HAL9000 Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Witam Po aktualizacji do fc9 nie działał nawet yum przez to całe selinux, którego w ogóle nie znam i nie rozumiem. (to chyba coś ala zapora sieciowa w produkcie ms) Uruchomiłem więc ustawienia tego "cuda" pozmieniałem wszystko na Permissive i przy ponownym uruchomieniu systemu nawet zalogować się nie mogę (zarówno X jak i konsola). i mam takie pytania: jak to naprawić? i jak wyłączyć to całe selinux? chce mieć system o filozofii czysto linuksowej a jego bezpieczeństwem sam się zajmę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Witam Po aktualizacji do fc9 nie działał nawet yum przez to całe selinux, którego w ogóle nie znam i nie rozumiem. (to chyba coś ala zapora sieciowa w produkcie ms) Uruchomiłem więc ustawienia tego "cuda" pozmieniałem wszystko na Permissive i przy ponownym uruchomieniu systemu nawet zalogować się nie mogę (zarówno X jak i konsola). i mam takie pytania: jak to naprawić? i jak wyłączyć to całe selinux? chce mieć system o filozofii czysto linuksowej a jego bezpieczeństwem sam się zajmę! Uruchamiasz system z płyty w trybie ratunkowym, a potem edytujesz plik /etc/selinux/config i zmieniasz w nim SELINUX=permissive na SELINUX=disabled a potem restart i już jesteś pozbawiony tego badziewia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Tylko potem sprawdź, czy paczki selinuksa zostały prawidłowo zaktualizowane. Następnie odpal Fedorę w trybie permissive i dodaj parametr kernela "autorelabel=1" tak jak opisano tutaj: http://danwalsh.livejournal.com/10972.html. Może załapie, jeśli problemem były źle oznakowane pliki. No chyba, że jesteś twardzielem i wolisz bez Ja jednak selinuxa polecam (zawsze dodatkowa ochrona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 i jak wyłączyć to całe selinux? chce mieć system o filozofii czysto linuksowej a jego bezpieczeństwem sam się zajmę! selinux w zasadzie to jest w jądrze i najlepiej go wyłączyć już przy odpalaniu kernela; w konfiguracji GRUBa dopisz na końcu linijki z kernelem (tam gdzie jest rhgb i inne takie): selinux=0 i nawet nie zająknie; zaleta jest fakt, że uniezależniasz się od kreatorków i mogą sobie psuć i konfigurować ile chcą - nie włączy się i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2008 Tylko po co go wyłączać? Jak coś nie działa/działa źle to wystarczy spróbować to poprawić w prosty sposób, a jak standardowe zabiegi nie dadzą efektu to zgłosić na bugzillę żeby poprawili. Poza tym coś sam musiałeś konkretnie skopać, bo selinux w trybie permissive nie ma prawa Ci zabronić logowania do systemu, przepuszcza wtedy wszystko jak idzie. Jedynie mógł to zrobić w trybie enforcing. Permissive to praktycznie to samo co disabled, z tą różnicą że pliki nie tracą kontekstu i przy ponownym włączeniu nie trzeba im nadawać go ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Koprowski Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 No właśnie. Wszyscy narzekają na to SELinux, że z nim "nie działa". A czy ktoś ma blade pojęcie jak się go używa. Wiem, że to jest implementacja MAC (Mandatory Access Controle), którą pierwszy raz widziałem w projekcie TrstuedBSD zaimplementowama na Linuksie. Widzieliście gdzieś jakieś poradniki, jak to kofniguorwać, jak używać ? Bo wyłączyć to najłatwiej ale fajnie byłoby zakumać o co qman. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 Sensowne wprowadzenie do SELinux robili studenci z UW (pkt.5) students.mimuw.edu.pl.... coś więcej zapewne w bibliografii opracowań znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 Widzieliście gdzieś jakieś poradniki, jak to kofniguorwać, jak używać ? Bo wyłączyć to najłatwiej ale fajnie byłoby zakumać o co qman.Szczegółowo to nie jest trywialne → http://www.nsa.gov/selinux/ W wersji podstawowej to już borzole podał link. W razie problemów z SElinux dobrze jest sprawdzić (wygenerować ponownie) konteksty plików. Jako root touch /.autorelabel reboot i przygotować się na dłuższą chwilę wyczekiwania przy podnoszeniu systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2008 http://fedoraproject.org/wiki/SELinux http://docs.fedoraproject.org/selinux-faq-fc5/ Co prawda drugi jest do F5, ale jza dużo raczej się tu nie zmieniło a jest dość pokaźną bazą wiedzy z całą masą podobnych linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Koprowski Napisano Maj 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2008 Super linki. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi