Zagiewa Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 znalazlem screeshota http://www.lynucs.org/index.php?screen_typ...26&m=screen tylko mam pytanie... kto wie jak sie nazywa program ew programy (chodzi mi o ten pasek na dole oraz ten monitor systemu z lewej)? bo tez takie chce a nie wiem jak to sie nazywa:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 Zobacz gdesklets, chociaż głowy za to nie dam ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2008 A szukałeś skąd można ściągnąć pliki, których nazwy widać w tym miniterminalu po prawej Spróbuj haseł "Fluoroalien" "CornerMP-1.1.tar" "neutron-1.4.tar" itp To po lewej to może być GKrellm + wtyczki (są w repo), Karamba + odpowiednio dobrane wtyczki i skórka (też chyba w repo - nie wiem bo od KDE trzymam się z daleka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 dodatkowo ikonki prawdopodobnie ściągnięte z KDE-Look lub GNOME-Look a ten mały terminal z prawej to prawdopodobnie zestaw devilspie (zestaw bo trzeba to pokonfigurować żeby dało taki efekt jak na screenie) swoja droga bardzo fajno pulpicik komuś wyszedł :] ps. aha a taka belkę 'informacyjna' można uzyskać korzystając z programu conky pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2008 ps. aha a taka belkę 'informacyjna' można uzyskać korzystając z programu conkyJeśli mówiąc "belkę" masz na myśli to co widać po lewej stronie ekranu, to conky to nie jest. W conky nie ma ikonek. A jeśli myślisz o tym elemencie po prawej - zwykły terminal pozbawiony tła, krawędzi, scrollbara. Sam często korzystam z czegoś podobnego. Tutaj mógł być jeszcze dołożony specyficzny styl, bo widać scrollbar po lewej stronie terminala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Czerwiec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2008 Te monitory systemu i inne bajery ktore widac po lewej stronie na screenie ktory wam pokazalem to jest gdesklets ale... po zainstalowaniu prawie w ogole nie ma wtyczek - mozna jedynie umiescic na pulpicie zegarek i kalendaz:P wtyczki na oficialnej stronie projektu nie sa rewelacyjne no i nie ma wszystkich tych ktore widac na screenie dlatego musi byc jeszcze jakas inna strona z ktorej mozna pobrac te wtyczki ale nie moge jej znalesc:/ moze wiecie gdzie moge je znalesc? lszk - dzieki za wskazanie mi nazwy tego programu;) Oprocz tego... ten pasek na dole to "akamaru" - http://people.freedesktop.org/~krh/akamaru.git/ (ale nie umiem go zainstalowac:/ ) Wtyczki ktore sa do desklets sa tutaj ale nie chca sie zainstalowac:/ - http://adesklets.sourceforge.net/desklets.html A tutaj cos jeszcze - jeszcze inny program... - http://www.screenlets.org/index.php/Home Zaraz ide do roboty wiec nie mam czasu sie tym teraz zajac ale moze cos wiecie na temat tych programow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Oprocz tego... ten pasek na dole to "akamaru" - http://people.freedesktop.org/~krh/akamaru.git/ (ale nie umiem go zainstalowac:/ ) To nie jest trudne. Najpierw przechodzimy do jakiegoś katalogu i piszemy to co nam proponują na stronie domowej programu czyli: git clone http://people.freedesktop.org/~krh/akamaru.git (aby powyższe polecenie mogło działać, trzeba mieć zainstalowaną paczkę git). To utworzy katalog akamaru, do którego przechodzimy i wpisujemy make Jeżeli make z jakichś powodów się wywróci, prawdopodobnie oznacza to, że brakuje paczki. Paczki, które są potrzebne do budowy to: gcc, gtk2-devel, cairo-devel i GConf2-devel. Poza tym, możemy też zbudować akamaru z fedorowymi flagami, w tym celu, zamiast samego make, wpisujemy: make CFLAGS="`rpm --eval %optflags`" Kompilacja powinna przejść bez problemu. Teraz trzeba zajrzeć do skryptu populate-dock.sh, który dodaje do konfiguracji kilka programów. Zamiast nich, możemy dać jakieś swoje, np. w moim przypadku ten plik wygląda tak: #!/bin/sh # Simple shell script to populate the dock by setting up some random # standard applications. make install-schemas while read n file; do key=/apps/kiba/launchers/$n/file gconftool-2 --set $key --type string $file gconftool-2 --apply-schema /schemas/apps/kiba/launchers/file $key done <<EOF 0 /usr/share/applications/gnome-terminal.desktop 1 /usr/local/share/applications/opera.desktop 2 /usr/share/applications/pidgin.desktop 3 /usr/share/applications/fedora-openarena.desktop 4 /usr/share/applications/fedora-sonata.desktop 5 /usr/share/applications/dribble-e-uae.desktop 6 /usr/share/applications/livna-lastfm.desktop EOF Teraz wykonujemy skrypt: sh populate-dock.sh no i uruchamiamy docka: ./dock I mamy efekt: http://img.wklej.org/v/769130425zrzutekranu-6.png Oczywiście binarkę można sobie skopiować w jakieś wygodniejsze miejsce, np. do /usr/local/bin. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gnome Napisano Czerwiec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2008 Co do tego panelu po lewej, równie dobrze może być to jakiś screenlets. Do pobrania tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Wrzesień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 ecik__ dzieki wielkie za wytlumaczenie jak to zainstalowac (dziala) ale szukalem w jaki sposob mozna go skonfigurowac i natknolem sie na cos takiego jak kiba-dock ( http://www.kiba-dock.org/index.php?option=...i&Itemid=39 ) i teraz sie zastanawiam czy czasem nie zainstalowalem zlego programu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2008 Teraz jest chyba jakiś wysyp tych macosowych pasków. Ja chwilę używałem kooldock , ale w sumie to nie lubię takich bajerów. Jeszcze słyszałem o Avant Window Navigator , gdesklets-starterbar , kxdocker . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Wrzesień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Gnome to na pewno musi byc screenlets ale nie moge go zainstalowac :/ brakuje mi paczek ktorych nie moge nigdzie dostac:/ instalowales moze ten program? Co do paskow typu akamaru to udalo mi sie zainstalowac kooldock i bardzo fajny jest ale tlo na ktorym wyswietlaja sie ikony mi sie krzaczy (choc powinniene byc jeden kolor wybrany przezemnie to podczas jezdzenia kursorem po ikonach to on przeplata sie z kilkoma innymi wygladajac tragicznie, a gdy zamiast koloru uzyje tla to choc jest to grafika to tez wplataja sie w nia dziwne smieszne kolory ktorych tam byc nie powinno) :/ thof uzywales moze tego programu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2008 Którego programu, kooldock? Tak, nadal używam, w opcjach nic z tłem nie mieszałem, zostawiłem jak było w standardzie (przeźroczyste), jedyne co zrobiłem to dodałem swoje programy i zmniejszyłem czas pojawiania się paska na 50msec. Wygląda tak jak na screenie http://img.wklej.org/images/85389kooldock.png , chodzi szybko, płynnie, nic się nie krzaczy przy przechodzeniu. Wpływ na złe wyświetlanie może mieć sterownik do karty graficznej i włączone efekty pulpitu (ja mam Intel GMA950 i wyłączonego compiza). Co do screenlets to instalujesz pakiety z oficjalnej strony programu http://download.opensuse.org/repositories/.../Fedora_9/i386/ ? EDIT: Gnome podał link do screenlets, który w numerku wersji ma dwa zera na początku, na Twoim miejscu bałbym się to instalować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Wrzesień 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 Bardzo fajnie go u Ciebie widac ja juz wiem na czym polega moj problem... gdy kooldock mam caly czas na widoku i najade na ikony to sie krzaczy ale gdy wlaczone opcje (widok->opsje widoku->uruchom ukryty) zeby pasek wyswietlal sie dopiero po najechaniu na sam dol ekranu to on sie wtedy wysuwa i chodzi juz dobrze i choc wolal bym go miec caly czas na widoku to moze sie jakos przyzwyczaje. Co do sterownikow to mam wlaczona akceleracje itd wiec wszystko dziala ok. Uzywam tylko standardowych efektow polpitu ktore sa razem z FC9 czyli efekt cube i plywajace okna. Co do screenlets to instalowalem z oficialnej strony (tej ktorej mi podales) ale nie zainstalowalo go bo brakuje mi pakietow ktorych tez nie udalo mi sie zainstalowac :/ gnome-python-desktop is needed by package screenlets-0.1.2-13.1.i386 (/home/Zagiewa/Pobrane/screenlets-0.1.2-13.1.i386.rpm) python-gtk is needed by package screenlets-0.1.2-13.1.i386 (/home/Zagiewa/Pobrane/screenlets-0.1.2-13.1.i386.rpm) python-gnome-extras is needed by package screenlets-0.1.2-13.1.i386 (/home/Zagiewa/Pobrane/screenlets-0.1.2-13.1.i386.rpm) python-gnome is needed by package screenlets-0.1.2-13.1.i386 (/home/Zagiewa/Pobrane/screenlets-0.1.2-13.1.i386.rpm) a niestety tych paczek nie moge dostac w rpm a gdy probowalem ze zrodel to nie chca sie zainstalowac - pech to pech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 Rzeczywiście te paczki nie wyglądają na przygotowane pod fedorę, pomimo że są w katalogu Fedora_9... Jeśli bardzo chcesz to odpalić to ściągnij te 3 pakiety stąd http://download.opensuse.org/repositories/...s/Fedora_9/src/ i przebuduj każdy z nich poleceniem rpmbuild --rebuild <nazwa_pakietu> . Potem zainstaluj wygenerowane pakiety i386 poleceniem yum localinstall <nazwy_pakietów> . Musisz mieć włączone efekty pulpitu innaczej okna będą źle dekorowane. Z resztą chyba sobie poradzisz. Liczba dodatków jest faktycznie bardzo duża, ale nie wszystkie chyba działają jak powinne lub ja nie potrafię ich włączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Wrzesień 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 Gdy chcialem je przebudowac poleceniem ktore mi podales to pisze ze nie ma takiego polecenia ale sprawdzilem rpm man i znalazlem opcje --rebuilddb zamiast ta ktora Ty mi podales (--rebuild) i zadzialalo (tzn chyba zadzialalo bo w konsoli zaden blad nie wyskoczyl ale nie utworzylo nowego pliku tylko tak jak by podmienilo stary. Tak powinno byc? ) ale podczas instalacji komenda ktora mi podales znow wyskakuje blad ze nie mozna zainstalowac zaleznosci wiec nic to nie dalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi