Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie Kodeków

KelThuzad

Rekomendowane odpowiedzi

Mam teraz inny problem:

pobrałem kodeki, później dowiedziałem się, że należy je wypakować w /usr/lib/win32 i jeszcze w jakimś innym folderze. Ale na forum ktoś maił wypakowane kodeki do /usr/lib/win32 wiec też postanowiłem je tam umieścić. Ale okazało się ze nie mam takiego folderu jak win32 wie musiałem go stworzyć z roota potem rozpakowałem kodeki w innym folderze i przy pomocy mv -T <nazwa_folderu_gdzie_był_kodek> /usr/lib/win32 i bez problemu się przeniosły (root) ale dalej nie mogę odpalać rmvb. Dlaczego?? I jeszcze 1 pytanie czy w wersji 1.0 Mplayer nie posiada przypadkiem większości kodeków.

Skoro wypakowałeś kodeki do /usr/lib/win32 to usuń katalog /usr/lib/codecs

rm -rf /usr/lib/codecs

i potem daj

ln -s /usr/lib/win32 /usr/lib/codecs

Tak na przyszłość po instalacji mplayera katalog codec istnieje już w /usr/lib, więc prościej jest wypakować kodeki do niego właśnie i stworzyć dowiązanie

ln -s /usr/lib/codecs /usr/lib/win32

Przy filmach DivX/XviD najprościej zmienić nazwę pliku txt, na taką samą jak nazwa pliku z filmem i wrzucić do jednego katalogu. Przy rmvb natomiast dobrze jest skonwertować format napisów z klatkowego na czasowy (przynajmniej xine wtedy dobrze działa).Możesz to zrobić np:Tym programem - otwierasz napisy, wpisujesz ilość klatek 25 (Tylko rmvb, inne formaty można sprawdzać np:AviUtils)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...