Skocz do zawartości

Nvidia Sterowniki Do Geforce 8600gt

WarLord

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógł by ktoś napisać jak zainstalować sterowniki do GeForca 8600GT pobrane z www.nvidia.com bo próbuje tak jak pisze na stronie (poleceniem sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.12-pkg1.run , jestem pewny ze są na dysku i że proboje zainstaloać jako root) problem polega na tym że wyskakuje mi taki błąd:

http://img373.imageshack.us/img373/2746/zrzutekranu1mm1.png

w necie znalazłem tylko żeby wyłączyć xserver ale jak to się robi i czy to pomoże?

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Naciśnij kombinacje klawiszy ; CTRL + ALT + F1 Wówczas zostaniesz przeniesiony w tryb tekstowy. . Zaloguj sie wtedy jako root , dla pewności daj polecenie ; init 3

I wtedy jeszcze raz wydaj w konsoli to polecenie o którym sam wspominasz w poście czyli ; sh /ścieżka do pliku sterownika :rolleyes:

A czemu nie dać gotowca? W konsoli tekstowej jako root

rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm

Jakiś czas temu były różne gałęzie tych sterowników. JAkieś tam kmod-nvidia, kmod-nvidia-legacy i kmod-nvidia-96xx. Ostatio jednak zauważyłem, że sprawa jest prostsza. Nie ma już tych gałęzi. Nie musisz nawet znać wersji swojej karty. Wystarczy wiedzieć, że jest nvidia.

Gdy już dodałeś repozytorium livny(wyżej), w konsoli:

yum install kmod-nvidia

Niezależnie od wersji karty graficznej. Potem reboot i masz sterowniczki :)

A przy okazji pytanko. Mówicie, żeby nie ręcznie instalować sterowników ze strony nvidii.

Tylko tę "5" należy zastąpić numerkiem wersji, na której pracujemy aktualnie.

Mówicie, żeby nie ręcznie instalować sterowników ze strony nvidii.
Tak mówimy :)

Mniej kłopotów potem z deinstalacją, aktualizacjami, jakimiś podmienionymi bibliotekami itp. RPMy na Livna są dostosowane do dystrybucji.

Aktualnie binarki ze strony nvidii nawet nieźle same się czyszczą. Nie ma już takiego zagrożenia jak kiedyś, że instalacja ręczna uniemożliwia późniejszą instalację sterowników z repo livny. Chociaż i tak jest to kłopotliwe, bo przy każdym updacie kernela, trzeba ponownie uruchomić instalator, ewentualnie sprawdzić na stronie czy nie pojawiła się nowa wersja sterowników, czyli podejście nielinuksowe.