Zagiewa Napisano Czerwiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 Witam, mam chyba dosc proste pytanie... mam zainstalowany zegar cairo clock i wszystko fajnie dziala ale nie wlanącza sie przy starcie systemu - musze go wlanączac za kazdym razem recznie. W jaki sposob moge sprawic zeby sie uruchamial sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 gnome czy kde ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 akurat gnome'a nie używam, ale z tego co ktoś ostatnio nawet na forum opisywał to jest tam jakieś zarządzanie sesjami/autostartem. Tam chyba da się dodawać programy autotartu, ale to już musisz poszukać sam dokładniej albo poczekać na kogoś kto już to robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 Windows to może nie jest, ale ciężko po menu pogrzebać? System → Preferencje → Osobiste → Sesje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2008 jak dodalem do sesji nowy program (wlasnie ten cairo-clock) to po ponownym uruchomieniu wyskakuje mi blad: "You are not running under a composited desktop-environment (e.g. compiz). cairo-clock cannot work properly without one." i o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 Wszystko jest w komunikacie. Masz zainstalowanego i włączonego np.compiza? Jeśli tak, to może cairo-clock próbuje wystartować zbyt szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 Tutaj chodzi o menedżer kompozycji. Czasami da się ten problem obejść instalując xcompmgr jeśli nie chcemy compiza. Potem go uruchamiasz poleceniem xcompmgr i działa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 tak rozumiem ze po to sa komunikaty zeby wyjasnic nam problem i choc wiedzialem ze chodzi i compiza to jednak nie wiedzialem co z tym zrobic... mam zainstalowanego i wlaczonego compiza. morsik - tylko ze ja chce compiza a wnioskuje ze za pomoca polecenia xcompmgr pozbede sie compiza na korzysc cairo-clock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 xcompmgr może obejść potrzebę compiza jeśli go nie potrzebujesz. Jeśli używasz compiza to zostaw xcompmgr. Do uruchomienia programu podaj tak: sleep 15 && cairo-clock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2008 Morsik gdy wejde w Preferencje -> Osobiste -> sesje i dodam ten cairo clock i dam wpis taki jak podales: sleep 15 && cairo-clock to (_wogole_ → w ogóle) ORT mi sie nie uruchamia:/ masz jakies inne pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2008 Ja u siebie nigdy nie dorzucam żadnych programów do autostartu, po prostu jak chcę, aby jakiś program uruchamiał się wraz z X'ami wchodzę w Preferencje sesji potem wybieram zakładkę Opcje sesji i klikam na przycisk Zapamiętaj uruchomione aplikacje i to wszystko. Możesz tak np. zrobić z przeglądarką internetową i każdym innym programem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2008 pomysl dobry ale gdy wlaczylem cairo clock i zapamietalem programy to po ponownym uruchomieniu komputera nie uruchomil sie:/ nie czaje tego programu - jakis uparty jest:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artemis39 Napisano Październik 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2008 System-preferencje-sesje. W programach startowych kliknij DODAJ wpisz nazwę ZEGAR, polecenie cairo-clock (koniecznie z myślnikiem). I po sprawie śmiga przy starcie!! Powodzenia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi