Skocz do zawartości

Rozciąganie Obrazu W Kaffeine

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ; gdy w kaffeine oglądam program satelitarny nadawany w tradycyjnym formacie 4;3 obraz jest rozciągany na cały ekran . Monitor mam 22 cale - panoramiczny czyli format 16:10 . Gdy jednak oglądam program nadawany w formacie 16:9 obraz nie jest rozciągany na caly ekran tylko na górze i na dle są carne pasy czyli sytuacja taka jak na tradycyjnych monitorach 4:3 . Nie tego oczekiwałem kupując 22-calowy panoramiczny monitor .

Gdy w ustawieniach kaffeine zacząłem zmieniać filtry video to co chwila wywalało że nie ma danego filtra .

Jak wiec zmusić kaffeine by program nadawany w formie szerokoekranowej wyświetlała na pełnym ekranie a programy nadawane tradycyjnie czyli format 4;3 równieżż rozciągala na pełny ekran .

Z góry dzieki za porady :rolleyes:

Jakoś nie bardzo rozumiem w czym problem. Sam piszesz, że monitor ma proporcje 16:10, więc chyba nic dziwnego, że u dołu i u góry masz czarne pasy, bo jak wiadomo 9<10 i tę różnicę program kompensuje dodając czarne paski. Podobnie 3:4 na pełnym ekranie o proporcjach 16:10 jest przecież niemożliwe. Albo masz czarne pasy, albo część obrazu poza ekranem.

Chyba, że chodzi Ci o wyświetlanie ze znacznym zniekształceniem obrazu, to wyłącz opcję "Widok" > "Zachowaj oryginalne proporcje".

To jest troche inaczej Waldo ; ta opcja o której mówisz jest cały cas wyłączona .

Na ekranie są 2 SZEROKIE pasy na górze i na dole to tak jakby 16:10 x 16:9 = 2.844444444444444444 :1

Czyli taka panorama w panoramicznym monitorze . I to mnie wnerwia

Prosze zobaczyc jak to wyglada w praktyce

d5cfb77445af9a01m.png

Na mój chłopski rozum to ten program na tv polonia powiniem wyświetlac sie z niewielimi tylko pasami na górze i na dole które mog wynikac z tóżnicy pomiedzy

16:10 a 16:9 a tu widać pasy są szerokie jak byk :lol:

I taka uwaga ; na viscie PROGDVB troche lepiej sobie radzi z tym skaowaniem gdy wybiore filtr np CYBERLINK lub ELECARD

Waldo , popatrz ; wszystkie systemy operacyjne wyświetlaja swój pupit na calym ekranie bez zadnych wolnych przestrzeni. Przestrzeni wolnej na pulpicie nie pozostswiaja też inne programy jak choćby przeglądarki webowe czy gry .

Dlaczego programy multimedialne tego nie potrafią

(...) jak choćby przeglądarki webowe czy gry .
No to chyba nie jest najlepsze porównanie ;) Gra czy strona w sieci może (choć nie musi) być tak zaprogramowana, żeby się dostosować do rozdzielczości ekranu.

Tak jak napisał Sorror - albo pasy albo zniekształcenia po użyciu filtrów. Wg mnie nie ma bata: 16:10 != 4:3, podobnie jak 16:9 != 16:10 itp Na full screen monitora o proporcjach 16:10 zawsze będziesz miał zniekształcenia lub czarne pasy w przypadku wyświetlania wideo przygotowanego w proporcjach innych niż 16:10. Jaśniej nie dam rady wytłumaczyć :)

Faktem jest, że na zrzucie ekranu który wkleiłeś wyżej masz pasy i jednocześnie masakryczne zniekształcenie i to już jest niefajne całkiem.

Faktem jest, że na zrzucie ekranu który wkleiłeś wyżej masz pasy i jednocześnie masakryczne zniekształcenie i to już jest niefajne całkiem.

Mi wygląda na to, że powodem takiego stanu rzeczy jest fakt iż TV Polonia nadaje w 4:3. Zapewne więc nadawali obraz w 4:3 z paskami u góry i na dole (mieli przeskalowaną panoramę na 4:3). No i program multimedialny taki obraz jeszcze rozciąga i pasy zostają a obraz jest brzydko zniekształcony.

W takich wypadkach warto zastosować oryginalne proporcje i zrobić zoom choć obraz będzie po takim zabiegu wyglądał dość brzydko. Tak czy owak, IMVHO, powiększanie lepsze od rozciągania ;)