Skocz do zawartości

Problem Z Instalacja Kadu Fedora 9

pbor2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum.

Dzis postanowiem sobie zainstalowac fedore na usb jako system do testowania i wszystko przebieglo pomyslnie ale teraz zaczynaja sie schody :/

Na pierwszy ogien poszla instalacja kadu i od razu problem (tekst z konsoli) :

[fedora@localhost ~]$ su
[root@localhost fedora]# yum install kadu
Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Błąd konfiguracji: File contains no section headers.
file: file://///etc/yum.repos.d/macromedia.repo, line: 1
'[macromedia]name=Macromedia for i386 Linux\n'
[root@localhost fedora]#

Co robie nie tak ?

Mam nadzieje,

W Linuksie jestem poczatkujacy tak wiec prosze o proste wytlumaczenie mi jak dla mlodszego brata :)

Dodatkowo mam kilka problemow z systemem ale nie chce juz zakladac nowych tematow mam nadzieje, ze pomozecie :)

1. Na wrzucie mimo zainstalowanego flash playera piosenka sie laduje ale nie odtwarza, na youtube filmik sie odtwarza ale bez dzwieku (normalnie w systemie jest) Co musze zrobic zeby wszystko dzialalo ?

2. System dziala na usb (instalowany wg. pendrivelinux.com) ale mam wrazenie ze sie troche dusi, szatkuje ... tzn. nie ma plynnosci dziala z opoznieniem a komputer nie mam chyba taki slaby (1gb ram ddr2,celeron 2.54Ghz no i system na 2 GB pendrive kingston usb jest 2.0)

co moze byc tego przyczyna ? Da sie jakos to naprawic w konfiguracji bo jest to naprawde klopotliwe a zalezy mi na mobilnym systemie pod usb :(

Nawet teraz gdy pisze i slucham mp3 to potrafi mi sie zawieszac i zrywac co chwile a wpisywany wyraz pojawia sie jak juz zdaze napisac kolejny a nie pisze wcale tak szybko :(

3. System wykrywa mi partycje z dysku twardego ale gdy chce je otworzyc to poprostu nie reaguje na to.

Gdy szukalem pliku, ktory znajduje sie na twardzielu nie znajduje mi go.

Dlaczego nie mam dostepu do tych dyskow ? (ntfs)

Mam nadzieje, ze pomozecie mi i fedora stanie sie dla mnie najlepszym systemem na swiecie :)

Pzdr

2. System dziala na usb (instalowany wg. pendrivelinux.com) ale mam wrazenie ze sie troche dusi, szatkuje ... tzn. nie ma plynnosci dziala z opoznieniem a komputer nie mam chyba taki slaby (1gb ram ddr2,celeron 2.54Ghz no i system na 2 GB pendrive kingston usb jest 2.0)
No ja podejrzewam nośnik. USB przecież aż tak szybkie nie jest.

Nie bardzo wiem gdzie ma byc ten enter :(

Znalazlem ten plik otworzylem w edytorze tekstu i wyglada tak:

[macromedia]name=Macromedia for i386 Linux
baseurl=http://macromedia.rediris.es/rpm/
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=http://macromedia.mplug.org/FEDORA-GPG-KEY

Próbowalem dać enter miedzy 1 a 2 linijka ( nie wiem czy dobrze) ale itak napotkalem problem wyskoczyl komunikat w edytorze, ze nie moze zapisac pliku (brak uprawnien)

Jak mam zmienic te uprawnienia ? W konsoli to wiem, ze wpisuje "su" ale jak robie w takim edytorze ?

Czekam na info. Pzdr.

Jak mam zmienic te uprawnienia ?

Nie zmieniaj uprawnień pliku, tylko edytuj go z poziomu użytkownika, który posiada takie prawa

W konsoli to wiem, ze wpisuje "su" ale jak robie w takim edytorze ?

Jeśli edytor uruchomił użytkownik bez praw zapisu do pliku, to logiczne, że nie będzie opcji jego edycji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...