Skocz do zawartości

Problem Z Uruchomieniem K3b

azaron

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nie mogę uruchomić K3b, nie mam pojęcia dlaczego oto co dostaje przy próbie uruchomienia z konsoli

[azaron@localhost ~]$ k3b
Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain" to "/tmp/kde-azaron"
Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain" to "/tmp/kde-azaronYFVCwz"
trying to create local folder /home/azaron/.kde/tmp-localhost.localdomain: Permission denied
Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain" to "/tmp/ksocket-azaron"
Error: Can not create link from "/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain" to "/tmp/ksocket-azaron3gpCsL"
trying to create local folder /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain: Permission denied
trying to create local folder /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain: Permission denied
kdeinit: Aborting. bind() failed: : No such file or directory
Could not bind to socket '/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain/kdeinit__0'
[azaron@localhost ~]$ 

Jestem z deczka niedoświadczony jeżeli chodzi o Linuksa także będe wdzięczny za wszelką pomoc

coś takiego mi wyskakuje

[azaron@localhost ~]$ su
Hasło: 
[root@localhost azaron]# chown azaron:azaron /home/azaron/.kde
[root@localhost azaron]# chown azaron:azaron /home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain
chown: nie ma dostępu do `/home/azaron/.kde/socket-localhost.localdomain': Nie ma takiego pliku ani katalogu
[root@localhost azaron]# chgrp azaron
chgrp: brakujący argument po `azaron'
Spróbuj `chgrp --help' dla uzyskania informacji.

su -

Su z kreską. "chgrp azaron" to skrót z mojej strony (również trzeba podac ścieżkę), ale możesz to pominąć, gdyż Kalashnikov zaedytował swój post i dodał nadanie grupy poprzez chown. Także całość:

su -
chown -R azaron:azaron /home/azaron/.kde

chown to skrot od "change owner", czyli w skrócie zmiana właściciela pliku (a właściwie to nadanie odpowiedniego kontekstu temu plikowi w tym przypadku).

Czyli chown (zmień właściciela) -R (rekursywnie wsazystkie pliki i katalogi) azaron(właściciel):azaron(grupa do której należy właściciel) /home/azaron/.kde (katalog w którym należy zmienić wszystkim plikom właściciela i grupę)

Więcej możesz się dowiedzieć wydając w konsoli polecenie

man chown

Warto zerknąć bo pewnie jeszcze nie raz się przyda w różnych sytuacjach.

Warto zerknąć bo pewnie jeszcze nie raz się przyda w różnych sytuacjach.
I "man su" też przeczytać warto albo poszukać chwilę na forum, żeby wiedzieć jak wielka jest różnica między "su" a "su -". Ta mała kreseczka ma duże znaczenie.

Wiem, że warto. Jednakże jak czytam te wszystkie poradniki/opisy/tutoriale/HOW_TO/Tips&Tricks/Fora to się gubię w natłoku informacji. Windozy uczyłem się 15 lat, Linuksa od 4 miesięcy. Najlepszą praktyką jest rozwiązywanie konkretnego problemu i tak powoli ryjem do przodu.

Dzieki za pomoc temat do zamknięcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...