KelThuzad Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Mam takie pytanie. Zawsze pobieram paczki i386. Wchodząc na strone Mplayera widze taka tablice z Linux x86 Linux PPC Linux AMD64 Linux Alpha I z której kategori mam pobrac kodeki bo nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Wybierz wersje X86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Mam teraz inny problem: pobrałem kodeki, później dowiedziałem się, że należy je wypakować w /usr/lib/win32 i jeszcze w jakimś innym folderze. Ale na forum ktoś maił wypakowane kodeki do /usr/lib/win32 wiec też postanowiłem je tam umieścić. Ale okazało się ze nie mam takiego folderu jak win32 wie musiałem go stworzyć z roota potem rozpakowałem kodeki w innym folderze i przy pomocy mv -T <nazwa_folderu_gdzie_był_kodek> /usr/lib/win32 i bez problemu się przeniosły (root) ale dalej nie mogę odpalać rmvb. Dlaczego?? I jeszcze 1 pytanie czy w wersji 1.0 Mplayer nie posiada przypadkiem większości kodeków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Bo do formatu real media musisz o ile pamiętam zainstalować osobne kodeki , ale w tej chwili nie pamiętam skąd je można pobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15454 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 Skoro wypakowałeś kodeki do /usr/lib/win32 to usuń katalog /usr/lib/codecs rm -rf /usr/lib/codecs i potem daj ln -s /usr/lib/win32 /usr/lib/codecs Tak na przyszłość po instalacji mplayera katalog codec istnieje już w /usr/lib, więc prościej jest wypakować kodeki do niego właśnie i stworzyć dowiązanie ln -s /usr/lib/codecs /usr/lib/win32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2008 kodeki poszyły ale mam inny problem nie mogę odważać filmów z napisami na każdym formacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 A w odtwarzaczu włączyłeś napisy, wybrałeś odpowiednią czcionkę i ustawiłeś odpowiednie kodowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KelThuzad Napisano Lipiec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 Kodowanie mam takie Slavic/Central European Windows (CP1250) Czcionkę mam taka Sans Ale w ogóle nie wiem jak włączyć napisy ?? myślałem ze wystarczy przenieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 Zależy od odtwarzacza, z którego korzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 Przy filmach DivX/XviD najprościej zmienić nazwę pliku txt, na taką samą jak nazwa pliku z filmem i wrzucić do jednego katalogu. Przy rmvb natomiast dobrze jest skonwertować format napisów z klatkowego na czasowy (przynajmniej xine wtedy dobrze działa).Możesz to zrobić np:Tym programem - otwierasz napisy, wpisujesz ilość klatek 25 (Tylko rmvb, inne formaty można sprawdzać np:AviUtils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 Instalacja kodeków ładnie opisana: http://fedorasolved.org/multimedia-solutions/win32-codecs/ ponadto na tej stronce wiele innych rozwiązanych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi