Skocz do zawartości

Zadanka

-Kola-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy. Niestety jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT to jestem laikiem. Pod koniec wakacji muszę napisać sprawdzian, aby przenieść się do innej szkoły. Materiały posiadam, uczę się, ale parę pytań jednak mam. Piszę to, żeby nie było, że wpadł pierwszy lepszy trzynastolatek i mówi zróbcie mi to to i to. Nie idę na łatwiznę. Mam wiele zadań, z którymi sobie poradziłem, nie potrafię zrobić jednak:

1. Wyświetl domyślną ścieżkę wyszukiwania w systemie dla twojego konta. (podaj polecenie)

2. Wyświetl domyślną ścieżkę dostępu dla twojego konta (podaj polecenie)

3. Plik lilo.conf znajduje się w katalogu /etc . Wyświetl jego trzecią i czwartą linijkę.

4. Znajdź wszystkie pliki znajdujące się w katalogu /usr/local/doc spełniające warnuki: dowolna nazwa zakończona na .htm i wielkość conajmniej 10 KB. Listę tych plików zapisz do pliku o nazwie HTM.

Jak przypuszczam 1 i 2 to to samo, ale głowy nie dam. Do tej pory zrobiłem 26 zadań. Mógłby mnie ktoś wspomóc ?

Ok.

Skoro nie jesteś leniwy i masz dużo czasu to nakarmię Cię manualami. W Linuksie wyświetlasz je wpisując w terminalu/konsoli man polecenie (wychodzisz klikając q ;)), a jesli nie masz Linuksa to zamiast konsoli używasz google.

4. man find + bash przekierowanie wejścia/wyjścia

3. man head + man tail

2. i 1. ktoś tu chyba próbował przeformułować, żeby nie brzmiało wprost (w to, że pisał pytania na imprezie lub nie znając Linuksa wątpie :blink: ), na moje oko chodzi o ścieżki wyszukiwania poleceń i do katalogu domowego: man bash - sekcja o zmiennych, ewentualnie podstawowe zmienne środowiskowe Linuksa w googlach

pozdrawiam,

powodzenia

1. Wyświetl domyślną ścieżkę wyszukiwania w systemie dla twojego konta. (podaj polecenie)

2. Wyświetl domyślną ścieżkę dostępu dla twojego konta (podaj polecenie)

(...)

Jak przypuszczam 1 i 2 to to samo, ale głowy nie dam. Do tej pory zrobiłem 26 zadań. Mógłby mnie ktoś wspomóc ?

Wg mnie to nie jest to samo, jeśli dobrze zgaduję intencje autora. Mętnie sformułowane.

Poczytaj o zmiennych środowiskowych powłoki + trochę o poleceniu echo oraz zainteresuj się jakie pliki są wczytywane przy logowaniu - tam też powinieneś znaleźć te dane.

Dzięki bardzo. Pokombinuję narazie, a tymczasem jedno którkie pytanie:

Jeśli chcę zmienić uprawnienia: dodać grupie możliwość pisania i zabrać pozostałym możliwość czytania i wykonywania, a muszę to zrobić w jednej linijce, to jak to połączyć ?

załóżmy:

chmod g+w o-wx plik

i teraz - czy trzeba coś wstawić między w i o, czy jak rozwiązać ten problem ?

i teraz - czy trzeba coś wstawić między w i o, czy jak rozwiązać ten problem ?
Człowieku, weź sobie zainstaluj linuksa albo jeśli już masz zainstalowanego, to czytaj "man"-y do poszczególnych poleceń. Najlepiej ze zrozumieniem.

Możesz nie znać polecenia - nikt nie znał wszystkich od razu, ale jak już wiesz to dlaczego nie napiszesz po prostu "man chmod" i nie przeczytasz?

• 4 weeks later...

Po powrocie z długiego wyjazdu znowu przyszedł czas na naukę.

Wiem, że mogę czytać man-y i to też najczęsciej robię.

Jeśli chodzi o polecenie:

3. Plik lilo.conf znajduje się w katalogu /etc . Wyświetl jego trzecią i czwartą linijkę.

to poczytałem już many heada, taila, cata i dalej nie mogę sobie poradzić.

Jeśli mogę... to prosiłbym o pomoc, a nie wpajanie ciągłe: czytaj man-y! ja to juz dobrze wiem.

Gdyby był ktoś taki dobry, to zadanie 3 i 4 bardzo by mi sie przydało.

okej, spróbuję. narazie dzięki.

ale pytań jednak nie koniec ;)

jesli chcialbym skopiowac wszystkie pliki zaczynające sie na literke 'p' z katalogu bin to jakby to musialo wygladac ? probowalem z opcja grep, ale jednak mi nie wychodzi. Z mojego prostego myslenia wyniknelo cos takiego:

cp /bin/* |grep ^p katalog_docelowy

jednak dostaje wówczas komunikat: "cp: cel 'bin/zcat' nie jest katalogiem"

nie wiem co tu dalej.

i jeszcze jedna sprawa: jesli chialbym za pomoca programu 'find' wyszukac tylko pliki specjalne, to jakiej opcji powinienen uzyc (czytalem mana. moze nie przyuwazylem)

Wszystko co robie jest mi potrzebne do szkoly, a 26 mam egzamin. jesli jest jakakolwiek mozliwosc to chetnie sie odwdziecze.

EDIT: ok, juz sie doszukalem drugiej czesci :)

EDIT 2: jednak nie... kiedy daje dane polecenie to nie ma zadnych wynikow. a jak dam zeby zaczal od glownego katalogu to jest raptem kilka i przy kazdym napisane ze nie ma takiego pliku ani katalogu, albo brak dostepu. robie z poziomu roota (ze zwyklego tez probowalem)

prosze pomozcie. ja sie poddaje juz...

no teraz z tym kopiowaniem to już przesadziłeś...

Polecenie

cp /bin/p* cel

nie jest chyba aż takim szczytem techniki, osiągnięć i skomplikowania żeby na nie nie wpaść po czasie nie dłuższym niż 5 sekund...

Co do drugiego to też nie wiem jak niby przeszukiwałeś tego mana, skoro sekcja o plikach specjalnych zajmuje prawie pół strony. man find i szukaj type :)

cp /bin/* |grep ^p katalog_docelowy

jednak dostaje wówczas komunikat: "cp: cel 'bin/zcat' nie jest katalogiem"

Jeśli jako "katalog_docelowy" napisałeś "zcat" to nic dziwnego. /bin/zcat jest poleceniem/programem ("man zcat"). Uważnie czytaj komunikaty i zastanów się co one oznaczają. Zazwyczaj mówią dokładnie wszystko co trzeba wiedzieć - chwila myślenia i po kłopocie.

jesli chialbym za pomoca programu 'find' wyszukac tylko pliki specjalne
Najpierw należy chyba zastanowić się co to są pliki specjalne? Wg mnie wszystkie pliki leżące w /dev są plikami specjalnymi. Plikami specjalnymi z punktu widzenia linuksa są również katalogi. W zasadzie większość plików linuksowych nie będących plikami zwykłymi nazwałbym plikami specjalnymi. Może o to chodzi?

haha, Adi1981 racja. nie wiem jak moglem na to nie wpasc. widocznie juz tak bylem przytyrany pod wieczor ze staralem sie szukac tylko tych trudniejszych rozwiazan heheh.

WalDo, nie wpisalem katalogu docelowego - zcat, podalem /home/gskola/archiwum. (archiwum oczywiscie jest katalogiem).

Kombinuje dalej, mam nadzieje ze bede mogl jeszcze liczyc na wasza pomoc ;>

EDIT: a własnie... kiedy włącze już mana i opcje to jak moge wyszukać jakies poszczególne wyrażenia ? bo całość z reguły przeglądam. Próbowałem po windowsowemu ctrl + f ale to chyba nie to.

Dzieki ecik.

I oto jeszcze jedno wspaniałe pytanie. W systemie windows pliki wykonywalne mają rozszerzenie .exe czy .com

Napisałem, że w systemie (_linuks_ ? Linux) ORT pliki wykonywalne posiadają atrybut wykonywalności (x).

Jednak po dłuższym namyśle stwierdziłem, że x nie jest atrybutem, a co jedynie określa uprawnienia dla danego użytkownika.

Mógłby mi ktoś powiedzieć, jak to jest w wypadku Linkusa ? Czym się charakteryzują pliki wykonywalne ? W jaki sposób są rozpoznawalne ?

EDIT:

Mój pierwszy post: (_linuxa_ ? Linuksa)

Mój aktualny post: (_linuks_ ? Linux)

ale o so chosi ? ;>