Skocz do zawartości

Padnięty X-serwer Po Aktualizacji

maestro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie....

Jednak linux to padaczka jest... Jakoś nie potrafie sobie wyobrazic, żeby w systemie o którym ktoś, gdzieś i kiedyś chce myśleć poważnie i pracować na nim stale doszło do sytuacji w której system krzyczy, że są dostępne aktuazliacje, po czym po ich zainstalowaniu nie działa serwer X. Do takiej wlasnie sytuacji doszlo u mnie. Najpierw (jakiś miesiac temu) namęczyłem się "jak sie masz", żeby w ogóle drivery nvidia zainstalować i jak się w końcu udało nie dotykałem niczego ze sterów grafiki, żeby nie popsuć bo w końcu działa... Wczoraj wypluło mi, że są dostępne aktualizacje, ileś tam, ogólnie naprawiające błędy, poprawiające działanie itp... No i tak mi poprawiło, że po restarcie nie działają w ogóle X-sy... Po uruchomieniu systemu delikatnie mryga ekran konsoli, widać że probuje srodowisko graficzne odpalić, ale nic sie nie dzieje dalej, wiec loguje sie w linii polecen w konsoli i podaje komende startx. No a wtedy otrzymuje komunikat mniej wiecej taki:

(...)

Error: API mismatch: the NVIDIA kernel module has version 173.14.09, but this NVIDIA driver component has version 173.14.12. Please make sure that the kernel module and all NVIDIA driver components have the same version.

(...)

(...)

(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Błagam o pomoc, chciałbym to jakoś naprawić, ale nie wiem jak się za to zabrać. W /etc/X11/ mam plik xorg.conf.livna-config-backup jednak jest on taki sam jak xorg.conf wiec nie mam jakiejs kopii zapasowej, żeby to teraz podmienic. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Spokojnie, siła tego systemu (przynajmniej jak dla mnie) to społeczność i fakt, że zawsze wiesz, gdzie jest problem.

Trochę mnie niepokoi, że z tymi driverami się "namęczyłeś", bo mogłeś coś zrobić niestandardowo i magiczne hacki, o których już nie pamiętasz teraz coś mieszją...

Zamknięty sterownik nvidii (ten z livny) ma dwie części: xorg-x11-drv-nvidia-wersja i kmod-nvidia-wersja-wersja_jądra, pierwszy to zasadnicza część działająca w przestrzeni użytkownika, drugi to moduł jądra systemu. Są dwie, najważniejsze zasady: kmod-nvidia musi pasować do Twojego jądra oraz oba pakiety muszą być w tej samej wersji. U Ciebie nie są.

Error: API mismatch: the NVIDIA kernel module has version 173.14.09, but this NVIDIA driver component has version 173.14.12.

Musisz to naprawić: zrób w update w konsoli (programem yum), jeśli nie pomoże usuń te pakiety i zainstaluj na nowo (ten sam program). Do konsoli wchodzisz prawdopodobnie Alt+Ctrl+F3 (Alt+Fx działa jeśli nie ma X-ów prawda?)

Uwagi na przyszłość więcej googli, mniej emocji, czytaj komunikaty

No wlasnie mialem napisac, ze rozwiazalem problem. Goglałem troche czasu i co sie okazuje (moze sie komus przyda):

otóż linux wczoraj zaśpiewał mi o aktualizacje, coś tam wyświetliłem, coś podejrzałem, gdzieś tam mignęło mi słówko kernel ale jakoś to zignorowałem... A właśnie przy update zrobił się update kernela, i przedstały pasować stery nvidia. Wszystko co trze było zrobić w moim przypadku to w konsoli zalogować się na roota, a dalej yum install kmod-nvidia. Wyświetliło, że 2 pakiety się zaktualizują, więc już wtedy byłem dobrej myśli. Na zakończenie reboot. I tyle, po restarcie grafika pięknie powstała i mogę znów działać. Dzięki za pomoc.

PS. Fajnie, że istnieje takie forum. Bez tego i bez internetu to linux nie bardzo miałby szanse u kogokolwiek (na pewno nie u mnie) działać jak należy. A tak przynajmniej jest zabawa ;) Pozdrawiam użytkowników forum.

technicznie to nie padł Xserwer; po prostu na Livnie czasem nie nadążają z wypuszczaniem nowych sterowników do kart grafiki przy aktualizacji kernela, a czasem wypuszczą za wcześnie i po aktualizacji systemu jest ten sam problem, tyle że w druga stronę; trzeba po prostu na to uważać i jesli jest kernel to sprawdzać czy jest nvidia - odwrotnie najczęściej też

jeśli już się zdarzy, to wystarczy tymczasowo wyłączyć używanie sterowników nvidii w Xorg.conf zamieniając je na "nv" lub "nouveau"

niestety sterowniki nvidii są nadal zamknięte i twórcy Fedory za nic się nie zgodzą żeby pojawiły się w głównym repozytorium

a czasem wypuszczą za wcześnie i po aktualizacji systemu jest ten sam problem, tyle że w druga stronę; trzeba po prostu na to uważać i jesli jest kernel to sprawdzać czy jest nvidia - odwrotnie najczęściej też

w takiej sytuacji najczesciej wyskakuje blad rozwiazywania zaleznosci. przynajmniej kiedys tak bylo.