Skocz do zawartości

[Solved][Fedora 14] Fedora [9] Packet Tracer

AdamS-75

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie zainstalowalem wersje 5.0 pod Fedore no i chodzi jak zolw ....

poprzednia wersja windowsowa 4.11 pod winem smigala jak zloto ...

5.0 windowsowej pod winem jeszcze nie probowalem ....(ale nie o to mi chodzilo .....)

ma ktos z was pomysl co mozna z tym zrobic ?

z gory dzieki za pomysly

Pozdrawiam

AdamS

PS

no i czcionki sa straszna porazka .... czy to wina ciscowych programistow ?

Odnośnie czcionek, jeśli masz takie dziwne w każdym programie odpalanym przez Wine to jest to "wina" taka, że twórcy Wine nie mogą dać oryginalnych czcionek M$ bo by nie mógł być darmowy lub by mieli problemy prawne, jedyny znany mi sposób (ale pewnie nie jedyny istniejący) to skopiowanie czcionek z produktu M$ do katalogu Wine odpowiedniego, nie jestem tylko pewien na ile jest to prawnie legalne, jednak myślę, że jeśli masz oryginalnego sam-wiesz-co to możesz taką operację wykonać

Hmmm dziwne... tylko 4 czcionki??? może...powiadasz, że to pod Linux, a instalowałeś z paczki RPM??? jak tak to powiedz z jakiego źródla ściągnąłeś, to też zdejmę sprawdzę strukturę pakietu i może uda się znaleźć gdzie powinny być czcionki tam się skopiuje kilka czcionek z Linux i ewentualnie poprawi plik konfiguracyjny ale to ostatnie chyba nie będzie potrzebne, no albo spróbuj narazie odpalić wersję wiadomo-jaką pod Wine czy też będzie tak dziwacznie, jak nie to znaczy, że coś z pakietem na 90% =/

Hmmm dziwne... tylko 4 czcionki??? może...powiadasz, że to pod Linux, a instalowałeś z paczki RPM??? jak tak to powiedz z jakiego źródla ściągnąłeś, to też zdejmę sprawdzę strukturę pakietu i może uda się znaleźć gdzie powinny być czcionki tam się skopiuje kilka czcionek z Linux i ewentualnie poprawi plik konfiguracyjny ale to ostatnie chyba nie będzie potrzebne, no albo spróbuj narazie odpalić wersję wiadomo-jaką pod Wine czy też będzie tak dziwacznie, jak nie to znaczy, że coś z pakietem na 90% =/

tak w konfiguracji progamu ma tylko 4 czcionki do wyboru ....

zciagnalem z cicsco.netacad.net ... i plik jest .bin

jutro spróbuję zciagnac execa pod wine i zobacze ... i zobacze jakie tam byly jeszcze wersje tzn pod jakie dystrybucje

ale najbardziej boli mnie to ze chodzi jak zolw ... okropienstwo ....

pozdro

AdamS

• 2 years later...

Przepraszam, że odkopuje temat z przed dwóch lat, ale mam identyczny problem i nie chciałem powielać tematu.

Mam F14 i zainstalowałem PT, ale czcionki to maskara. Dodatkowo w preferencjach programu do wyboru ponad to mam Arial, Times, Courier i Verdanę, aczkolwiek zmiana nic nie wnosi. Czy udało się komuś to rozpracować? Nie chciałbym instalować PT przez Wine, tym bardziej że Cisco udostępnia wersję na Linuxa.

Napisał, że chce używać natywnej wersji.

Kiedyś to instalowałem. Może to info pomoże:

Note: you must have the Tahoma font installed otherwise the menu will be unreadable. Alternatively, blindly navigate to Options (3rd Item) -> Preferences (First Item) -> Font (Tab) -> File Menu and select a different font.

Czyli potrzebujesz czcionek windowsowych lub możesz spróbować zmienić domyślną.

Mam wrzucone fonty z windowsa (msttcore) i tam jest m.in. Tahoma. W systemie korzystam z Liberation. W ustawieniach samego PT próbowalem zmienic czcionki, ale po zastosowaniu powracaja do wartosci wyjsciowych (jedynie rozmiar pozostaje). Gdzies doczytalem, ze podobno w PT dla linuxa programisci wbudowali Wine w program, idac na skróty. W takim przypadku co odpowiada za czcionki: Gnome, Wine czy sam program?

a próbowales grzebac w globalnych czcionkach winecfg --> "Integracja z pulpitem"

W innym programie zainstalowanym pod Wine bylo ok, wiec nie grzebalem.

Jesli dobrze wyczytales o wbudowaniu wine do wersji linuksowej, to prawdopodobnie robiony jest taki myk jak w przypadku np. Picasa - ustawiana jest ze skryptu startowego zmienna WINEPREFIX wskazujaca na katalog, pod którym jest zwykla struktura katalogów Wine.

Jak namierzysz na jaki katalog wskazuje ta zmienna (cos w Twoim domowym), to wrzuc czcionki do $WINEPREFIX/drive_c/windows/fonts.

Oczywiscie wszystko pod warunkiem, ze to sie na wine opiera rolleyes.gif

Niechcący wprowadziłem Was w błąd. Wczoraj instalowałem dwa programy i to ten drugi (Team Viewer) jest właśnie z wbudowanym Wine, co zresztą widać w paczce, w której jest katalog .wine z zawartością.

Wracając do PT to tutaj chodzi o biblioteki libQT, które podobno wyglądem przypominają starsze wersje windowsa. Nie bardzo mogę się w tym połapać i nie wiem czy istnieje możliwość aktualizacji tych bibliotek w fedorze, czy może nie mam ich kompletnych. Mam środowisko GNOME, a te biblioteki dotyczą chyba KDE. Czy mogę je wtedy zainstalować na GNOME. Pewnie moje pytania są śmieszne dla niektórych, ale nikt się uczonym nie rodzi.

Mam srodowisko GNOME, a te biblioteki dotycza chyba KDE. Czy moge je wtedy zainstalowac na GNOME.
Mozesz instalowac - jedno drugiemu nie przeszkadza i sadze, ze wiele osób tak robi. Ja np. korzystam z XFCE opartego na bibliotekach Gnome, ale korzystam równiez z krusadera, k3B i innych programów powiazanych z KDE.

Sprawdz czy juz nie masz zainstalowanych bibliotek

rpm -qa qt
#albo 
rpm -qa | grep qt

jesli nie ma, to

yum install qt

Jesli sa, to mozliwe, ze trzeba doinstalowac biblioteki starszej wersji Qt. Wtedy

yum install qt3

Ewentualnie nieco wiecej pakietów

yum install qt3\* --exclude=qt3\*devel\*,qt3-designer

przed opcja "exclude" sa dwa myslniki.

W systemie miałem zainstalowane biblioteki qt-4.7.0-8.fc14.i686

Zainstalowałem qt3-3.3.8b-30.fc14.i686 jednak nie przyniosło to żadnej zmiany, a dla pewności usunąłem i ponownie zainstalowałem PT.

Rozumiem, że innej opcji nie ma aby coś polepszyć.

Edit:

Jeszcze jedno pytanie, bo może coś nie tak zrobiłem. Kiedy próbuje odpalić, którykolwiek z Qt3 Config, Qt3 Assistant, Qt3 Designer, Qt3 Linguist dostaje informacje tego typu:

Wykonanie procesu potomnego "qtconfig" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło
,

chociaż są one w systemie

[root@fedora ~]# rpm -qa qt*
qt-4.7.0-8.fc14.i686
qt-x11-4.7.0-8.fc14.i686
qt3-config-3.3.8b-30.fc14.i686
qt3-3.3.8b-30.fc14.i686
qt3-ODBC-3.3.8b-30.fc14.i686
qt-webkit-4.7.0-8.fc14.i686
qtscriptbindings-0.1.0-12.fc14.i686
qt3-devel-3.3.8b-30.fc14.i686
qt3-sqlite-3.3.8b-30.fc14.i686
qt3-MySQL-3.3.8b-30.fc14.i686
qt-sqlite-4.7.0-8.fc14.i686
qt3-designer-3.3.8b-30.fc14.i686
qt3-PostgreSQL-3.3.8b-30.fc14.i686

Może po prostu coś nie tak zrobiłem i dlatego nie zadziałało.

Edit 2.

Udało mi się uruchomić Qt3-config bezpośrednio z konsoli. Ustawiłem tam czcionkę Tahoma 10, ale wciąż bez zmian.

Edit 3. ROZWIĄZANIE PROBLEMU

Za ustawienia odpowiedzialny w tym przypadku jest Qt4, którego ustawienia zmieniłem poprzez Qt Configuration (ścieżka: /usr/lib/qt4/bin/qtconfig).

Jednakże całym "knyfem" okazała się zmiana uprawnień plików PT dająca możliwość zapisu i zapamiętania ustawień.

Teraz czcionka jest taka jak powinna, a wygląd okien identyczny z GNOME.

Dziękuje za pomoc i naprowadzenie.

• 1 month later...

Witam,

Mam już jakiś czas PT ale nie wiem jak ustawić czcionki. Mógłby ktoś bardziej dosłownie powiedzieć co może być przyczyną? Mam zainstalowane biblioteki qt4 ale tam pomimo zmian ustawień czcionki wciąż nic się nie zmienia. Nadanie praw też już przerabiałem cały czas bezskutecznie...