chodzi (nie tylko wolniej, ale i niestablinie). O co chodzi? 1) Firefox notorycznie zmula z odpaleniem. Od F8 mam z tym problem, a może i od F7. Po prostu chwilę widać ikonke uruchamiania, potem cisza i dopiero nagle po jakimś czasie się pojawia. W zasadzie średnio istotna póki co sprawa 2) Sieć nie działa w F9. Zainstalowałem. Niby ładnie pieknie KDE4 chodzi, ale sieć nie działa. Ustawiam konfigurację, wyświetla, że połaczenie przewodowe jest ustanowione, i jak pinga puszczam to idzie w sieć CZASAMI. Znacyz po wielu ciężkich walkach do googla poszło :? Ale już np. na wp.pl czy interia.pl nie raczyło. No i oczywiście nawet google w przeglądarkach nie wchodzi (ani FF, ani Conq, ani nawet links), czyli sieć niby jest, a jakoby jej nie było wcale. Niby taka rewelacja, że nowa wersja, a to chyba kolejne pogrążenie. Powoli zaczyna się jednak ujawniać prawda, że jak nie zapłacisz, to podstawowo dobrze miał nie będziesz. Windows to przynajmniej nie wysypuje się na podstawowych elementach, choć trochę kosztuje. Jakieś idee co do sieci? Bo ja nie mam pojęcia czemu to znowu nie chce ruszać :? a czekał na następną wersję już nie będę i chyba się przesiądę na inną dystrybucję (LEPSZĄ!) Odp 1 to co jest w F9 to jest wersja F3 beta i muszę przyznać, że jak na razie to chodzi jak czołg i nie ma co się temu dziwić bo to wersja beta, Odp 2 wejdź w usługi i zobacz czy jest uruchomiona usługa Network bo prawdopodobnie nie jest włączona z czym też się zetknąłem ale w Gnome i przy okazji wyłącz network managera. Z tego co zdążyłem zauważyć to F9 jest tylko trochę lepsza od F8 chociaż dopiero to będzie można obiektywnie ocenić za parę miesięcy . W F9 jest problem z Grubem tzn. nie chce się instalować w innym miejscu niż MBR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 A mi F9 chodzi bardzo przyjemnie, cieszy mnie to, że jest w końcu java na przegladarki 64 bitowe firefoxa i epiphany ( niestety jest problem z instalacją opery), sieć bezprzewodowa chodzi mi o wiele lepiej, niż na F8 ale niepokoi mnie to, że chcąc korzystać z Totem wyskakuje mi informacja aby zakupić kodeki, za 28, 16 lub 7 euro Kodeki zawsze instaluję tak samo (na xine nie reklamuje mi niczego) i nigdy nie spotkałem się z takim czyms, mam nadziej, ze to nie idzie w zlym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Z kodekami to standard ze trzeba placic, w USA jest wszystko opatentowane i za pierdniecie np. w sciane trzeba placic. To dla tych osob jest opcja kupna jesli chca byc legalni i zeby ich FBI nie sciagla . A dla innych jest livina i zawsze bedzie (chyba ze w UE tez to wprowadza i wtedy nawet bashu fora nie uzyjesz, bo ktos to opatentuje). Mi F9 chodzi duzo lepiej niz wczesniejsze wersje. Szybciej, no i yum w koncu uzyskal znosna szybkosc A posta moglibyscie do kosza dac bo poziom niski .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 F9 zainstalowałem wczoraj i jedyne z czym mam problem, to ustawienia gdm-a - z jakiegoś powodu nie ma ikonki w menu, a jeszcze nie miałem czasu poszukać głębiej w plikach. Poza tym chodzi szybciej niż F8(przynajmniej u mnie ). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Pozwolicie, że przeniosę od działu "Hyde Park". Z administracją systemem niewiele ma to wspólnego. Kolejny wątek nt. "u mnie działa - a u mnie nie działa". Standard przez 1-2 miesiące po wydaniu nowej wersji. Jeśli to kogoś w ogóle obchodzi, to u mnie "nie działa" Przy czym wiem, że "nie działa" oznacza, że nie umiem sobie (jeszcze) poradzić z konfiguracją kilku rzeczy, ale zamiast lamentować staram się coś poprawić, wyszukać na forum i w Googlach porady jak zwalczyć błędy, które u mnie występują itp. A jak się komu nie chce, to... faktycznie tylko Windows pozostaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jondrzej Napisano Maj 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2008 Szczerze mówią, zainstalowałem rok temu F8 i liczyłem, że jak przyjdzie 9 to będzie lepiej, ale oczywiście się nie da liczyć na twórców tego systemu, bo co dystrybucja to gorzej chodzi (nie tylko wolniej, ale i niestablinie). O co chodzi? 1) Firefox notorycznie zmula z odpaleniem. Od F8 mam z tym problem, a może i od F7. Po prostu chwilę widać ikonke uruchamiania, potem cisza i dopiero nagle po jakimś czasie się pojawia. W zasadzie średnio istotna póki co sprawa 2) Sieć nie działa w F9. Zainstalowałem. Niby ładnie pieknie KDE4 chodzi, ale sieć nie działa. Ustawiam konfigurację, wyświetla, że połaczenie przewodowe jest ustanowione, i jak pinga puszczam to idzie w sieć CZASAMI. Znacyz po wielu ciężkich walkach do googla poszło :? Ale już np. na wp.pl czy interia.pl nie raczyło. No i oczywiście nawet google w przeglądarkach nie wchodzi (ani FF, ani Conq, ani nawet links), czyli sieć niby jest, a jakoby jej nie było wcale. Niby taka rewelacja, że nowa wersja, a to chyba kolejne pogrążenie. Powoli zaczyna się jednak ujawniać prawda, że jak nie zapłacisz, to podstawowo dobrze miał nie będziesz. Windows to przynajmniej nie wysypuje się na podstawowych elementach, choć trochę kosztuje. Jakieś idee co do sieci? Bo ja nie mam pojęcia czemu to znowu nie chce ruszać :? a czekał na następną wersję już nie będę i chyba się przesiądę na inną dystrybucję (LEPSZĄ!) Witam! Po instalce F9 Te same problemy mnie trapiły jak u Ciebie 'IVELLIOS'. Lisek 'Firefox' przymula, a z netem są jajca po każdym restarcie systemu, gdyż go jest wtedy brak. Rozwiązaniem (braku internetu) póki co jest wchodzenie w ustawienia sieci i po prostu AKTYWACJA połączenia!!!!!!! No wtedy sieć się pojawia i moge po niej buszować. Niestety jest to męczące non stop po restarcie AKTYWOWAĆ połączenie, ale póki co wybaczam im te niedogodności:D Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 ja se dodałem do pliku /etc/rc.local linijkę ifup eth0 jeśli masz zwykła kartę ethernet to wpisujesz eth0 jeśli np wifi to wlan lub ath lub jeszcze jakieś inne cuda Jak się nazywa twoje urządzenie możesz sprawdzić przez polecenie ifconfig ... wszystkie te kombinacje wykonuje się z roota su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Co do firefoxa to z tego co zasłyszałem tu i ówdzie to problem z nową wersją sqlite, której używa firefox. Być może zostanie to wycofane do wcześniejszej wersji, z którą działał dobrze, ale nie jestem w stanie powiedzieć czy to dla F9 czy dla F10. Natomiast co do sieci to jest przede wszystkim problem z ustawieniem NM i jego współdziałaniem z s-c-n. Póki co te aplikacje się niezbyt jeszcze lubią, choć z każdym kolejnym wydaniem dcwb poprawia coraz więcej bugów i coraz lepiej to działa. Choć czasem trzeba trochę pokopać i ustawić na początek samemu. Na BZ można znaleźć kilka zgłoszeń o podobnych problemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Sprawa wlan0 lub jak kto woli bezprzewodowści jest troszkę rozległa bowiem np jakaś karta sieciowa pod PCI instalowała się bez problemów i chodziła bez problemów (nie u mnie) zaś Ralink podpisany w FC jako rt73usb (na stronie Ralink chyba też tak podpisany) trzeba było się minutkę pomęczyć ze źródłami i małą kompilacją co i tak w porównaniu do męczarni ze skryptami Neostrady na Aurox 9.3 (czy tam 9.4) to jest pryszcz...i po update na FC9 nadal wszystko chodzi co prawda czasami raz od wielkiego dzwonu nie zaskoczy przy uruchamianu się ale wystarczy włączyć system-config-network (Administracja--->sieć) dać dezaktywuj potem aktywuj i chodzi Problem to był przy 2.6.24 Kernel jeśli mnie pamięć nie myli gdzie zrobił mi zamieszanie z grafiką, że pod tym chodziła grafa a pod starym net przez co miałem 5 minutek (no może więcej) roboty aby wywalić nowy Kernel, przywrócić starą grafę i modlic się o poprawki FF3 beta 5 jak narazie jakoś chodzi przede wszystkim nie robi się overload pamięci, że po dłuższym używaniu trzeba było go resetować, by chodził płynnie (mówiłem na to, że stos się przeładowuje ale pewnie błędnie nazwałem) Windows nie wysypuje się na podstawowych elementach??? ROTFL zaiste tu potrzebne a nawet LMAO z DeviantArt... włącz sobie Vista i Winampa zawiesiło się całkpowicie na trzeciej minucie i 21 sekundach SAM WINAMP...co to jeszcze było...aha pasjansik się gryzł z Antywirkiem i zawieszał cały system (albo i nie gryzł się a poprostu zawieszał) więc pomyśl parę razy zanim będziesz takie Utopie tu przytaczał xD (bez urazy ale to zdanie naprawde brzmiało marzycielsko ) Co jeszcze zostało...KDE 4...no przyznaję jest bardzo ładny ale przez te zmiany musiałem spędzić kilka minut na przyzwyczajaniu się i stwierdzam, że jest całkiem fajny tylko pulpit jakiś nie ten...zbyt przypomina GNOME (podgląd obrazów i ogółem troszkę nieswoje te ikonki) Meh jest dobrze trzeba tylko poczekać troszkę Obiecana emotka ROTFL XD ---> Credits Copyright itd dla Kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 a ja podam sposob na obejscie problemu z FF choc jest to sposob zabawny... sciagnij exe Firefoksa 2.0 i zainstaluj przez wine. dzwiek (po ustawieniu w wincfg dzwieku na OSS) itp. dziala. ja osobiscie jestem zadowolony z FF3 i na codzien z niego korzystam, ale w pracy potrzebny mi jest 2.0 i dlatego z tym ekseprymentowalem. jest naprawde ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Aaaa tak powiem więcej w nowym Wine coś poreperowali odnośnie FF 3 jeśli się nie mylę więc FF 2.0 powinno śmigać jak należy...no ostatecznie można ściągnąć starszą paczkę odłączyć net na chwilę i zainstalować starszą paczkę Nieno z tym Okienkiem V było świetne, aż specjalnie odszukałem odpowiednią emotkę na tę okazję Okienko iks pe działa w miarę stabilnie (i tak mu dosładzam) tylko dzięki n poprawek gdzie n należy do zbioru liczb Naturalnych xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi