azaron Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 witam nie mogę uruchomić K3b, nie mam pojęcia dlaczego oto co dostaje przy próbie uruchomienia z konsoli [azaron@localhost ~]$ k3b Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain" to "/tmp/kde-azaron" Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain" to "/tmp/kde-azaronYFVCwz" trying to create local folder /home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain: Permission denied Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain" to "/tmp/ksocket-azaron" Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain" to "/tmp/ksocket-azaron3gpCsL" trying to create local folder /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain: Permission denied trying to create local folder /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain: Permission denied kdeinit: Aborting. bind() failed: : No such file or directory Could not bind to socket '/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain/kdeinit__0' [azaron@localhost ~]$ Jestem z deczka niedoświadczony jeżeli chodzi o Linuksa także będe wdzięczny za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 Miałem dzisiaj podobny problem z K3b. Spróbuj wykonać to: $ su - # chown azaron:azaron /home/azaron/.kde # chown azaron:azaron /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain # logout Po tym zabiegu powinno już działać. @Sorror Teraz będzie chyba lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 + chgrp azaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Czerwiec 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 coś takiego mi wyskakuje [azaron@localhost ~]$ su Hasło: [root@localhost azaron]# chown azaron:azaron /home/azaron/.kde [root@localhost azaron]# chown azaron:azaron /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain chown: nie ma dostępu do `/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain': Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@localhost azaron]# chgrp azaron chgrp: brakujący argument po `azaron' Spróbuj `chgrp --help' dla uzyskania informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2008 su - Su z kreską. "chgrp azaron" to skrót z mojej strony (również trzeba podac ścieżkę), ale możesz to pominąć, gdyż Kalashnikov zaedytował swój post i dodał nadanie grupy poprzez chown. Także całość: su - chown -R azaron:azaron /home/azaron/.kde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Lipiec 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 dzieki pomoglo i K3b działa, właśnie wypaliłem płytkę DVD. Jak byście mogli mi jeszcze wytłumaczyć w 2-3 słowach co ja tak właściwie zrobiłem to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 chown to skrot od "change owner", czyli w skrócie zmiana właściciela pliku (a właściwie to nadanie odpowiedniego kontekstu temu plikowi w tym przypadku). Czyli chown (zmień właściciela) -R (rekursywnie wsazystkie pliki i katalogi) azaron(właściciel):azaron(grupa do której należy właściciel) /home/azaron/.kde (katalog w którym należy zmienić wszystkim plikom właściciela i grupę) Więcej możesz się dowiedzieć wydając w konsoli polecenie man chown Warto zerknąć bo pewnie jeszcze nie raz się przyda w różnych sytuacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 Warto zerknąć bo pewnie jeszcze nie raz się przyda w różnych sytuacjach.I "man su" też przeczytać warto albo poszukać chwilę na forum, żeby wiedzieć jak wielka jest różnica między "su" a "su -". Ta mała kreseczka ma duże znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Lipiec 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2008 Wiem, że warto. Jednakże jak czytam te wszystkie poradniki/opisy/tutoriale/HOW_TO/Tips&Tricks/Fora to się gubię w natłoku informacji. Windozy uczyłem się 15 lat, Linuksa od 4 miesięcy. Najlepszą praktyką jest rozwiązywanie konkretnego problemu i tak powoli ryjem do przodu. Dzieki za pomoc temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi